Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування пені

Редакція ПБО
Лист від 11.05.2011 р. № 4866/10/31-606

Щодо нарахування пені

Лист Державної податкової адміністрації в м. Києві від 11.05.2011 р. № 4866/10/31-606

(витяг)

 

<…>

Державна податкова адміністрація в м. Києві <…> щодо нарахування пені в межах своїх повноважень повідомляє.

Відповідно до статті 50 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК України) у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім митної декларації або обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Згідно з Порядком заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 25.01.2011 р. № 41 (далі — Наказ № 41), подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — уточнюючий розрахунок) (у разі якщо у майбутніх податкових періодах з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 розділу II Кодексу, платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій податковій декларації (крім митної декларації або обмежень, визначених статтею 50 розділу II Кодексу)) передбачено пунктом 50.1 статті 50 розділу II ПК України.

Таким чином,

з метою виправленням самостійно виявлених помилок, в раніше поданій податковій декларації з податку на додану вартість платник податків керується статтею 50 розділу II ПК України, згідно якої повинен:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Таким чином,

формою уточненого розрахунку з податку на додану вартість, затвердженого Наказом № 41, нарахування пені платником податку непередбачено.

Щодо нарахування пені за актами документальних перевірок

слід зазначити, що роз'яснення із зазначеного питання було надано листом Державної податкової адміністрації України від 31.01.2011 р. № 2518/7/23-4017/89 (копія витягу додається), згідно з яким: «при складанні актів перевірок в актах перевірок суми пені не нараховуються і не зазначаються. Про обов'язок сплати платником податків сум пені зазначено у відповідних формах податкових повідомлень-рішень, які вручаються платнику під розписку. Передбачається нарахування зазначеної пені в автоматичному режимі та на підставі розрахунку податковою зобов'язання та штрафних (фінансових) санкцій».

Одночасно повідомляємо, що відповідно до п. 131.3 ст. 131 розділу II ПК України суми пені зараховуються до бюджетів або державних цільових фондів, до яких згідно із законом зараховуються відповідні податки.

<…>

 

Заступник голови О. Онищенко



коментар редакції

При самовиправленні заниження зобов'язань з ПДВ пеня не нараховується

Неоднозначність формулювань Податкового кодексу України стала причиною багатьох запеклих дискусій, які невдовзі можуть продовжитися в залах судових засідань. Предмет однієї з них —

нарахування пені при самовиправленні помилки в податковій звітності, яка призвела до заниження податкових зобов'язань.

Свідчить про спірність цього питання й відсутність одностайності в підходах при відповіді на нього серед самих податкових органів. Якщо ДПАУ в своєму листі від 03.06.2011 р. № 15666/7/16-1517-26 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 55, с. 18) безапеляційно вказує на обов'язок платника податків при самовиправленні заниження податкових зобов'язань нарахувати на суму заниження за весь період його існування пеню з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Нацбанку, що діє на день заниження, то ДПА в м. Києві в листі, що коментується,

виказує сумніви щодо необхідності таких дій платника податків.

Незважаючи на всю привабливість для суб'єктів господарювання подібної позиції, не можна не відзначити її уразливість. По-перше, її висловлено не щодо проблеми наявності чи відсутності обов'язку з нарахування самопені в цілому, а лише з приводу такого окремого випадку, як самовиправлення при заниженні зобов'язань з ПДВ. По-друге, висновки ДПА в м. Києві ґрунтуються тільки на одному аргументі — відсутність необхідного рядка для зазначення в ньому суми нарахованої самостійно пені в затвердженій формі декларації. На цей нюанс ми звертали увагу читачів у статті «Загальні правила виправлення самостійно виявлених ПДВ-помилок» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 46, зазначаючи, що через відсутність механізму нарахування податківцями такої самопені в автоматичному режимі, найімовірніше, сума сплаченої пені враховуватиметься в особовому рахунку підприємства як переплата. У такому своєму статусі вона залишатиметься, як мінімум, до проведення документальної перевірки та відображення за її результатами пені в особовому рахунку платника податків.

З урахуванням викладеного висновки листа, що коментується, навряд чи зможуть уберегти платників податків від претензій податкових інспекцій. До того ж послатися на нього вийде далеко не завжди: чимало форм податкової звітності, що затверджуються «під Податковий кодекс», містять графу, в якій платник податків повинен вказати суму сплаченої при самовиправленні пені, а не тільки суму заниженого податкового зобов'язання та штрафу.

Отже, тим, хто готовий до боротьби, слід озброїтися більш серйозними аргументами.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі