Теми статей
Обрати теми

Отримання дивідендів: порядок відображення в обліку

Редакція ПБО
Стаття

Отримання дивідендів: порядок відображення в обліку

 

Отримання дивідендів — безперечно важлива подія для будь-якого акціонера чи учасника господарського товариства. Адже це показник того, що вкладені ним кошти «працюють» у правильному напрямку та об’єкт інвестування приносить дохід. А оскільки дивіденди — це фактично частина чистого прибутку, розподілена на користь інвестора, за загальним правилом, вони підлягають оподаткуванню при виплаті та не включаються до доходу інвестора. Водночас у деяких випадках податкове законодавство вимагає відображення сум дивідендів у доході одержувача. Докладніше про це — у цій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок оподаткування отриманих дивідендів, установлений

Законом про податок на прибуток (чинний до 01.04.2011 р.)

Нагадаємо: згідно з

пп. 4.1.4, 4.2.11 і 7.8.6 Закону про податок на прибуток юридичні особи — резиденти, які одержують дивіденди від резидентів та нерезидентів — юридичних осіб, що перебувають під їх контролем відповідно до п. 1.26 цього Закону (крім нерезидентів, які мають офшорний статус), не включають суми таких дивідендів до валового доходу (крім постійних представництв нерезидентів).

Отже, до валового доходу платника податків не включаються дивіденди, отримані від:

резидентів;

нерезидентів — юридичних осіб, що підконтрольні одержувачу дивідендів та не мають офшорного статусу.

При цьому під

здійсненням контролю п. 1.26 Закону про податок на прибуток розуміє:

— або

володіння безпосередньо чи через більшу кількість пов’язаних фізичних чи юридичних осіб найбільшою часткою (паєм, пакетом акцій) статутного капіталу платника податку;

— або

управління найбільшою кількістю голосів у керівному органі такого платника податку;

— або

володіння часткою (паєм, пакетом акцій), не меншою 20 % статутного капіталу платника податку.

Хоча це визначення описує критерії контролю над

платником податку (тобто воно не стосується нерезидентів, які не мають українських доходів), вочевидь, що такі критерії слід застосовувати і до підконтрольних нерезидентів.

Платники податків, які одержують дивіденди від підконтрольних нерезидентів — юридичних осіб, зобов’язані вести облік отриманих та виплачених дивідендів

наростаючим підсумком.

Якщо платник-резидент отримує дивіденди з джерелом їх виплати

від нерезидента, він включає суму цих дивідендів (крім дивідендів, отриманих від підконтрольних нерезидентів — юридичних осіб, що не мають офшорного статусу) до складу валового доходу за результатами податкового періоду, на який припадає таке отримання.

Тобто валовий дохід за дивідендами, отриманими від нерезидента, непідконтрольного платнику податків, або нерезидента, який має офшорний статус, виникнуть тільки

при такому отриманні. Їх сума потрапить до рядка 01.6 декларації з податку на прибуток. Нагадуємо: востаннє таку декларацію, заповнену за правилами Закону про податок на прибуток, має бути подано за I квартал 2011 року не пізніше 10 травня 2011 року.

 

Порядок оподаткування отриманих дивідендів, установлений

ПКУ (діятиме з 01.04.2011 р.)

Порядок оподаткування отриманих дивідендів, установлений

ПКУ, практично ідентичний порядку, прописаному в Законі про податок на прибуток.

Так, відповідно до

п.п. 153.3.6 ПКУ юридичні особи — резиденти, які отримують дивіденди, не включають їх суму до складу доходу (крім постійних представництв нерезидентів).

Однак при отриманні дивідендів від

нерезидентів (за винятком юридичних осіб, які перебувають під контролем юрособи-резидента — одержувача дивідендів згідно з п.п. 14.1.159 ПКУ та не мають офшорного статусу), сума таких дивідендів включається до доходу платника-резидента за підсумками податкового періоду, на який припадає таке отримання. На це звертається увага й у п.п. 135.5.1 ПКУ.

Під контролем господарської діяльності платника податку

п.п. 14.1.159 ПКУ розуміє:

а)

володіння безпосередньо або через пов’язаних фізичних та/або юридичних осіб часткою (паєм, пакетом акцій) статутного фонду платника податку в розмірі не менше ніж 20 % статутного фонду платника податку;

б)

вплив безпосередньо або через пов’язаних фізичних та/або юридичних осіб на господарську діяльність суб’єкта господарювання в результаті:

— надання права, яке забезпечує вирішальний влив на формування складу, результати голосування та рішення органів управління платника податку;

— обіймання посад членів наглядової (спостережної) ради, правління, інших наглядових чи виконавчих органів платника податку особами, які вже обіймають одну чи декілька із зазначених посад в іншому суб’єкті господарювання;

— обіймання посади керівника, заступника керівника спостережної ради, правління, іншого наглядового чи виконавчого органу платника податку особою, яка вже обіймає одну чи декілька із зазначених посад в інших суб’єктах господарювання;

— надання права на укладення договорів і контрактів, які дають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або здійснювати делеговані повноваження і функції органу управління платника податку.

Зауважимо, що

ПКУ містить ще одну норму, яка стосується дивідендів: у п.п. 136.1.12 зазначено, що у складі доходів не ураховуються дивіденди, отримані платником податку від інших платників податку, у випадках, передбачених п. 153.3 цього Кодексу. Ця словесна конструкція наводить на думку, що можливість не відображати у складі доходів суми отриманих дивідендів надається платнику податків за умови, якщо емітент, який виплачує йому дивіденди, є платником податку на прибуток. А отже, дивіденди, отримані, наприклад, від емітента-єдиноподатника, підлягають оподаткуванню на загальних підставах нарівні з дивідендами, отриманими від непідконтрольних нерезидентів та нерезидентів, що мають офшорний статус.

На наш погляд, це не так.

По-перше

, у цій ситуації автори ПКУ, найімовірніше, просто мали намір підкреслити, що отримані дивіденди в деяких випадках не збільшують дохід платника податку. Випадки ж ці перелічені в п. 153.3 ПКУ. Тобто в питаннях оподаткування дивідендів потрібно орієнтуватися саме на цей пункт, оскільки він є спеціальним та має пріоритет над іншими нормами ПКУ, в яких ідеться про дивіденди.

По-друге

, відповідно до вимог п.п. 153.3.2 ПКУ юрособи-єдиноподатники при виплаті дивідендів на користь своїх акціонерів (учасників) повинні сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток на загальних підставах. Відповідно відображення сум дивідендів, отриманих від емітента-єдиноподатника, ще й у складі доходів одержувача призведе до подвійної сплати податку на прибуток, а це суперечить принципам оподаткування, закладеним до ПКУ.

Наведемо порядок оподаткування сум отриманих дивідендів у табл. 1 (с. 22).

 

Таблиця 1

Порядок відображення у складі доходів сум отриманих дивідендів

Одержувач дивідендів

Емітент, який виплачує дивіденди

Уключаються/не включаються до складу доходу

Юридична особа — резидент

Резидент України

Не включаються

Нерезидент — юридична особа, що перебуває під контролем одержувача дивідендів та не має офшорного статусу

Нерезидент, непідконтрольний одержувачу дивідендів

Уключаються за підсумками податкового періоду, на який припадає отримання таких дивідендів

Нерезидент, що має офшорний статус

Постійне представництво нерезидента

Резидент України

Уключаються за підсумками податкового періоду, на який припадає отримання таких дивідендів

Нерезидент України

 

Далі поговоримо про нюанси відображення в обліку платника податків дивідендів, отриманих від непідконтрольних нерезидентів та нерезидентів, що мають офшорний статус.

 

Порядок застосування правил міжнародних договорів у цілях оподаткування дивідендів, отриманих від нерезидентів

Ми з’ясували, що отримання юрособою-резидентом дивідендів з-за кордону від певних категорій емітентів (нерезидентів, непідконтрольних такій юрособі, а також нерезидентів з офшорним статусом) супроводжується необхідністю їх оподаткування.

З одного боку, «закордонні» дивіденди резидента України оподатковуються за кордоном

згідно із законодавством іноземної держави, в якій виплачуються.

З іншого боку, за правилами українського законодавства, доходи, отримані платником податків за межами України, також підлягають обкладенню податком на прибуток (

п.п. 134.1.1 ПКУ). При цьому до складу оподатковуваних доходів, як уже зазначалося, уключається й сума дивідендів, отриманих від нерезидента (п.п. 135.5.1 ПКУ).

Усунути таку подвійну сплату податку із суми отриманих доходів (у державі, де вони виплачуються, та в Україні) покликані

міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування.

Так, у

п. 3.2 ПКУ зазначено: якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила оподаткування, ніж ті, що передбачені ПКУ, то застосовуються норми міжнародного договору.

Такі міжнародні договори є двосторонніми і діють щодо кожної з договірних сторін.

Інформація про перелік країн, у відносинах з якими Україна застосовує зазначені міжнародні договори, щорічно доводиться ДПАУ до відома та виконання податковим службам у вигляді листів (остання така інформація про договори, що діють на 01.01.2010 р., міститься в

листі від 26.01.2010 р. № 1315/7/12-0117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 17). Найбільш свіжі дані про те, що станом на 01.01.2011 р. діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, укладені Україною з 63 країнами, розміщено на веб-сайті головного податкового органу (www.sta.gov.ua).

Скористатися нормами міжнародного договору український платник податків може при дотриманні таких умов:

— якщо його резидентський статус підтверджено

довідкою-підтвердженням статусу податкового резидента України, форму та порядок видачі якої затверджено наказом № 173. Цю довідку на своєму бланку видає податковий орган за місцезнаходженням платника податків протягом 10 робочих днів з моменту подання письмового звернення такої особи. Цей документ резидент пред’являє нерезиденту в країні виплати дивідендів з метою їх оподаткування за міжнародним договором;

— якщо безпосередньо на бланках відповідних заяв, що подаються платником податків, про звільнення (зменшення) «іноземних» доходів від оподаткування або відшкодування вже сплачених податків за формами, затвердженими компетентним органом зарубіжної держави, податковим органом за місцезнаходженням такого платника податків проставлена відмітка (за підписом начальника ДПІ та печаткою),

що підтверджує статус резидента (п. 3 наказу № 173; лист ДПАУ від 22.09.2009 р. № 20463/7/12-0117).

 

Порядок заліку податку, сплаченого із суми дивідендів за кордоном, при розрахунку поточних зобов’язань одержувача таких дивідендів з податку на прибуток

Міжнародні договори передбачають можливість

заліку платником податків сум податку, сплаченого за кордоном, при розрахунку податкових зобов’язань у своїй державі. Тобто якщо між країною, від резидента якої отримано дивіденди, та Україною укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, одержувач дивідендів може зменшити суму податку на прибуток, що підлягає сплаті в Україні, на суму податку, сплаченого за кордоном. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, обчислена за правилами оподаткування прибутку, установленими розд. III ПКУ. Майте на увазі: розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового періоду не може перевищувати суму податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником протягом такого періоду (п. 161.5 ПКУ).

Нагадаємо: цим порядком застосування правил міжнародних договорів у цілях оподаткування сум дивідендів платники податків керуються і зараз, в умовах дії

Закону про податок на прибуток.

Для отримання права на залік податку, сплаченого із суми дивідендів за межами України, платник податків — резидент України зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримано такий дохід, уповноваженого справляти цей податок,

довідку про суму сплаченого податку і збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України (п. 13.5 ПКУ).

За наявності

міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, що набрав чинності, а також за умови надання письмового підтвердження податкового органу країни нерезидента про факт сплати такого податку за кордоном здійснюється залік сплачених за кордоном сум податку (див. п. 161.7 ПКУ).

Порядок відображення такого заліку в податковому обліку резидента — одержувача дивідендів такий:

1) сума отриманих від нерезидента дивідендів (у сумі нарахування, тобто включаючи утриманий із них податок за кордоном)

у періоді отримання включається до доходу згідно з вимогами п.п. 135.5.1 ПКУ. Наразі в декларації з податку на прибуток за формою, затвердженою наказом № 143 (яка заповнюється за правилами Закону про податок на прибуток), така сума зазначається в рядку 01.6 «інші доходи, крім визначених у 01.1 ¸ 01.5». Проектом же декларації з податку на прибуток, розробленої відповідно до норм ПКУ, для цієї мети передбачено рядок 03;

2) сума податку, сплаченого з таких дивідендів за кордоном, у звітності з податку на прибуток за формою, затвердженою

наказом № 143 (яка заповнюється за правилами Закону про податок на прибуток), фіксується в рядку 13.3 «податок, сплачений з пасивного прибутку за кордоном, у разі наявності міжнародного договору» додатка К6 до декларації та переноситься до рядка 13 самої декларації. А от проектом декларації з податку на прибуток, розробленої відповідно до норм ПКУ, передбачено, що сума податку, сплаченого з дивідендів за кордоном, відображатиметься в рядку 13.1 «Сума податку на прибуток, отриманого з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, не більша за визначений граничний розмір заліку» таблиці 1 додатка Д.11 до декларації за звітний період, в якому отримано дивіденди, та переноситися до рядка 13 самої декларації. Отже, поточні зобов’язання з податку на прибуток (рядки 11 та/або 12 декларації) буде зменшено на суму податку, сплаченого з дивідендів за кордоном (що фігурує в рядку 13 декларації), а підсумковий результат знайде своє відображення в рядку 14 декларації.

Зверніть увагу: показник рядка 13.3 додатка К6 до декларації за формою, затвердженою

наказом № 143, і відповідно рядка 13.1 таблиці 1 додатка Д.11 до декларації, розробленої згідно з нормами ПКУ, може зменшити поточні податкові зобов’язання лише у прибуткових підприємств, тобто тих, що декларують податок на прибуток, у зменшення якого власне і може бути віднесено сплачений за кордоном податок з дивідендів. Збитковим же підприємствам зменшувати нема чого, адже податок на прибуток вони не нараховують.

Також майте на увазі, що сума податку із «закордонних» дивідендів, що не зіграла протягом року у зменшення податку на прибуток, на наступний звітний рік не переноситься, тобто «згорає».

 

Бухгалтерський облік

Згідно з

п. 7 П(С)БО 12 дивіденди, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінансовий дохід інвестора, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу, установленим П(С)БО 15.

При цьому фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в капіталі, відображаються на дату балансу за вартістю, яка визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування. Одночасно зменшується балансова вартість фінансових інвестицій на суму визнаних дивідендів від об’єкта інвестування (

п. 12 П(С)БО 12).

Дохід підприємства у вигляді дивідендів, що виникає в результаті використання активів інших сторін, визнається таким, якщо імовірне надходження економічних вигод, пов’язаних з цією операцією, і дохід може бути достовірно оцінений. Дивіденди визнаються доходом

у періоді прийняття рішення про їх виплату (п. 20 П(С)БО 15).

Для відображення сум дивідендів, які отримано або підлягають отриманню (від підприємств, що не є асоційованими, дочірніми та спільними) у бухгалтерському обліку призначено субрахунки 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» та 731 «Дивіденди одержані».

 

Приклади відображення операцій з отримання дивідендів в обліку

Приклад 1

. Отримання юридичною особою — резидентом дивідендів від резидента.

Підприємство, що є учасником товариства з обмеженою відповідальністю — резидента України, у квітні 2011 року отримає від емітента дивіденди за 2010 рік у сумі 10000 грн. Рішення про виплату дивідендів буде прийнято в березні 2011 року.

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 

Таблиця 2

Порядок відображення в обліку дивідендів, отриманих від резидента

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

дохід

витрати

Березень 2011 року. Нарахування дивідендів

1

Нараховано емітентом дивіденди на користь учасника

10000

373

731

Квітень 2011 року. Отримання дивідендів

1

Отримано дивіденди від емітента

10000

311

373

2

Віднесено на фінансовий результат дохід у вигляді отриманих дивідендів

10000

731

792

 

Приклад 2. Отримання юридичною особою — резидентом дивідендів від непідконтрольного нерезидента, який не має офшорного статусу.

Українське підприємство є учасником турецького підприємства та володіє 10 % його статутного капіталу.

За підсумками 2010 року українському засновнику в лютому 2011 року нараховано дивіденди в сумі $10000 (курс НБУ на дату нарахування умовно — 7,9405 грн./$).

Між Україною і Турецькою Республікою підписано Угоду про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на дохід та майно від 27.11.96 р. Згідно з п. 2 ст. 10 цієї Угоди при оподаткуванні дивідендів у країні, що виплачує дохід, податок на доходи нерезидентів не повинен перевищувати:

10 % валової суми дивідендів за умови володіння нерезидентом принаймні 25 % капіталу резидента:

15 % валової суми дивідендів у будь-яких інших випадках.

У цьому випадку з урахуванням норм міжнародної угоди із суми дивідендів утримано податок у розмірі 15 % (тобто $1500).

Припустимо, що суму дивідендів буде отримано українським платником податків у березні 2011 року (курс НБУ на дату отримання дивідендів становитиме умовно 7,9457 грн./$).

Усі необхідні документи для проведення заліку суми податку з дивідендів, сплаченої за кордоном, при розрахунку податкових зобов’язань з податку на прибуток у одержувача дивідендів є.

У податковому та бухгалтерському обліку підприємства ці операції відображаються такими записами:

 

Таблиця 3

Порядок відображення в обліку дивідендів, отриманих від нерезидента

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Лютий 2011 року. Нарахування дивідендів

1

Нараховано нерезидентом дивіденди на користь українського підприємства (курс НБУ — 7,9405 грн./$)

$10000

79405 грн.

373

731

2

Відображено суму утриманого за кордоном податку з дивідендів ($10000 х 15 % : 100 % х 7,9405 грн./$ = 11910,75 грн.)

$1500

11910,75 грн.*

731

373

* Сума утриманого за кордоном податку з дивідендів зазначається в рядку 13 декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року (звітний період, в якому отримано дивіденди). До цього рядка значення переноситься з рядка 13 додатка К6 до декларації.

Березень 2011 року. Отримання дивідендів

1

Отримано дивіденди від нерезидента (за вирахуванням 15 % податку, утриманого за кордоном) (курс НБУ — 7,9457 грн./$)

$8500

67538,45

312

373

79405*

* Валовий дохід у сумі нарахованих дивідендів відображається в періоді їх отримання.

2

Відображено курсову різницю за отриманими дивідендами ((7,9457 грн./$ - 7,9405 грн./$) х $8500)

44,20

373

714

3

Нараховано податок на прибуток за I квартал 2011 року

32940*

98

641/Податок на прибуток

* При розрахунку суми податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, ураховано суму податку, сплаченого з дивідендів за кордоном, тобто відображається показник рядка 14 декларації з податку на прибуток, отриманий у результаті зменшення значення рядка 12 на значення рядка 13 декларації.

4

Віднесено на фінансовий результат:

— дохід у вигляді отриманих дивідендів

67494,25

731

792

— дохід у вигляді курсової різниці за отриманими дивідендами

44,20

714

791

— витрати зі сплати податку на прибуток

32940

791

98

Травень 2011 року. Сплата податку на прибуток до бюджету

1

Сплачено податок на прибуток до бюджету

32940

641/Податок на прибуток

311

 

Наведемо зразок заповнення декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року (фрагмент). При цьому припустимо, що доходи від продажу товарів (робіт, послуг) за цей звітний період умовно — 200000 грн.; валові витрати умовно — 100000 грн. Тобто діяльність підприємства в цьому звітному періоді буде прибутковою.

 

Таблиця 4

Порядок заповнення декларації з податку на прибуток за I квартал 2011 року в разі отримання дивідендів від нерезидента

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума,
грн.

1

2

3

Валовий дохід від усіх видів діяльності, у тому числі:

01

279405

доходи від продажу товарів (робіт, послуг)

01.1

200000

інші доходи, крім визначених у 01.1 ÷ 01.5

01.6

79405

Скоригований валовий дохід (01 ± 02)

03

279405

Валові витрати, у тому числі:

04

100000

Прибуток, що підлягає оподаткуванню, у тому числі: (08 - 09 - 10)

11

179405

за базовою ставкою

11.1

25

за пільговою ставкою _______ %

11.2

Нарахована сума податку, у тому числі:

12

44851

за базовою ставкою

12.1

44851

за пільговою ставкою

12.2

Зменшення нарахованої суми податку

13 К6

11911

Податкове зобов’язання звітного періоду (12 - 13)

14

32940

Сума нарахованого податку за попередній податковий період поточного року

15

Сума надміру сплаченого податку минулих податкових періодів (переплати)

16

32940

Сума податку до сплати (позитивне значення 14 - 15 - 16)

17

32940

 

Якщо в ситуації, що розглядається, дивіденди буде отримано українським підприємством від нерезидента

у квітні 2011 року, то залік податку, сплаченого із суми дивідендів за кордоном, при розрахунку поточних зобов’язань потрібно буде відобразити в декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року.

Наведемо зразок заповнення декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року (фрагмент). При цьому припустимо, що дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг)) за цей звітний період умовно — 300000 грн.; сума витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, умовно — 200000 грн. Тобто діяльність підприємства в цьому звітному періоді буде прибутковою.

 

Таблиця 5

Порядок заповнення декларації з податку на прибуток
за II квартал 2011 року в разі отримання дивідендів від нерезидента

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума,
грн.

1

2

3

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03):

01

379405

Дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг))

02

300000

Інші доходи

03 Д.1

79405

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

04

200000

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності

(рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

179405

Ставка податку

10

23

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (((рядок 07 - рядок 08 - рядок 09)
(при позитивному значенні) х рядок 10) : 100)

11

41263

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

12 Д.11

Зменшення нарахованої суми податку

13 Д.11

11911

Податок на прибуток за звітний період
(рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

29352

Податок на прибуток за результатами минулого періоду

(рядок 14 декларації попереднього періоду)

15

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу податкового періоду (рядок 14 - рядок 15)

16

29352

 

Таким є порядок оподаткування отриманих дивідендів юридичними та фізичними особами. Як бачите, він зовсім нескладний. Бажаємо вам і вашим емітентам фінансового благополуччя та взаємовигідної співпраці!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі