Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можна роздрукувати Z-звіт уранці?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можна роздрукувати Z-звіт уранці?

 

Чи мають право податкові органи штрафувати підприємство, якщо Z-звіт роздруковано о 9.00, а не до 24.00?

(м. Донецьк)

 

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) фіскальний звітний чек є документом установленої форми, що надрукований реєстратором розрахункових операцій, містить дані денного звіту, під час роздрукування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься у фіскальну пам’ять. У свою чергу, денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її у фіскальну пам’ять реєстратора отримав назву Z-звіту, у зв’язку з чим поняття «Фіскальний звітний чек» та «Z-звіт» можуть використовуватися як тотожні.

Обов’язок

щодня роздруковувати фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій установлено п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Його порушення загрожує штрафом для суб’єкта господарювання в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 340 грн. за кожен несвоєчасно роздрукований чек (п. 4 ст. 17 Закону про РРО). Із набуттям чинності Податковим кодексом у цій частині регулювання відносин, пов’язаних із використанням РРО, не змінилось.

У зв’язку з цим необхідно визначити, за яких умов дотримується вимога про щоденне роздрукування Z-звітів і чи порушується вона, якщо Z-звіт за минулий робочий день буде роздруковано, наприклад, наступного ранку.

Відповідно до

п . 1 приміток до Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабміну від 18.02.2002 р. № 199 (далі — Вимоги № 199), підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 години. Оскільки підсумок розрахунків вноситься до фіскальної пам’яті саме при формуванні Z-звіту, виконання вимоги про обчислення розрахунків за зміну можливе тільки за умови своєчасного роздрукування Z-звітів. При цьому зміною вважається період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (п. 2 Вимог № 199).

Податкові органи, як правило, наполягають на тому, щоб

між роздрукуванням двох Z-звітів проходило не більше 24 годин (див. п.п. 2.2.7 листа від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572). Більше того, досить часто свої вимоги вони формулюють ще жорсткіше, наполягаючи на необхідності роздрукування Z-звітів у межах календарної доби, тобто підсумок розрахунків за добу має відображатися у Z-звіті, роздрукованому до закінчення цієї календарної доби, тобто до 24.00, оскільки інакше можливі ситуації, коли в один день буде роздруковано два Z-звіти, а в інший — жодного, а отже, вимогу Закону про РРО щодо щоденного роздрукування фіскальних звітних чеків не буде виконано (див. «Вісник податкової служби України», 2010, № 14, с. 37). Ми не раз вказували на помилковість такої позиції (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 56; 2009, № 97, с. 19; 2009, № 56; 2008, № 19 тощо).

Точно кажучи, буквальне прочитання вимог

п. 9 ст. 3 Закону про РРО дійсно вказує на те, що фіскальний звітний чек має бути роздруковано за кожен робочий для підприємства день. Інша справа, що Закон про РРО нічого не говорить про те, що роздрукувати Z-звіт треба обов’язково до 24.00. Якщо суб’єкту господарювання зручно, то можна роздруковувати Z-звіти кожного ранку за минулий день: мета, з якою передбачено обов’язкове роздрукування фіскальних звітних чеків, — обнулення пам’яті РРО та фіксація підсумків розрахунків за певний період роботи, яким Закон про РРО встановлює кожен день, — дотримується. Достатньо, щоб між двома Z-звітами не проходило більше 24 годин. Тоді підприємство убезпечить себе максимально — вимогу про щоденне роздрукування фіскальних звітних чеків точно буде виконано.

Утім, і ті підприємства, які трохи відхиляються від зазначеного вище правила, можуть розраховувати на захист у суді від застосування штрафних санкцій за несвоєчасне роздрукування Z-звітів. Річ у тім, що судові інстанції виходять із ширшого тлумачення вимоги про необхідність щоденного роздрукування фіскальних звітних чеків. Вони вказують на те, що

відлік тривалості зміни РРО починається з моменту реєстрації першої розрахункової операції, а не з роздрукування попереднього Z-звіту, і навіть не з початку робочого дня суб’єкта господарювання (постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 11.02.2009 р. у справі № 22-а-10244/08), тобто між роздрукуванням двох Z-звітів може пройти значно більше 24 годин. Оскільки відлік 24 годин здійснюється від першої розрахункової операції, здійсненої після роздрукування попереднього Z-звіту, і до виконання наступного Z-звіту, виконання цієї умови достатньо, навіть якщо при цьому зазначені дві події мали місце в різні календарні доби (див. постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2008 р. № 2/95, від 22.09.2008 р. № 13/150, ухвали ВАСУ від 24.06.2010 р. у справі № К-16724/07, від 19.08.2010 р. у справі № К-268/09). Фактично, суди говорять про те, що в п. 3 ст. 9 Закону про РРО йдеться не про кожен календарний день, а про кожен день роботи РРО, який, як зазначалося, відлічується з моменту реєстрації першої розрахункової операції, а не з моменту роздрукування попереднього Z-звіту.

У будь-якому разі для відповіді на запитання про те, чи буде правомірним застосування санкцій до суб’єкта господарювання, який роздрукував Z-звіт о 9.00, у запитанні інформації недостатньо. Важливо знати, коли було зроблено попередній фіскальний звітний чек (якщо хочете відчувати себе найспокійніше) або перша розрахункова операція після роздрукування попереднього Z-звіту (якщо готові відстоювати свою правоту в суді). Можемо тільки сказати, що один лише факт роздрукування фіскального звітного чека після 24.00 не може розглядатися як такий, що свідчить про порушення суб’єктом господарювання вимоги про його щоденне роздрукування із застосуванням відповідних санкцій.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі