Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати ПДФО та ЄСВ із сум лікарняних

Редакція ПБО
Лист від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18

Щодо сплати ПДФО та ЄСВ із сум лікарняних

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18

 

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» внесені зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» щодо порядку фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам, які набрали чинності 1 січня 2011 року.

З метою забезпечення єдиного підходу у вирішенні питань, що виникають у цій сфері, повідомляємо.

На виконання абзацу першого частини першої статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240) розроблено Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який затверджено постановою правління Фонду від 22.12.2010 № 26 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 січня 2011 року за № 111/18849.

Зазначений Порядок набрав чинності з дня його опублікування (04.02.2011), але поширюється на виплати, призначення яких здійснюється з січня 2011 року, в тому числі якщо страховий випадок настав до 1 січня 2011 року, але нарахування допомоги здійснюється після 1 січня 2011 року.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані страхувальником застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами. У зв’язку з тим, що

законодавством не встановлено обмежень щодо періодичності та частоти подання заяв-розрахунків з метою забезпечення своєчасності страхових виплат відповідно до вимог частини першої статті 52 Закону № 2240, такі заяви подаються страхувальниками в міру опрацювання документів, поданих застрахованими особами. Відповідно до роз’яснення виконавчої дирекції Фонду у заяві-розрахунку зазначається повна сума коштів Фонду на матеріальне забезпечення без зменшення їх на суми обов’язкових платежів.

Частиною другою статті 21 Закону № 2240 передбачено, що страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок (або окремий рахунок для бюджетних установ) для зарахування страхових коштів, які надаються Фондом і можуть бути використані страхувальником виключно для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Проте

частина цих коштів має бути утримана в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів, які відповідно до законів України утримуються з цих виплат, і за утримання яких роботодавець несе відповідальність згідно із законодавством України.

Зазначене рекомендуємо довести до відома відділень НБУ та банків України.

 

Заступник міністра В. Коломієць



коментар редакції

Зі спецрахунка, відкритого для зарахування соцдопомог,
можна перераховувати ЄСВ та ПДФО

Роз’яснення Мінпраці, наведені в листі, що коментується, вирішують проблему, з якою зіткнулися страхувальники-роботодавці при виплаті лікарняних.

Нагадаємо: відповідно до ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) та Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26,

суми соціальних допомог повинні перераховуватися виконавчими дирекціями відділень Фонду на окремі рахунки страхувальників, відкриті спеціально для цих цілей.

На підставі заяви-розрахунку страхувальника на спеціальний рахунок надходять нараховані суми соціальних допомог. Допомога по вагітності та пологах та допомога на поховання не обкладаються ні єдиним соціальним внеском (далі — ЄСВ), ні податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). Тому працівникам ці допомоги виплачуються в сумі, що надійшла від Фонду.

Сума допомоги по тимчасовій втраті працездатності обкладається ЄСВ та ПДФО. Відповідно до вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI та Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

одночасно з отриманням за чеком або перерахуванням на рахунок працівника суми допомоги по тимчасовій непрацездатності страхувальник-роботодавець зобов’язаний перерахувати ЄСВ та ПДФО.

ЄСВ у частині нарахування на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності є витратами страхувальника-роботодавця та перераховується з його поточного рахунка. Оскільки ЄСВ у частині утримань та ПДФО утримується за рахунок доходу у вигляді допомоги по тимчасовій непрацездатності, суми ЄСВ і ПДФО повинні перераховуватися зі спеціального рахунка, на який надходять кошти від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Проте у зв’язку з наявністю в ч. 2 ст. 21 Закону № 2240 норми, згідно з якою страхові кошти, що надійшли на окремий поточний рахунок у банку, може бути використано страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам, у страхувальників виникли проблеми з банками, які відмовлялися перераховувати зі спецрахунка суми ЄСВ і ПДФО, утримані з допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Мінпраці у своєму листі підтверджує, що

частину коштів, що надійшли на окремий рахунок від Фонду для виплати допомог, має бути утримано в рахунок сплати ПДФО, ЄСВ та інших платежів, які відповідно до законів України утримуються з таких виплат, та рекомендує довести це до відома відділень НБУ та банків України.

Зауважимо, що НБУ вже взяв до відома рекомендації Мінпраці та направив для використання в роботі лист, що коментується, своїм відділенням та банкам України (лист НБУ від 21.02.2011 р. № 25-111/406-2738, див. на с. 25).

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі