Теми статей
Обрати теми

Додаток ЗП — Зменшення нарахованої суми податку

Редакція ПБО
Стаття

Додаток ЗП — Зменшення нарахованої суми податку

 

Для розшифровки показника рядка

13 декларації призначено Додаток ЗП, який є аналогом додатка К6 до старої форми декларації, затвердженої наказом № 143. Хоча, звісно, його форма та зміст істотно змінилися. Так, наприклад, якщо раніше Додаток К6 містив три таблиці, в одній із яких наводився розрахунок зменшення суми нарахованого податку на вартість торгових патентів, то тепер такий розрахунок виділено в окремий Додаток ТП, а Додаток ЗП містить тільки дві таблиці:

таблицю 1 «Зменшення нарахованої суми податку». У ній розкриваються суми, на які можна зменшити суму нарахованого податку;

таблицю 2 «Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу», яка передбачена для розрахунку податку, що сплачується за місцезнаходженням філій.

Розглянемо докладніше порядок заповнення кожної таблиці.

Почнемо з

таблиці 1. Для зручності необхідну інформацію про правила її заповнення наведемо в таблиці.

 

Порядок заповнення таблиці 1 додатка ЗП до декларації з податку на прибуток

Код рядка

Назва рядка

Пункт/стаття ПКУ

1

2

3

13

«Зменшення нарахованої суми податку
(рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.5.1 + рядок 13.6)»

Ст. 155, пп. 152.4, 153.3, 161.4

Показник цього рядка розраховується за наведеною в ньому формулою

13.1

«Сума податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачений суб'єктами господарювання за кордоном, яка зараховується під час сплати ними податку в Україні в розмірі, який не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду»

Ст. 161

Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового періоду не може перевищувати суму податку, який підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду.
Не підлягають зарахуванню у зменшення податкових зобов'язань такі податки, сплачені в інших країнах (див. п. 161.6 ПКУ):
 — податок на капітал/майно та приріст капіталу;
 — поштові податки;
 — податки на реалізацію (продаж);
 — інші непрямі податки незалежно від того, підпадають вони під категорію прибуткових податків чи обкладаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.
Зарахування сплачених за межами України сум податку здійснюється за умови надання письмового підтвердження податковим органом іншої держави факту сплати такого податку та за наявності діючого міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування доходів. Згідно з п. 13.5 ПКУ для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримано такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.
Нагадаємо, що перелік країн, з якими станом на 01.01.2011 р. укладено міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, наведено в листі ДПАУ від 31.01.2011 р. № 2450/7/12-0117

13.2

«Сума податку, нарахованого платником податку на прибуток (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів»

П. 152.4

До цього рядка переноситься значення із графи 5 рядка 13.2 таблиці 2 додатка ЗП

13.3

«Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в звітному (податковому) періоді»

П. 153.3

У цьому рядку вказується сума авансових внесків при виплаті дивідендів, сплачених (перерахованих до бюджету) у звітному (податковому) періоді, у тому числі й за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.
Цей показник відображається наростаючим підсумком з початку звітного року (у 2011 році — з 1 квітня).
Зверніть увагу: у загальному випадку показник цього рядка має дорівнювати показнику рядка 5 додатка АД до декларації з податку на прибуток

13.4

«Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в минулих періодах, не врахована у зменшення податку (рядок 13.5.2 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації попереднього звітного (податкового) періоду)»

П. 153.3

У рядку 13.4 відображається сума авансових внесків, не врахована в рахунок зменшення податку на прибуток у попередньому звітному році.
Згідно з п.п. 153.3.4 ПКУ сума сплачених авансових внесків, що не зіграла у зменшення зобов'язань із податку на прибуток, не пропадає, а може бути зарахована у зменшення в наступних податкових періодах до повного погашення. Тобто якщо у звітному періоді податку на прибуток не вистачило, щоб перекрити суму авансових внесків, то неперекрита її частина переноситься не лише на наступний звітний період у межах року, а й на наступний рік. Однак у межах року ця сума не відображається в рядку 13.4, а враховується наростаючим підсумком.
Водночас щодо суми перевищення авансового внеску над сумою податкових зобов'язань, що утворилося на 01.04.2011 р., усе не так гладко: податківці вважають, що таку суму не може бути зараховано у зменшення податку на прибуток після 01.04.2011 р. (див. консультацію в розділі 110.15 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua). Хоча, можливо, невдовзі це питання вирішиться позитивно (див. с. 1 газети «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 56)

13.5

«Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) (рядок 13.3 + рядок 13.4), у тому числі:»

П. 153.3

Показник цього рядка розраховується за наведеною в ньому формулою

13.5.1

«сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в поточному звітному (податковому) періоді»

П. 153.3

У рядках 13.5.1 і 13.5.2 фіксується, яка частина авансового внеску (як сплаченого у звітному періоді, так і неврахованого в минулих звітних періодах) зменшує поточне зобов'язання з податку на прибуток, а яка переноситься в рахунок зменшення податку наступних звітних періодів.
Якщо протягом звітного періоду сума податку на прибуток була достатньою, щоб перекрити всі перелічені в таблиці 1 додатка ЗП суми, то особливих проблем немає. Різниця між сумою рядків 11, 12 та рядком 13 декларації відображається в рядку 14 та формує податкове зобов'язання звітного періоду.
Якщо ж суми податку на прибуток не вистачило, то виникає запитання: на яку із сум зменшувати нарахований податок на прибуток у першу чергу, а на яку — у другу? На жаль, послідовність платежів, які враховуються у зменшення суми нарахованого податку, у ПКУ не визначена. На наш погляд, спочатку суму нарахованого податку потрібно зменшувати на суму платежів, які в разі невідшкодування у звітному році пропадають (податок, сплачений за кордоном; податок на землю, сплачений сільгоспвиробниками). І лише в останню чергу податок на прибуток зменшується на суму авансового внеску. Це пов'язане з тим, що авансові внески не пропадуть, неперекриту їх суму можна буде врахувати й у наступних періодах

13.5.2

«сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в наступних звітних (податкових) періодах (рядок 13.5 - рядок 13.5.1, переноситься до рядка 13.4 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації за наступний звітний (податковий) період)»

П. 153.3

У цьому рядку наводиться залишок авансового внеску при виплаті дивідендів, не перекритого податковими зобов'язаннями звітного періоду. Тобто значення рядка 13.5.2 дорівнює різниці рядків 13.5 і 13.5.1 цього додатка.
Майте на увазі: якщо за результатами II кварталу 2011 року в цьому рядку фігуруватиме певне значення, воно не переноситься до рядка 13.4 таблиці 1 додатка ЗП до декларації за II — III квартали 2011 року. А от якщо деяка сума буде проставлена в цьому рядку у декларації за підсумками II — IV кварталів 2011 року, то її потрібно буде перенести до рядка 13.4 таблиці 1 додатка ЗП до декларації за I квартал 2012 року (тобто за наступний звітний (податковий) період)

13.6

Податок на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції

Ст. 155

Згідно зі ст. 155 ПКУ підприємства, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, сплачують податок у порядку та розмірах, передбачених розд. ІІІ ПКУ, за підсумками звітного податкового року. При цьому сума нарахованого податку зменшується на суму податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті.
На наш погляд, підприємство має право зарахувати у зменшення нарахованого податку на прибуток суму земельного податку, фактично сплачену ним у звітному періоді. Проте оскільки ПКУ не містить дозвільних норм для перенесення суми земельного податку, не перекритого податком на прибуток, виходить, що таке зменшення можливе лише в межах нарахованого податкового зобов'язання за звітний рік, який для таких платників починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року

 

Тепер про

таблицю 2. Її заповнюють підприємства, які мають у своєму складі філії, відділення та інші відокремлені підрозділи (далі — філії), що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади та сплачують консолідований податок на прибуток.

Нагадаємо, що загальна сума податку на прибуток розподіляється між філією та головним підприємством (платником податку) пропорційно питомій вазі суми витрат філій у загальній сумі витрат платника податку (

п. 152.4 ПКУ).

Порядок визначення питомої ваги залежно від зазначених показників саме й описано в таблиці 2 додатка ЗП. Тому заповнення граф 3 і 4 не повинно викликати запитань. А от щодо показника графи 5 рядка А, то він визначається як сума нарахованого податку (сума рядків 11 і 12 декларації), зменшена на суму рядків 13.1 (сума податків, сплачених за кордоном), 13.5.1 (сума сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів, яка зараховується у зменшення нарахованої суми податку на прибуток у поточному звітному (податковому) періоді) і 13.6 (сума податку на землю, що використовується сільгоспвиробниками в сільськогосподарському виробничому обороті) таблиці 1 додатка ЗП. Така формула прямо зазначена у виносках до додатка ЗП.

Таким чином, для платника консолідованого податку послідовність заповнення додатка ЗП така:

1. Насамперед нарахований «загальний» податок зменшується на суму податків, сплачених за кордоном.

2. Потім обчислена сума зменшується на суму податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті (показник рядка 13.6 таблиці 1 додатка ЗП).

3. Після цього визначається показник рядка 13.5.1 таблиці 1 та частина податку на прибуток, що залишилася, зменшується на його суму.

4. Якщо після такого зменшення від податку на прибуток ще щось залишилося (рядок 13.5.2 таблиці 1 заповнено з прокресленням), то така сума розподіляється між головним підприємством та філіями. Сума податку, нарахована за філіями, указується у графі 5 рядка 13.2 таблиці 2, а потім переноситься до рядка 13.2 таблиці 1. Звертаємо увагу: показники рядків таблиці 2 додатка ЗП повинні повністю відповідати даним, відображеним у Розрахунку податкових зобов'язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, форму якого затверджено

наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36. Так, значення графи 5 рядка 1 Розрахунку має дорівнювати значенню графи 5 рядка А таблиці 2 додатка ЗП до декларації з податку на прибуток. Якщо ж податку на прибуток не вистачило, то в графі 5 таблиці 2 в усіх рядках зазначатимуться прокреслення (решту граф потрібно заповнити в загальному порядку), а отже, і в рядку 13.2 таблиці 1 також стоятиме прокреслення.

Приклад.

У підприємства «Вега» (консолідованого платника податку на прибуток) у II кварталі 2011 року такі показники:

— сума податку на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 11 декларації), — 4500 грн.; від діяльності, що підлягає патентуванню (рядок 12 декларації), — 2500 грн.;

— сума податків, сплачених за кордоном, — 1000 грн.;

— сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів — 1500 грн.;

— сума загальних витрат підприємства — 10000 грн.;

— сума витрат філій у цілому — 6000 грн.

Використовуючи ці дані, наведемо зразок заповнення додатка ЗП.

 

Таблиця 1. Зменшення нарахованої суми податку

Показники

Код рядка

Сума,
грн.

1

2

3

Зменшення нарахованої суми податку (рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.5.1 + рядок 13.6)

13

5200

Сума податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачений суб'єктами господарювання за кордоном, яка зараховується під час сплати ними податку в Україні в розмірі, який не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду

13.1

1000

Сума податку, нарахованого платником податку на прибуток (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів

13.2

2700

Сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в звітному (податковому) періоді

13.3

1500

Сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в минулих періодах, не врахована у зменшення податку (рядок 13.5.2 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації попереднього звітного (податкового) періоду)

13.4

Сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) (рядок 13.3 + рядок 13.4), у тому числі:

13.5

1500

сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в поточному звітному (податковому) періоді

13.5.1

1500

сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в наступних звітних (податкових) періодах (рядок 13.5 - рядок 13.5.1, переноситься до рядка 13.4 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації за наступний звітний (податковий) період)

13.5.2

Податок на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції

13.6

 

Таблиця 2. Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням
відокремленого підрозділу

Підрозділи платника податку

Код рядка

Сума витрат

Питома вага графа 3/графа 3 рядка А

Нарахована сума податку графи 5
рядка А х графу 4

1

2

3

4

5

Платник податку за консолідованою декларацією

А

10000

Х

4500 (7000 - 1000 - 1500)

Відокремлені підрозділи в цілому, у тому числі:

13.2

6000

0,6

2700

відокремлений підрозділ

13.2.1

4000

0,4

1800

відокремлений підрозділ

13.2.2

2000

0,2

900

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі