Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Звіти до центру зайнятості від фізособи-підприємця: які з них обов’язково подавати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Звіти до центру зайнятості від фізособи-підприємця: які з них обов’язково подавати?

 

Центр зайнятості наполягає на необхідності подання фізичною особою — підприємцем звітів за формами № 3-ПН, № 4-ПН і № 5-ПН. Чи дійсно вони обов’язкові для подання підприємцем і якою може бути відповідальність за їх неподання?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, форми звітності № 3-ПН («Звіт про наявність вакансій»), № 4-ПН (№ 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників» та № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників») і № 5-ПН («Звіт про прийнятих працівників») та інструкції щодо їх заповнення затверджено

наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420. Розглянемо, чи повинна кожну із названих форм звітності подавати фізособа-підприємець.

Форма звітності № 3-ПН («Звіт про наявність вакансій»)

подається підприємцем добровільно за власним розсудом у разі наявності підбору працівників за сприяння центрів зайнятості (див. абзац третій Загальних положень Інструкції щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій», затвердженої наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420).

Форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників» і № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»

є обов’язковими для подання всіма роботодавцями, у тому числі фізособами-підприємцями при звільненні в разі змін в організації виробництва і праці (п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю). Так, роботодавець повинен повідомити державну службу зайнятості про наступне звільнення працівника із зазначенням його професії, спеціальності, кваліфікації та розміру оплати праці (ч. 3 ст. 492 КЗпП, п. 5 ст. 20 Закону про зайнятість населення). Повідомлення держслужби зайнятості має відбуватися в ті самі строки, що і повідомлення працівника, тобто за два місяці. Звітність про заплановане звільнення працівників підприємства подають до держслужби зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків за формою № 4-ПН (план). Протягом 10 днів після звільнення, здійсненого на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП, роботодавець повинен направити до держслужби зайнятості списки фактично звільнених працівників, окремо вказуючи в них інвалідів (ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість населення). Звіт про фактичне вивільнення складається за формою № 4-ПН (факт). При звільненні з інших підстав така звітність не подається (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 48, с. 16). У разі неподання зазначених форм звітності або порушення строків їх подання підприємцю згідно з абзацом другим ч. 5 ст. 20 Закону про зайнятість населення може загрожувати штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного звільненого працівника (див. також лист Державного центру зайнятості від 08.05.2008 р. № ДЦ-09-2782/0/6-08).

Форма звітності № 5-ПН («Звіт про прийнятих працівників»)

фізичною особою — підприємцем не подається, оскільки інформацію про прийнятого нею працівника центр зайнятості отримує при обов’язковій реєстрації трудового договору, укладеного між ними: згідно з п. 2 Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженого наказом Мінпраці в редакції від 14.10.2010 р. № 320, укладений у письмовій формі трудовий договір фізична особа — підприємець повинна подати на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання в тижневий строк з моменту фактичного допуску працівника до роботи.

Крім того, у самій формі звіту № 5-ПН, на відміну від обов’язкової для подання форми № 4-ПН, фізичні особи — підприємці не зазначені як такі, що подають цю форму звітності разом з підприємствами, установами, організаціями.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі