Теми статей
Обрати теми

Додаток СБ

Редакція ПБО
Стаття

Додаток СБ — Суми врегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості

 

У додатку СБ наводяться дані про коригування доходів та витрат підприємства у зв'язку з урегулюванням сумнівної (безнадійної) заборгованості.

На жаль, поняття «сумнівна заборгованість» ні цивільне законодавство, ні

ПКУ не розкривають. На наш погляд, за розшифровкою цього терміна цілком можна звернутися до Податкового роз'яснення № 346, розробленого під п. 12.1 Закону про податок на прибуток. У ньому зазначено, що під сумнівною заборгованістю слід розуміти заборгованість за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) або заборгованість зі сплати процентів (комісійних), за якою існує невпевненість щодо її погашення боржником та яка відрізняється від безнадійної заборгованості.

Урегулювання сумнівної заборгованості в податковому обліку здійснюється відповідно до правил, визначених

п. 159.1 ПКУ. І хоча п. 159.1 має назву «Порядок урегулювання безнадійної та сумнівної заборгованості», у цьому пункті описано механізм урегулювання виключно сумнівної заборгованості. Нормами цього пункту і потрібно керуватися при заповненні додатка СБ. Цей додаток містить одну таблицю, що складається з трьох рядків, в яких відображається така інформація:

— коригування суми доходів (рядок

03.11);

— коригування суми витрат (рядок

06.5.24);

— пеня, нарахована у зв'язку з коригуванням (рядок П).

Крім того, у додатку СБ указуються дані договору, найменування, код ЄДРПОУ та місцезнаходження контрагента-юрособи (а для фізичної особи — прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання), а також підстави (документи) для здійснення коригування.

Додаток СБ складається

за кожною операцією (кожним договором), щодо якої відбулося врегулювання сумнівної заборгованості.

Коригування доходу відображається в рядку 03.11 додатка СБ та переноситься до рядка 03.11 додатка ІД до декларації з подальшим перенесенням до рядка 03 декларації. Відповідно коригування витрат відображається в рядку 06.5.24 додатка СБ та переноситься до рядка 06.5.24 додатка ІВ до декларації з подальшим перенесенням до рядка 06.5 декларації.

Згідно з

п.п. 159.1.3 продавець або покупець зобов'язані подати до податкового органу разом із декларацією з податку на прибуток за звітний період повідомлення про зменшення доходу або витрат з посиланням на положення пп. 159.1.1 та/або 159.1.2 ПКУ. Додаток СБ до декларації і є цим повідомленням. Разом із ним необхідно подати копії документів, що підтверджують наявність заборгованості (договори купівлі-продажу, рішення суду тощо).

 

Продавець

Згідно з

п.п. 159.1.1 ПКУ продавець товарів, робіт, послуг має право зменшити суму доходу звітного періоду на вартість відвантажених товарів, виконаних робіт, наданих послуг у поточному або попередніх звітних податкових періодах, якщо покупець таких товарів, робіт, послуг затримує без узгодження з таким продавцем оплату їх вартості (надання інших видів компенсації їх вартості). Таке право виникає в нього, якщо протягом звітного періоду відбувається будь-яка з подій:

— він

звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з покупця чи про порушення справи про його банкрутство або про стягнення закладеного ним майна;

— за поданням продавця

нотаріус учинює виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або про стягнення закладеного майна (крім податкового боргу).

При цьому дохід, на наш погляд, зменшується на суму заборгованості

без ПДВ.

Зверніть увагу: у

п. 159.1 ПКУ, на відміну від п. 12.1 Закону про податок на прибуток, таку підставу початку процедури врегулювання безнадійної та сумнівної заборгованості, як досудове врегулювання спорів (направлення претензії покупцю) не передбачено.

Зменшивши суму доходу звітного періоду на вартість відвантажених товарів, виконаних робіт, наданих послуг, продавець зобов'язаний

одночасно зменшити суму витрат цього звітного періоду на собівартість таких товарів, робіт та послуг. Ця вимога випливає з п. 138.4 ПКУ, згідно з яким витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, робіт та послуг.

Якщо суд не задовольняє позов (заяву) продавця чи задовольняє його частково або не приймає позов (заяву) до провадження (розгляду), такий продавець згідно з

п.п. 159.1.2 ПКУ зобов'язаний збільшити:

— дохід відповідного податкового періоду на суму заборгованості (її частини), попередньо віднесеної ним у зменшення доходу, з відображенням у рядку 03.11 додатка СБ;

— витрати відповідного податкового періоду на собівартість (її частину, визначену пропорційно сумі заборгованості, уключеної до доходу згідно з цим

підпунктом) товарів, робіт, послуг, за якими виникла така заборгованість, попередньо віднесену ним у зменшення витрат, з відображенням у рядку 06.5.24 додатка СБ.

При цьому на суму додаткового податкового зобов'язання, розрахованого внаслідок такого збільшення доходів та витрат,

нараховується пеня виходячи з 120 % річної облікової ставки НБУ, що діяла на день виникнення цього додаткового податкового зобов'язання. Розраховується зазначена пеня за строк з першого дня податкового періоду, наступного за періодом, протягом якого відбулося зменшення доходу та витрат згідно з п.п. 159.1.1 ПКУ, до останнього дня податкового періоду, на який припадає збільшення доходу та витрат, і сплачується незалежно від значення податкового зобов'язання платника податку за відповідний звітний період.

Сума пені відображається в

рядку П додатка СБ. Дані, наведені в цьому рядку, відображаються за особовим рахунком платника податків.

Описаний порядок поширюється і на перехідні операції, тобто в разі виникнення заборгованості у зв'язку із затримкою оплати відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) до 01.04.2011 р., а вжиття продавцем заходів щодо її стягнення після 01.04.2011 р. Якщо ж продавець почав вживати заходів щодо стягнення такої заборгованості ще до 01.04.2011 р., то в податковому обліку сторін ця заборгованість до повного її погашення або визнання безнадійною відображається за правилами, установленими

Законом про податок на прибуток (див. п. 5 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).

 

Покупець

Згідно з

п.п. 159.1.2 ПКУ покупець товарів, робіт, послуг зобов'язаний зменшити витрати на вартість заборгованості, визнану судом, або за виконавчим написом нотаріуса в податковому періоді, на який припадає день набрання законної сили рішенням суду про визнання (стягнення) такої заборгованості (її частини) або вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Нагадаємо: згідно зі

ст. 85 ГПКУ рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, тобто після закінчення 10 днів із дня оголошення рішення судом. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом із дня винесення ним відповідної постанови.

Якщо в наступних податкових періодах

покупець погашає суму визнаної заборгованості або її частини (самостійно або за процедурою примусового стягнення), то він збільшує (відновлює) витрати на суму такої заборгованості (її частини), а продавець збільшує доходи на суму заборгованості (її частини), погашену покупцем, та збільшує витрати на собівартість (її частину), визначену пропорційно сумі погашення, у податковому періоді, на який припадає таке погашення (див. п.п. 159.1.5 ПКУ).

Описане вище зменшення доходів продавця та зменшення витрат покупця щодо заборгованості, що виникла, або її частини

не здійснюється, якщо покупець погашає таку заборгованість (її частину) до закінчення звітного періоду. На це вказує п.п. 159.1.4 ПКУ.

Приклад.

Підприємство «Хвиля» 09.02.2011 р. на підставі договору купівлі-продажу від 08.02.2011 р. № 28 відвантажило товари ТОВ «Сатурн» на суму 48000 грн. (без ПДВ — 40000 грн.; ПДВ 20 % — 8000 грн.). Собівартість відвантажених товарів становить 32000 грн.

У встановлені договором строки заборгованість покупця за товар так і не було погашено. У травні 2011 року постачальник звернувся з позовом до суду про стягнення заборгованості з такого покупця. Суд повністю задовольнив позов постачальника в червні 2011 року.

При складанні декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року здійснено відповідне коригування сум доходу та витрат.

Зауважимо, що сума витрат у цьому випадку підлягає коригуванню нарівні з сумою доходу, оскільки в I кварталі 2011 року при відображенні валового доходу на дату відвантаження товару його балансову вартість було виключено підприємством із залишків ТМЦ на кінець звітного періоду (на 31.03.2011 р.) у результаті проведення перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Отже, вартість цього товару у вигляді убутку балансової вартості запасів поповнила валові витрати підприємства за I квартал 2011 року.

Виходячи з цієї інформації наведемо зразок заповнення продавцем додатка СБ до декларації за II квартал 2011 року (фрагмент).

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі