Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. ПДВ у змісті договору на постачання послуги від нерезидента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ у змісті договору на постачання послуги від нерезидента

 

Наше підприємство уклало договір з нерезидентом про поставку послуг, місце постачання яких визначається як митна територія України. Однак нерезидент-покупець відмовляється підписувати договір з окремо виділеною сумою ПДВ. Як бути?

(м. Харків)

 

Почнемо з цивільно-правових засад. Згідно з

ч. 1 ст. 632 ЦКУ встановлення ціни в договорі здійснюється за угодою сторін*. Водночас ПДВ — це податок, що нараховується та сплачується в порядку, установленому розділом V ПКУ (п.п. 14.1.178 ПКУ), і не залежить від волевиявлення сторін. Таким чином, незважаючи на те, що сума ПДВ уключається до ціни постачання, частиною вартості вона не є, тобто цю суму має бути нараховано і сплачено незалежно від факту її наявності в ціні договору.

* Крім випадків, установлених законом, коли вони встановлюються або регулюються органами державної влади або місцевого самоврядування.

У

п. 188.1 ПКУ зазначено, що база обкладення ПДВ операцій з постачання послуг визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості без урахування ПДВ. До договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, що передаються платнику податків у зв’язку з компенсацією вартості послуг. Сума ПДВ не є такою компенсацією, а отже, і частиною договірної вартості бути не може.

Водночас, не будучи частиною вартості товару, сума ПДВ має додаватися до ціни. Адже контрагент повинен оплатити постачальнику вартість послуги вже з урахуванням ПДВ, а для цього вона має фігурувати в договорі. Це підтверджується і в

п.п. 194.1.1 ПКУ, де зазначено, що податок додається до ціни послуг.

Зважаючи на викладене, найлогічнішим убачається такий варіант вирішення питання. У договорі слід прописати ціну з урахуванням суми ПДВ. Якщо контрагент не заперечуватиме, то в тексті договору можна також зазначити, що ціну було сформовано з урахуванням податків та зборів відповідно до українського законодавства (чи має бути якась аналогічна вказівка). Цей запис зможе убезпечити постачальника від потенційних запитань податківців, адже без такого запису в них може скластися враження, що базою оподаткування має бути вся сума, зазначена в договорі.

Відсутність такого запису також не повинна спричинити жодних проблем. У такому разі, якщо запитання в податківців усе-таки виникнуть, на захист платника податків можуть «виступити» вже згадуваний

п.п. 194.1.1 ПКУ і податкова накладна, в якій виділено реальну базу оподаткування та суму податку.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі