Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий кредит щодо «нерезидентських» послуг у перехідний період

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий кредит щодо «нерезидентських» послуг у перехідний період

 

У грудні 2010 року нерезидент надав підприємству — платнику ПДВ послугу зі складання фінансової звітності відповідно до МСФЗ, про що свідчить акт (оплата здійснюється пізніше). У декларації за грудень підприємством було задекларовано необхідну суму податкових зобов’язань. Чи можна віднести цю суму до складу податкового кредиту за результатами діяльності за січень з урахуванням того, що з 01.01.2011 р. ці послуги не є об’єктом оподаткування?

(м. Харків)

 

Податкові зобов’язання щодо отриманої послуги виникли в підприємства у грудні, тобто за датою підписання акта (

п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ). Право на податковий кредит щодо цієї послуги виникає за датою сплати податкового зобов’язання (п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ). Датою сплати податкового зобов’язання у випадку з отриманням послуг від нерезидента є дата подання декларації, в якій ці зобов’язання буде відображено (лист ДПАУ від 15.04.2010 р. № 7466/7/16-1517-04 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 39, с. 6), тобто будь-який робочий день до 20 січня включно (для квартальних платників — до 9 лютого включно). Таким чином, податкові зобов’язання виникають ще при чинному Законі про ПДВ, а от право на віднесення цієї суми до податкового кредиту мало виникнути вже в період чинності ПКУ. Але, як відомо, у п.п. 196.1.14 ПКУ зазначені в запитанні послуги виключено з об’єкта обкладення ПДВ.

На наш погляд, у подібній ситуації необхідно виходити з того, що операції, які розпочалися за певними правилами, слід закінчувати саме за цими правилами навіть у разі зміни закону (також див. думку в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 8, с. 63). Податківці в подібних ситуаціях займають аналогічну позицію (див. думку в Єдиній базі податкових знань на офіційному сайті ДПАУ щодо посередницьких операцій у перехідній період). Таким чином, у цій ситуації платник податків має право збільшити податковий кредит.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі