Теми статей
Обрати теми

Додаток ПН — податок з нерезидентів

Редакція ПБО
Стаття

Додаток ПН — податок з нерезидентів

 

У додатку ПН (до рядка 17 декларації), який складається

щодо кожного нерезидента окремо, розкривається інформація про податок на репатріацію, утриманий відповідно до ст. 160 ПКУ. Хоча такі утримання в ПКУ і не називаються податком на репатріацію, ми використовуватимемо цей звичний термін під час викладення матеріалу. До відома: форма додатка ПН практично дослівно повторює форму звіту з чинного раніше Порядку № 28.

Хто подає Додаток ПН?

Відповідь на це запитання дається в п. 160.2 ПКУ: резидент* або постійне представництво нерезидента, які виплачують нерезиденту або його уповноваженій особі (крім постійного представництва нерезидента), у тому числі на рахунки нерезидента в національній валюті, доходи з джерелом їх походження з України від здійснення ним господарської діяльності (крім наведених у пп. 160.3 — 160.6 ПКУ), зобов'язаний утримувати з таких доходів податок (у загальному випадку в розмірі 15 %), що сплачується в момент їх виплати (якщо інше не передбачено міжнародними договорами).

* Під резидентами в контексті ст. 160 ПКУ розуміються лише

юридичні особи та їх відокремлені підрозділи (див. Єдину базу податкових знань — розділ 110.29.04), тобто при виплаті доходів фізичним особам — нерезидентам податок на репатріацію не утримується, а утримується податок на доходи за правилами п. 170.10 ПКУ.

Таким чином

, обов'язок щодо утримання, перерахування та декларування податку на репатріацію, як і раніше, покладається на податкових агентів в особі юридичних осіб — резидентів та постійних представництв нерезидентів. Водночас залишається незрозумілим, як мають звітувати неплатники податку на прибуток (наприклад, юридичні особи — єдиноподатники), адже декларацію з податку на прибуток вони подавати не повинні.

Утримувати податок на репатріацію

також мають і єдиноподатники — податківці доходили цього висновку в минулому (див. лист ДПАУ від 20.03.08 р. № 2531/6/15-0216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 33, с. 4) і навряд чи змінять його тепер. Про це також ідеться в частині фрахту в п. 160.5 ПКУ.

Також зауважимо: якщо платник виплачує дохід постійному представництву нерезидента, то утримувати податок на репатріацію він не повинен — таке представництво має стати на податковий облік і сплачувати податок на прибуток на загальних підставах.

Доходи нерезидентів, що підлягають оподаткуванню

. До таких доходів належать будь-які доходи, отримані нерезидентами від резидентів, у тому числі від будь-яких видів діяльності на території України. Перелік доходів, що підлягають обкладенню податком на репатріацію, наведено в п. 160.1 ПКУ і, крім того, також у таблиці 1 додатка ПН, тож перелічувати їх тут особливого сенсу немає. Зауважте, що податок на репатріацію утримується незалежно від того, в якій формі виплачуються доходи — грошовій або негрошовій.

Осібно в цій частині стоять

доходи, при виплаті яких податок на репатріацію сплачується за свій рахунок. До них належать: 1) виплати резидентів нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами про таких резидентів; 2) страхові виплати нерезидентам у межах договорів страхування/перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя.

Міжнародні договори

. Як і раніше, у правилах оподаткування доходів нерезидентів передбачено посилання на чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування (п. 160.2 ПКУ). Перелік держав, з якими такі договори укладено, щороку доводиться до платників податків листами ДПАУ — найсвіжішим є лист ДПАУ від 31.01.11 р. № 2450/7/12-0117. При цьому, якщо таким договором передбачено інші правила оподаткування (наприклад, інші ставки), то застосовуватися мають саме вони.

Проте однієї лише наявності договору замало — для його застосування нерезидент

має надати особі, яка виплачує йому дохід, довідку (або її нотаріально засвідчену копію) про приналежність нерезидента до держави — учасниці договору, а також інші документи, якщо вони передбачені міжнародним договором (п. 103.4 ПКУ). На відміну від чинного раніше Порядку № 470, норми ПКУ не передбачають для такої довідки обов'язкових реквізитів — водночас її має бути легалізовано (також див. у Єдиній базі податкових знань розділ 110.29.02), переведено і складено за формою згідно із законодавством відповідної держави. Крім того, у ПКУ також відсутня вказівка на тривалість дії довідки, хоча п. 103.8 ПКУ дозволяє вважати, що вона зберігає силу протягом року, і податківці також доходять такого висновку (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.29.02). На закінчення з цього питання зауважимо, що додавати цю довідку до декларації не потрібно — раніше подібного обов'язку також не було, але податківці все одно з цим не погоджувалися (лист ДПАУ від 17.01.2005 р. № 826/7/15-1317).

Заповнення додатка ПН та декларації

. У Додаток ПН суми утриманого податку вносяться з урахуванням наростаючого підсумку (у 2011 році — починаючи з II кварталу) у розрізі видів доходів — ще раз нагадуємо, що він складається щодо кожного нерезидента. Після включення в Додаток ПН усіх необхідних показників значення з рядка 20 графи 6 переноситься до рядка 17 декларації. Сума, яку було сплачено нерезидентам у звітному кварталі, має відповідати різниці між рядками 17 і 18, та вказується в рядку 19 декларації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі