Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. ДПАУ рекомендує при виплаті доходу фізособам — підприємцям, крім свідоцтва про державну реєстрацію, отримувати від них спеціальну довідку

Редакція ПБО
Новини від 03.02.2011 р. № 1085/

ДПАУ рекомендує при виплаті доходу фізособам — підприємцям, крім свідоцтва про державну реєстрацію, отримувати від них спеціальну довідку

 

ДПАУ листом від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714

надала роз’яснення щодо оподаткування доходів фізичних осіб — підприємців, які виплачуються їм за виконання господарських договорів.

Головне податкове відомство нагадало, що відповідно до

п. 177.8 Податкового кодексу України під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію свідоцтва про державну реєстрацію його як суб’єкта підприємницької діяльності.

Але бланком свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця

не передбачено розміщення інформації щодо видів діяльності та обраної платником податку системи оподаткування отриманих від такої діяльності доходів.

Крім того,

п.п. 139.1.12 Податкового кодексу України передбачено, що не включаються до складу витрат юридичної особи витрати, понесені у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку з придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка здійснює діяльність у сфері інформатизації).

Тому ДПАУ рекомендує як юридичним особам, так і фізичним особам — підприємцям, які мають господарські відносини з іншою фізичною особою — підприємцем, крім копії документа, підтверджуючого, що вона зареєстрована суб’єктом підприємницької діяльності (

свідоцтва про державну реєстрацію), отримувати від такої особи довідку (яка надається на письмову заяву платника податковим органом, в якому він знаходиться на податковому обліку), в якій зазначається перелік видів діяльності відповідно до реєстраційної картки та обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності.

Також у зазначеному

листі нагадується, що суб’єкт підприємницької діяльності має повідомляти про всі виплачені підприємцям суми доходів податковому органу у порядку, визначеному у пп. «б» та «д» п. 176.2 Податкового кодексу України (тобто подавати Податковий розрахунок за формою № 1 ДФ та Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі