Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Декларація з податку на доходи фізичних осіб

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Декларація з податку на доходи фізичних осіб

 

За якою формою та в які строки потрібно подавати податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб? Чи є суми податку на доходи фізичних осіб, відображені в такій декларації, узгодженими сумами податкового зобов’язання?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

п.п. «д» п. 176.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) податкові агенти зобов’язані подавати до органу податкової служби за місцем своєї реєстрації податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за базовий звітний період, який дорівнює календарному місяцю, за формою, установленою центральним податковим органом, про загальні суми доходів, що нараховано (виплачено, надано) на користь платників податків, та загальні суми ПДФО, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету. Така декларація подається незалежно від того, виплачував чи ні податковий агент доходи платникам податків.

Податкова декларація з ПДФО подається

протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця (п.п. 49.18.1 ПКУ). Якщо ж останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ПКУ). Граничний строк подання декларації за січень 2011 року — 21 лютого 2011 року.

Зі строками подання нової звітності з ПДФО все зрозуміло.

А от із затвердженням форми декларації ДПАУ забарилася. Форму податкової декларації з ПДФО затверджено

наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 14), який набирає чинності з дня його офіційного опублікування. На момент підготовки цього матеріалу зазначений наказ було зареєстровано в Мін’юсті, але не було опубліковано, хоча граничний строк подання податкової декларації за січень 2011 року вже «на носі»*.

* Хоча, точно кажучи, на підставі п. 46.6 ПКУ місячна податкова декларація з ПДФО починає діяти тільки з місяця, наступного за місяцем її оприлюднення.

Порядок заповнення податкової декларації з ПДФО центральний податковий орган поки що не затвердив, тому при її заповненні вперше слід керуватися назвами показників та здоровим глуздом. У рядку 07 податковий агент повинен визначити суму ПДФО, яка підлягає перерахуванню до бюджету за підсумками звітного місяця. Як випливає з порядку розрахунку цього показника, це та сума ПДФО, яку має бути вже сплачено з виплачених у звітному місяці доходів. Тобто в ідеальному випадку дані рядка 07 дорівнюватимуть даним рядка 04. Якщо сума, зазначена в рядку 07, перевищує суму, зазначену в рядку 04 (сума ПДФО, перерахована до бюджету у звітному місяці), це означає, що в податкового агента утворилася недоїмка з ПДФО, яка стягується зі сплатою штрафу та пені. Зворотна ситуація (рядок 04 > рядка 07) означає наявність переплати з ПДФО.

Відповідно до

п. 54.2 ПКУ узгодження грошового зобов’язання щодо суми податкових зобов’язань з ПДФО відбувається в момент його виникнення, який визначається за календарною датою, установленою розділом IV ПКУ для граничного строку сплати ПДФО. Податок на доходи сплачується (перераховується) до бюджету в день виплати доходу (п.п. 168.1.2 ПКУ). При виплаті доходу в негрошовій формі або готівкою з каси, податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання) (п.п. 168.1.4 ПКУ). Отже, узгодження грошового зобов’язання щодо суми податкових зобов’язань з ПДФО відбувається при виплаті доходу або в банківський день, наступний за днем нарахування (виплати, надання) доходу в негрошовій формі або за днем виплати доходу з каси (тобто ще до подання місячної декларації).

Виходить, що в місячній податковій декларації відображаються вже узгоджені суми податкових зобов’язань з ПДФО з виплачених у звітному місяці доходів. Узгодження грошового зобов’язання щодо суми податкових зобов’язань з ПДФО з нарахованих, але не виплачених доходів за місячною декларацією не відбувається. Проте робити з цього висновок, що сплатити ПДФО з таких доходів потрібно буде тільки при їх виплаті, ризиковано. Пояснимо, чому.

Нормами

ПКУ передбачена ще одна звітність з ПДФО — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, який подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Форму податкового розрахунку та порядок його заповнення затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, який набере чинності з 1 квітня 2011 року. Новий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ має статус податкової декларації. Суми податку на доходи, зазначені в такому податковому розрахунку, вважаються узгодженими сумами податкового зобов’язання (п. 176.2 ПКУ). У свою чергу, згідно з абз. 1 п. 57.1 ПКУ платник податків (у тому числі податковий агент) зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації. Цілком можливо, що, керуючись зазначеними нормами ПКУ, податківці вимагатимуть, щоб податок з нарахованих, але невиплачених доходів сплачувався протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання податкового розрахунку.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі