Теми статей
Обрати теми

Додаток АД — авансовий внесок

Редакція ПБО
Стаття

Додаток АД — авансовий внесок

 

Додаток АД належить до нових, оскільки раніше суми авансового внеску розкривалися в загальному додатку К6 (у рядку 13.5 таблиці 1) та рядку 20 декларації.

Питання, що стосуються нарахування та сплати авансового внеску «по-новому», докладно розглядалися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 16, с. 12, зараз же нагадаємо лише основні моменти.

Хто подає Додаток АД?

Додаток АД повинні подавати будь-які емітенти-резиденти, які (1) виплачують дивіденди* (у грошовій або негрошовій формі) та/або (2) зобов'язані відповідно до п. 153.3 ПКУ сплачувати авансовий внесок (перед виплатою дивідендів або в момент такої виплати). Цей обов'язок поширюється на всіх емітентів, крім страховиків (п.п. 153.3.2 ПКУ) та платників фіксованого сільгоспподатку (п.п. 153.3.2 ПКУ), незалежно від того, чи є вони платниками податку на прибуток (у тому числі й на єдиноподатників) та чи мають пільги з цього податку, уключаючи «нульовиків». Водночас у п.п. 153.3.5 ПКУ наведено деякі винятки — їх буде розглянуто при порядковому аналізі додатка.

* Причому авансовий внесок має сплачуватися при здійсненні будь-якого платежу, що відповідає назві «дивіденд» (п.п. 153.3.2 ПКУ).

 

Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів

Код рядка

Назва рядка

Пункт/ стаття ПКУ

1

2

3

1

Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів, в тому числі:

Пп. 153.3.1 і 153.3.2

До цього рядка включається наростаючим підсумком (у 2011 році — з II кварталу) загальна сума виплачених дивідендів, у тому числі звільнених від авансового внеску. У подальшому значення цього рядка зменшується на суми, для яких п.п. 153.3.5 ПКУ передбачені звільнення (рядки 1.1 — 1.4, 2, 3 додатка).
Зверніть увагу: «нульовики», які виплачують дивіденди, зобов'язані сплатити авансовий внесок відповідно до п.п. 153.3.2 ПКУ, а також податок на прибуток за загальною ставкою (з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. — 23 %) за звітний період, в якому здійснювалися нарахування та виплата дивідендів (п. 154.6 ПКУ). Причому в цьому випадку податок на прибуток сплачується завжди, навіть коли від авансового внеску платника було звільнено (наприклад, при виплаті дивідендів виключно фізособам)

1.1

Сума дивідендів, виплачена фізичним особам

Абз. «а» п.п. 153.3.5

Виходячи з назви рядка, у ньому зазначаються суми виплачених дивідендів, що припадають на фізосіб. Це звільнення є новим — воно поширюється у тому числі й на дивіденди, рішення про виплату яких було прийнято до 01.04.2011 р., та які виплачені після цієї дати.
Крім того, варте уваги питання про те, чи потрібно подавати Додаток АД та відображати суму авансового внеску в декларації, якщо дивіденди виплачувалися фізособам до 01.04.2011 р. Відповідь — ні, оскільки у 2011 році першим періодом для подання звітності за новими правилами є II квартал (п. 2 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Водночас, це правило має свою специфіку, якщо за підсумками I кварталу авансовий внесок перевищив суму податку на прибуток (див. про це в ряд. 5.1)

1.2

Сума дивідендів, виплачена у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих платником податку, за умови, що така виплата ніяким чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента

Абз. «б» п.п. 153.3.5

Це звільнення було передбачено й у старому законодавстві — воно діє незалежно від факту належної реєстрації (відображення в зміні до статутних документів) таких акцій (часток, паїв)

1.3

Сума дивідендів, виплачена інститутом спільного інвестування

Абз. «в» п.п. 153.3.5

Це звільнення також було раніше. Нагадаємо: ПКУ в п.п. 14.1.86 ПКУ до інститутів спільного інвестування відносить інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній, корпоративні інвестиційні фонди та пайові інвестиційні фонди, створені відповідно до законодавства

1.4

Сума дивідендів, виплачена управителем фонду операцій з нерухомістю при виплаті платежів власникам сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в результаті розподілу доходу фонду операцій з нерухомістю

Абз. «ґ» п.п. 153.3.5

Це звільнення є новим. Сертифікат фонду операцій з нерухомістю визначено в п.п. 14.1.232 ПКУ як цінний папір, що засвідчує право його власника на отримання доходу від інвестування в операції з нерухомістю відповідно до закону

2

Сума дивідендів, що отримана материнською компанією

Абз. «г» п.п. 153.3.5

Рядок 2 призначено для відображення отриманих материнською компанією дивідендів. Це необхідно для того, щоб у подальшому порівняти суми отриманих та виплачених такою компанією дивідендів, оскільки звільнення від авансового внеску поширюється лише на суми, виплачені в межах дивідендів, отриманих материнською компанією від інших осіб.
Зауважимо, що згідно з п.п. 14.1.103 ПКУ до материнських компаній належать юридичні особи, які є власниками інших юридичних осіб або здійснюють контроль (п.п. 14.1.159 ПКУ) над такими юридичними особами, як пов'язані особи

3

Сума перевищення виплачених над отриманими материнською компанією дивідендами у попередньому звітному (податковому) році (рядок 4 цього додатка за попередній звітний (податковий) рік)

Абз. «г» п.п. 153.3.5

Візьміть до уваги: у назві рядка 3, імовірно, міститься помилка. Дослівне дотримання формулювання, що приписує включати до рядка 3 суму перевищення виплачених дивідендів над отриманими материнською компанією, призведе до заниження податку. Ми вважаємо, що до цього рядка слід уключати зворотну суму, тобто перевищення отриманих дивідендів над виплаченими (лише від’ємне значення рядка 4 попереднього року), оскільки тільки в цьому випадку дотримується логіка обліку цих сум наростаючим підсумком та перенесення його від’ємного значення на наступний рік.
Викладене дозволяє зробити висновок, що у 2011 році рядок 3 залишається порожнім (оскільки до нього переноситься значення рядка 4 за попередній рік), але ми вважаємо, що можливий і інший варіант. Так, якщо в I кварталі 2011 року сума отриманих материнською компанією дивідендів перевищила суми виплачених, то, на наш погляд, таке перевищення необхідно відобразити в цьому рядку — водночас податківці, найімовірніше, будуть проти (див. ряд. 5.1).

4

Сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді (рядок 1 - рядок 1.1 - рядок 1.2 - рядок 1.3 -
- рядок 1.4 - рядок 2 - рядок 3)

П.п. 153.3.2

Цей рядок призначено для визначення бази нарахування авансового внеску — незважаючи на відсутність відповідної вказівки, ми вважаємо, що в ньому слід відображати і від’ємні значення (з огляду на те, що вони використовуються при визначенні значення рядка 3).
Звертаємо увагу читачів: дослівне дотримання формули, наведеної в назві рядка, допускає утворення задвоєння — наприклад, при виплаті дивідендів фізичних осіб у вигляді акцій (або інститутом загального інвестування). Ми вважаємо, що в цьому випадку слід керуватися здоровим глуздом та вказувати звільнені суми один раз

5

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 4 х рядок 10 Податкової декларації : 100), в тому числі:

П.п. 153.3.2

У рядку 5 розраховується загальна сума авансового внеску за підсумками звітного періоду — у ньому слід указувати лише додатне значення. Нагадаємо, що з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. ставка податку (рядок 10 декларації) становить 23 %. Значення з цього рядка переноситься до рядка 13.3 додатка ЗП (див. його заповнення на с. 55)

5.1

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному (податковому) періоді, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи (переноситься до рядка 20 Податкової декларації)

П.п. 153.3.2, п. 152.4, п.п. 153.3.3

Якщо платник не сплачує консолідований податок на прибуток, то значення рядків 5 і 5.1 збігатимуться. В іншому разі в цьому рядку необхідно вказати суму авансового внеску, яку слід було сплатити за місцезнаходженням юрособи.
Визначення часток, які потрібно було сплатити за місцезнаходженням юрособи та відокремлених підрозділів, розраховується пропорційно питомій вазі витрат таких підрозділів (указується в графі 4 Розрахунку податкових зобов'язань зі сплати консолідованого податку на прибуток, затвердженого наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36) у загальній сумі витрат платника податків, відображених в останній поданій ним податковій декларації (п. 152.4 ПКУ).
З рядка 5.1 сума переноситься до рядка 20 декларації. Якщо в попередніх кварталах звітного року виплати дивідендів уже мали місце, то авансовий внесок за підсумками звітного періоду слід зменшити на суму авансового внеску попереднього періоду, який відображається в рядку 21 (у II кварталі 2011 року цей рядок залишається порожнім, оскільки першим звітним періодом слід вважати саме II квартал). Якщо таких виплат не було, то значення з рядка 20 переноситься без змін до рядка 22 декларації — у ньому і відображається сума, яку слід було сплатити у звітному кварталі.
Однак це ще не все — на суму авансового внеску необхідно зменшити податок на прибуток* (п.п. 153.3.3 ПКУ), що здійснюється в додатку ЗП (див. докладніше про його заповнення на с. 55). Причому якщо за підсумками I кварталу 2011 року різниця між податком на прибуток та авансовим внеском була від’ємною (тобто в I кварталі було заповнено рядок 13.5.2 таблиці 1 додатка К6), то її було б логічно перенести до рядка 13.4 додатка ЗП за II квартал, проте податківці висловилися з цього питання негативно** (див. Єдину базу податкових знань — розділ 110.15).
Значення рядків 13.3 і 13.4 підсумовуються та включаються до рядка 13.5, який розподіляється на рядок 13.5.1, де відображається сума, що зменшує податок на прибуток, та рядок 13.5.2, в якому відображається сума, що перевищує податок (тобто від’ємний результат)

* Як і раніше, зменшити податок авансового внеску можуть лише платники податку на прибуток.

** Водночас зміни в ПКУ, які буде внесено Законом № 8217 (наразі ще не підписаний), передбачають можливість такого перенесення. З метою застосування цього правила ми б рекомендували дочекатися набуття чинності зазначеним Законом, а вже потім декларувати від’ємне значення.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі