Теми статей
Обрати теми

Щодо формування собівартості реалізованого товару у випадку отримання передоплати до 01.04.2011 р.

Редакція ПБО
Лист від 22.04.2011 р. № 7788/6/15-0216

Щодо формування собівартості реалізованого товару у випадку отримання передоплати до 01.04.2011 р.

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.04.2011 р. № 7788/6/15-0216

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист стосовно визнання витрат, що формують собівартість реалізованого товару, у випадку отримання передоплати (авансу) до набрання чинності розділом III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України і повідомляє таке.

Після (01.04.2011 р.)

набрання чинності розділом III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ст. 138 Кодексу).

Відповідно до п. 137.1 ст. 137 Кодексу дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар.

Тим самим, за нормами Кодексу

витрати, що формують собівартість реалізованого товару, пов'язуються з доходами від реалізації цього товару в момент переходу права власності покупцеві.

Однак у випадку якщо підприємство отримало передоплату (аванс)

до 01.04.2011 р., платник повинен був включити суму такої передоплати до складу валових доходів за датою отримання коштів згідно з нормами п.п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 та п.п. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

В момент переходу права власності на товар покупцеві

(після 01.04.2011 р.) продавець товару не здійснює повторне визнання доходів вже за правилами Кодексу, оскільки пунктом 7 підрозділу 4 розділу XX Кодексу дохід не визначається щодо товарів (результатів робіт, послуг), відвантажених (наданих) після дати набрання чинності розділом III цього Кодексу в частині вартості таких товарів (результатів робіт, послуг), оплаченої у вигляді авансів (передоплати) до такої дати, у тому числі в період перебування на спрощеній системі оподаткування.

Одночасно витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому відбувся перехід права власності на товар покупцеві

.*

* Про цю проблему ми писали неодноразово (див., наприклад, статтю «Перехідні операції: нюанси обкладення податком на прибуток», «Авансова оплата до 01.04.2011 р.: порядок відображення витрат на придбання товару» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 20 і № 36 відповідно). Як бачимо, незважаючи на негативні консультації в Єдиній базі податкових знань, ДПАУ врешті-решт обрала ліберальний для платників податків шлях її вирішення. Утім, частково проблему має бути позитивно вирішено на законодавчому рівні після підписання Президентом України Закону № 8217. —

Прим. ред.

При цьому витрати, понесені до 01.04.2011 р., враховуються у складі собівартості реалізованих товарів після цієї дати лише в частині балансової вартості запасів, що відображена в обліку відповідно до п. 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

 

Заступник голови Комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник голови ДПА України О. Любченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі