Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Посилено відповідальність за недотримання норм фінансування охорони праці

Редакція ПБО
Новини від 02.06.2011 р. № 3458-VI

Посилено відповідальність за недотримання норм фінансування охорони праці

 

Законом України «Про внесення змін до статей 19 та 43 Закону України «Про охорону праці» від 02.06.2011 р. № 3458-VI

змінено правила обчислення витрат на охорону праці, а також посилено відповідальність за недотримання норм фінансування охорони праці.

Зокрема, новою редакцією

ч. 3 ст. 19 Закону України «Про охорону праці» встановлено, що для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 % від фонду оплати праці за попередній рік. Нагадаємо, що згідно з чинною редакцією цієї норми витрати на охорону праці мають становити не менше 0,5 % від суми реалізованої продукції.

Крім того, у новій редакції викладено

ст. 43 Закону України «Про охорону праці» щодо штрафних санкцій до юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, посадових осіб та працівників.

По-перше,

установлено відповідальність за порушення вимог ст. 19 цього Закону, тобто за недотримання норм фінансування охорони праці, у вигляді штрафу з розрахунку 25 % від різниці між розрахунковою мінімальною сумою витрат на охорону праці у звітному періоді та фактичною сумою цих витрат за такий період. Раніше накладення такого штрафу не передбачалося.

По-друге,

несплата або неповна сплата юридичними чи фізичними особами, які відповідно до законодавства використовують найману працю, штрафів, установлених ст. 43 Закону України «Про охорону праці», тягне за собою нарахування пені на несплачену суму штрафу (його частини) з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла в період такої несплати, за кожен день прострочення. До цього часу розмір пені складав 2 % за кожний день прострочення сплати штрафів.

Закон України від 02.06.2011 р. № 3458-VI

набере чинності з дня офіційного опублікування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі