Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Неоподатковувані послуги у ЗЕД — наслідки для ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Неоподатковувані послуги у ЗЕД — наслідки для ПДВ

 

Наше підприємство надає нерезиденту послуги з місцем постачання за межами митної території України. У якому порядку утворюються податкові зобов’язання та податковий кредит?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. «б» п. 185.1 ПКУ до об’єкта обкладення ПДВ потрапляють лише ті послуги, місце постачання яких розташоване на території України, яке, у свою чергу, визначається у ст. 186 ПКУ. Місцем постачання послуг у загальному випадку є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ). Винятком є послуги, перелічені в пп. 186.2 і 186.3 ПКУ. Таким чином, якщо місце постачання послуги розташоване за межами митної території України, нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ не потрібно (відсутній об’єкт оподаткування). Аналогічні правила діють і при отриманні послуг: якщо місце постачання знаходиться за межами митної території України, ні податкових зобов’язань, ні податкового кредиту немає.

Також нагадуємо, що у

ст. 196 ПКУ зазначено послуги, постачання яких не є об’єктом обкладення ПДВ незалежно від місця їх постачання. Особливу увагу зверніть на послуги, перелічені в п.п. 196.1.14 ПКУ (консультаційні, юридичні, бухгалтерські, послуги у сфері інформатизації тощо). З 01.01.2011 р. їх виведено з-під обкладення ПДВ, а тому їх постачання не спричинює наслідків з ПДВ (знову ж таки як у податкових зобов’язаннях, так і в податковому кредиті) незалежно від місця їх постачання.

І ще кілька слів щодо податкового кредиту для ситуації, коли придбані до 01.01.2011 р. товари, стосовно яких було нараховано податковий кредит, починають використовуватися для постачання послуг, які починаючи з 2011 року до об’єкта оподаткування не включаються. Нагадуємо, що платник податків має право сформувати податковий кредит лише в тому випадку, якщо товари, що придбаваються, надалі використовуватимуться в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (

п. 198.3 ПКУ). Якщо податковий кредит було збільшено, а надалі зазначена умова порушується, то в загальному випадку платник має відобразити умовний продаж за звичайними цінами (п. 198.5 ПКУ). Незважаючи на це, в одному з недавніх листів податківці у схожому питанні висловили досить ліберальну точку зору — відкоригувати раніше відображений податковий кредит (лист ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2093/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12, с. 16). Водночас реалізація цієї рекомендації може викликати певні проблеми.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі