Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку заповнення податкової накладної

Редакція ПБО
Лист від 11.01.2011 р. № 547/7/16-1117

Щодо порядку заповнення податкової накладної

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.01.2011 р. № 547/7/16-1117

 

Державною податковою адміністрацією України з метою забезпечення практичного застосування статті 201 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс) було розроблено наказ Державної податкової адміністрації України від 21.12.2010 № 969 «Про затвердження форми Податкової накладної та порядку її заповнення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.12.2010 за № 1401/18696 (далі — наказ № 969), який набуває чинності з дня офіційного опублікування 10 січня 2011 року («Офіційний вісник України» № 101, 2010).

Наказом № 969 затверджені в новій редакції форма податкової накладної та додатки до неї, а також Порядок заповнення податкової накладної (далі — Порядок).

Крім того, наказом № 969 визнано таким, що втратив чинність, наказ Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 № 165 (далі — наказ № 165), яким було затверджено попередню форму податкової накладної та Порядок її заповнення, а також накази Державної податкової адміністрації України, якими були внесені зміни до зазначеного наказу.

Форма податкової накладної, розрахунок коригування кількісних і вартість показників до неї (далі — Розрахунок коригування) та Порядок її заповнення зазнали деяких змін на відміну від редакції, затвердженої наказом № 165 (із змінами та доповненнями).

Зокрема, у зв’язку з тим, що податкові накладні, які відповідають вимогам пункту 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, у верхній лівій частині податкової накладної та Розрахунку коригування

введено нове поле «Включено до ЄРПН», в якому робиться відповідна відмітка.

У випадку коли оригінал податкової накладної залишається у продавця, у полі «Залишається у продавця» робляться відповідні відмітки — проставляється позначка «Х» та

тип причини відповідно до пункту 8 Порядку (наприклад: 01 — Виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною; 02 — Постачання неплатнику податку і т. д.

img 1

Звертаємо увагу на те, що на відміну від форми податкової накладної та додатків до неї, затверджених наказом 165, відповідно до яких непотрібне виділялось позначкою «Х», в новій редакції наказу № 969

позначкою «Х» виділяються потрібні поля.

Крім того, у випадках, коли всі примірники податкових накладних залишаються у особи, що їх виписала (пункти 8.1 — 8.4 Порядку), у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)»

проставляється нуль.

У разі постачання товарів/послуг, оподаткування яких передбачено за нульовою ставкою, у розділі III та графах 8 і 9 податкової накладної також

проставляється нуль.

Слід зазначити, що платники податку на додану вартість складають окремі податкові накладні за видами діяльності, що передбачають

спеціальний режим оподаткування, та зазначають у порядковому номері накладної після дробу код відповідної діяльності — 2, 3 або 4, відповідно до пункту 3 Порядку (наприклад, податкова накладна, складена платником податку за діяльністю у сфері сільського, лісового господарства, а також рибальства відповідно до статті 209 Кодексу, що має код діяльності 2, буде мати такий порядковий номер

img 2

При цьому у разі складання окремих податкових накладних за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, філією чи структурним підрозділом платника податку порядковий номер податкової накладної встановлюється з урахуванням присвоєного

числового номера філії (структурного підрозділу) і визначається виключно числовим значенням після коду діяльності (наприклад, податкова накладна, складена за вищезазначеним видом діяльності філією, якій платником податку присвоєно числовий номер «12», буде мати порядковий номер

img 3

У разі складання податкових накладних

філією чи структурним підрозділом платника податку за операціями по загальних видах діяльності порядковий номер податкової накладної встановлюється за вищезазначеним принципом, при цьому у клітині, передбаченій для коду діяльності, значення будуть відсутні (наприклад, податкова накладна, складена філією, якій платником податку присвоєно числовий номер «12», буде мати порядковий номер

img 4

Аналогічне стосується і Розрахунку коригування.

Відповідно до наказу № 969 з форми податкової накладної

вилучено розділ «Товаротранспортні витрати» як такі, що повинні зазначатись в розділі I податкової накладної, розділ «Надано покупцю: надбавка(+)/ знижка (-)» та відповідно розділ «Усього по розділах I + II ± IV».

Крім того, з Розрахунку коригування вилучено графи 12 — 15.

Одночасно звертаємо увагу на те, що у разі якщо Розрахунок коригування складається платником податку до податкової накладної, яка відповідно до пункту 201.10 статті 201 розділу V та пункту 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу

підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — Реєстр), такий розрахунок надається покупцю тільки після його реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі коли продавець складає Розрахунок коригування до податкової накладної, що

не підлягає реєстрації, у зв’язку з чим загальна сума податку за операцією з постачання товарів (послуг) досягає обсягу, визначеного пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, до Реєстру в обов’язковому порядку вносяться відомості, що містяться у такому розрахунку.

При цьому Розрахунок коригування до податкової накладної, відомості якої не внесено до Реєстру, реєструється після реєстрації такої накладної незалежно від дати її складення.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Нова податкова накладна: перші офіційні роз’яснення

Досить оперативно ДПАУ почала роз’яснювати свій новий Порядок № 969, який стосується заповнення

нової форми податкової накладної. На багато моментів, викладених у листі, ми вже звертали увагу в коментарі до цього документа (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 5). Тому зупинимося на новаціях від ДПАУ.

Номер ПН у філії та спецрежимників

. У листі ДПАУ наочно роз’яснила, як заповнюються комірки номера ПН, якщо це робить:

— філія;

— підприємство на спецрежимі з ПДВ (сільгосппідприємства, переробники);

— філія підприємства на спецрежимі з ПДВ.

Зрозуміло, що філії таке право має бути делеговано належним чином з присвоєнням

числового (!) коду. Причому, якщо цей код двозначний, то в другій комірці після знаку дробу ставиться нуль, відповідно, якщо код однозначний, то у другій і третій комірках — ставляться нулі. При цьому перша комірка після знаку дробу — порожня.

Зроблено це для того, щоб не було плутанини з тими підприємствами, які працюють на спецрежимі з ПДВ і які відразу після знаку дробу повинні поставити код відповідно до спецрежиму, що застосовується (2, 3 або 4).

Товаротранспортні витрати і знижки

. У старій формі ПН для ТТВ та знижок виділялися окремі рядки, у новій формі — їх скасували. Причому щодо ТТВ у листі прямо зазначено, що їх потрібно відображати в розділі I ПН. Щодо знижок такого уточнення не зробили. Ми вважаємо, що ТТВ слід відображати в розділі I ПН одним рядком (адже, по суті, це вид послуг, який отримує покупець). Щодо знижки, то не виключено, що податківці мають намір розподіляти її між товарною номенклатурою.

ПН і РК із ЄРПН

. У 2011 році вводиться реєстрація ПН в ЄРПН (п. 11 підрозділу 2 розділу XX ПК) для платників ПДВ — продавців, в яких сума ПДВ в одній податковій накладній становить більше: 1 млн грн. — з 01.01.2011 р.; 500 тис. грн. — з 01.04.2011 р.; 100 тис. грн. — з 01.07.2011 р.; 10 тис. грн. — з 01.01.2012 р.

У зв’язку з цим податківці попереджають тих, хто спробує уникнути такої реєстрації шляхом виписування ПН на меншу суму, а згодом «довиправивши» її через розрахунок-коригування. Так зробити не вийде без унесення до ЄРПН первинної ПН (незалежно від дати її виписування) і самого РК.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі