Теми статей
Обрати теми

Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Редакція ПБО
Постанова від 16.06.2011 р. № 41

Міністерства та відомства України

 

Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Постанова від 16.06.2011 р. № 41

 

Відповідно до статей 4, 11 та 48 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з втратою працездатності та витратами, пов'язаними з похованням» та з урахуванням звернення Федерації профспілок України, правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Враховуючи, що особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням,

підтвердити їх право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства

, установи, організації із загальнообов'язкового державного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

2. Виконавчій дирекції Фонду довести цю постанову до виконавчих органів відділень Фонду.

 

Голова правління І. Рішняк



коментар редакції

Особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною
 до 3 років, мають право на соціальні послуги

Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) від 16.06.2011 р. № 41 (далі — постанова № 41) містить добрі новини для осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Унаслідок змін у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування постало питання щодо можливості надання таким особам соціальних послуг згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240). Нагадаємо, що під

соціальними послугами розуміється оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам і членам їх сімей, до дитячих закладів оздоровлення, придбання дитячих новорічних подарунків.

Особливий інтерес до цієї проблеми виник і у роботодавців, і у працівників у період дитячої оздоровчої кампанії у зв'язку з тим, що на місцях робочі органи Фонду почали відмовляти в наданні путівок до дитячих закладів оздоровлення особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Відмову аргументували тим, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років з 01.01.2011 р. не включається до страхового стажу застрахованої особи*. Проте у випадку, що розглядається, цей факт не важливий, адже згідно зі ст. 4 Закону № 2240 право на соціальні послуги мають застраховані особи незалежно від розміру страхового стажу. Отже, для отримання соціальної послуги за рахунок коштів Фонду фізична особа має бути застрахованою для цілей Закону № 2240.

* На цей факт ми звертали увагу на сторінках нашої газети (див. статтю «Розраховуємо страховий стаж для оплати лікарняних» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 39). Мінсоцполітики надало аналогічні роз’яснення в листі від 16.05.2011 р. № 166/18/99-11.

Згідно з п. 2 ст. 2 Закону № 2240 «застрахована особа — найманий працівник, а у випадках, передбачених цим Законом, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Оскільки

особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, знаходяться у трудових відносинах з роботодавцем, тобто продовжують бути найманими працівниками, а відповідно застрахованими особами, вони мають право звертатися за наданням соціальних послуг. Це право Фонд підтвердив у постанові, що коментується, нагадавши при цьому, що рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства, установи, організації із соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

На Виконавчу дирекцію Фонду покладено обов'язок довести постанову № 41 до відома виконавчих органів Фонду, отже, проблем щодо отримання путівок до ДЗО та інших соцпослуг для працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, у страхувальників більше бути не повинно.

Зауважимо, що про можливість надання соціальних послуг таким особам Фонд повідомив і в листі від 17.06.2011 р. № 01-16-1789.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі