Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Постачальник зобов’язаний видати податкову накладну на вимогу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Постачальник зобов’язаний видати податкову накладну на вимогу

 

При розрахунках на автозаправках видають нам фіскальні чеки і відмовляються виписувати податкові накладні, посилаючись на п.п. «а» п. 201.11 Податкового кодексу та на те, що бухгалтерія розташована в центральному офісі. Підкажіть, чи обґрунтовані їх дії та чи можемо ми відобразити податковий кредит на підставі таких чеків згідно з п.п. «а» п. 201.11 Податкового кодексу?

(м. Нова Каховка)

 

Почнемо з того, що віддаленість бухгалтерії від місця постачання для видачі податкових накладних не є проблемою — спеціально для таких ситуацій

п. 2 Порядку заповнення податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969 (далі — Порядок № 969), установлено можливість делегування права виписки податкових накладних структурним підрозділам.

Що стосується посилання постачальників на

п.п. «а» п. 201.11 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), то цей пункт свідчить лише про рахунки за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку*. Виходячи з цього, для описаної ситуації він не підходить, а отримання фіскального чека доведеться розглядати під кутом п.п. «б» п. 201.11 ПКУ, тобто з урахуванням 200-гривнєвого обмеження**. Найімовірніше, що у випадку, що розглядається, денні суми придбання за чеками перевищують цей ліміт, а отже, для відображення податкового кредиту в повному обсязі цей варіант не підходить. Як бути в такому разі?

* Як правило, цей підпункт застосовується лише при постачаннях комунальних послуг.

** Нагадаємо, що податківці неправомірно наполягають на тому, що за чеками, що містять суму понад 200 грн. (без ПДВ), податковий кредит не можна відобразити навіть у межах 200 грн. (див. лист ДПАУ від 22.04.2011 р. № 7680/6/16-1515-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 45, с. 10).

Нагадаємо: основним документом, що підтверджує право на податковий кредит, є податкова накладна — вона виписується постачальником за датою виникнення податкових зобов'язань (

п. 201.4 ПКУ) та видається покупцю на його вимогу (п. 201.10 ПКУ). При цьому Порядком № 969 установлено перелік випадків, коли постачальник може не виписувати податкову накладну на кожне постачання (за відсутності відповідної вимоги з боку покупця) — у тому числі, до них належить і видача покупцю фіскального чека (п. 8.4 Порядку № 969). Водночас це звільнення не є абсолютним, адже якщо покупець усе ж забажає отримати податкову накладну, то постачальник не має права відмовити (п. 201.10 ПКУ). В іншому разі покупець може додати до декларації з ПДВ звітного періоду, в якому він отримав відмову, скаргу та відобразити податковий кредит у повному обсязі. Податківці у схожій ситуації схиляються до аналогічного висновку (див. думку ДПАУ на с. 41).

На завершення зауважимо, що форму скарги встановлено в додатку 8 до декларації з ПДВ, затвердженої

наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41, і до неї також необхідно додати копії фіскальних чеків, що підтверджують факт придбання палива.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі