Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Розмір штрафу за порушення, виявлене після 30 червня 2011 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розмір штрафу за порушення, виявлене після 30 червня 2011 року

 

Підприємством 12.05.2011 р. подано декларацію з прибутку за І квартал 2011 року. Однак визначені в ній податкові зобов'язання досі не сплачені. Які штрафні санкції можуть загрожувати підприємству, якщо податковий борг буде погашено тільки зараз?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як випливає із запитання, підприємством допущено два порушення — несвоєчасне подання податкової звітності та несплату в установлені строки самостійно визначеного податкового зобов'язання. Розглянемо кожне з них.

1.

Несвоєчасне подання податкової звітності. Порушення допущено в період дії перехідної норми, передбаченої п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Відповідно до неї штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються в розмірі не більше 1 грн. за кожне порушення.

Застосувати до цього факту ще більш сприятливий для платників податків

п. 6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що повністю звільняє від відповідальності, не вийде. Цим пунктом передбачено, що фінансові санкції не застосовуються до платників податку на прибуток та платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за результатами діяльності в ІІ і ІІІ календарних кварталах 2011 року. Неможливість застосування наведеної перехідної норми до ситуації, що розглядається, пов'язана з тим, що, по-перше, порушення стосується діяльності за результатами І кварталу, а звільнення встановлено тільки щодо ІІ і ІІІ кварталів 2011 року; по-друге, цілком можливо, що практика застосування цього пункту складеться так, що звільняюча норма поширюватиметься виключно на порушення, пов'язані з обчисленням податкових зобов'язань з податку на прибуток (хоча ця умова виглядає, слід визнати, логічно, проте в тексті ПКУ прямої згадки про неї немає).

Таким чином, до підприємства за несвоєчасне подання декларації з податку на прибуток за І квартал 2011 року може бути застосовано штраф у розмірі 1 грн. При цьому відразу попередимо, що деякі місцеві податкові, продовжуючи посилатися на вже відкликаний

лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2963/7/10-1017/302 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17), у якому вона вказувала на можливість застосування одингривнєвого штрафу виключно до порушень, пов'язаних з обчисленням податкових зобов'язань, наполягатимуть у таких випадках на застосуванні штрафу за п. 120.1 ПКУ в повному розмірі, тобто 170 грн. Платник податків, який отримав податкове повідомлення-рішення з такою сумою штрафу за порушення, допущене в період з 1 січня по 30 червня 2011 року включно, може сміливо його оскаржити.

Слід зауважити: якщо підприємство протягом року (відлічується з моменту застосування штрафу за попереднє несвоєчасне подання) вчинить аналогічне порушення, то до нього згідно з

п. 120.1 ПКУ буде застосовано підвищений штраф у розмірі 1020 грн. Якщо ж податковий орган так і не направить підприємству податкове повідомлення-рішення на суму штрафу в розмірі 1 грн. за порушення, вчинене в перехідний період, то штраф за перше, допущене після 30 червня 2011 року, несвоєчасне подання податкової декларації має становити 170 грн.

2.

Платник податків не сплачує суму самостійно визначеного грошового зобов'язання протягом строків, установлених ПКУ. За це порушення відповідальність передбачена п. 126.1 ПКУ. Відповідно до цього пункту штраф при затримці сплати до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, установлено в розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу. Останнім днем строку сплати податку на прибуток було 20.05.2011 р. Але якби підприємство погасило податковий борг до 30.06.2011 р. включно, то на нього поширювалася б ще дія перехідної норми про одингривнєвий штраф. Оскільки цього зроблено не було, то розмір штрафу становитиме 20 % погашеної суми податкового боргу.

Нагадуємо: пільговий одингривнєвий штраф, застосування якого передбачено

Перехідними положеннями ПКУ, поширюється тільки на порушення, допущені в період з 1 січня по 30 червня 2011 року, навіть якщо їх буде виявлено після зазначеної дати. Якщо порушення почало вчинюватися до 30.06.2011 р., але продовжилося і після цієї дати (як у ситуації, що розглядалася, несплата почалася до 30.06.2011 р., але завершилася вже після), штрафи застосовуються в повному розмірі.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі