Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Постачальник зобов’язаний надати податкову накладну на вимогу покупця, навіть якщо останньому видавався касовий чек

Редакція ПБО
Стаття

Постачальник зобов’язаний надати податкову накладну на вимогу покупця, навіть якщо останньому видавався касовий чек

 

Чи зобов’язаний продавець надати покупцю (отримувачу) на його вимогу податкову накладну при постачанні товарів/послуг за готівку, якщо покупець уже отримав касовий чек?

 

<…>

Відповідно до

пп. 201.1 , 201.4 ст. 201 розд. V Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця. Оригінал податкової накладної видається покупцю, копія залишається у продавця товарів/послуг. Згідно з п. 201.11 ст. 201 розд. V ПКУ підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, також є, зокрема, касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

Згідно з

п.п. 8.4 п. 8 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969, податкова накладна виписується за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була виписана на ці операції) у разі: здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку); надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (із визначенням фіскального та податкового номера постачальника).

Крім того, відповідно до

абз. 5 п. 2 Порядку обчислення і накопичення електронними контрольно-касовими апаратами сум податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1224, загальна сума ПДВ має бути відображена по чеку взагалі у розрізі позицій відносно податкових груп (груп товарів), а не щодо кожного товару. Разом з тим, ст. 3 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614, визначено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) повинен містити для суб'єктів господарювання, що зареєстровані як платники ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі літери «ПДВ». Таким чином, діючі до 01.01.2011 р. вимоги до розрахункових документів залишаються чинними і на сьогодні.

Враховуючи вищевикладене,

незважаючи на те що при постачанні товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві та/або платнику ПДВ видавався касовий чек, а також незалежно від суми ПДВ, зазначеної в чекові, платник податку зобов'язаний на вимогу покупця (отримувача) надати йому податкову накладну. При цьому такий чек не буде врахований у податковій накладній, що виписується за щоденними підсумками операцій.

У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.

До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією (п. 201.10 ст. 201 розд. V ПКУ).

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі