Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Облік витрат на ліцензійний супровід комп’ютерної програми

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік витрат на ліцензійний супровід комп’ютерної програми

 

Як відобразити в обліку оплату ліцензійного супроводу комп'ютерної програми (КП) «M.E.Doc»?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що слід розрізняти

витрати на придбання невиключного права на використання спеціалізованої КП (обсяг прав, що передаються при цьому покупцю, вказується в ліцензійній угоді) та витрати на її ліцензійний супровід. Щодо перших із них, то порядок їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку докладно описано у статті, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 36 — 37, с. 24. Головний висновок зазначеної публікації зводиться до того, що сьогодні й у бухгалтерському, і в податковому обліку такі витрати класифікуються як придбання (створення) нематеріального активу (НМА) групи 6*.

* Між іншим, в Єдиній базі податкових знань (ЄБПЗ), розміщеній на офіційному сайті ДПАУ, висловлюється думка (див. консультацію за кодом 110.09.03) щодо віднесення витрат на придбання права користування комп’ютерною програмою без переходу авторських прав до групи 5 НМА, що не можна вважати правильним, оскільки згідно з п.п. 145.1.1 ПКУ в зазначеній групі обліковуються авторське право та суміжні з ним права.

Витрати на ліцензійний супровід

КП мають на меті підтримку програми в належному для користувача стані та є одним із факторів її ефективної роботи. Вочевидь, що без своєчасного обслуговування (оновлення) спеціалізованих КП їх неможливо буде використовувати в господарській діяльності підприємства, оскільки з часом вони втратять свою актуальність. Водночас власне комп'ютерної програми це обслуговування може й не зачіпати, за винятком усунення неполадок або оновлення версії програми.

Таким чином, при відображенні

витрат на ліцензійний супровід у бухгалтерському обліку необхідно керуватися нормами абз. другого п. 18 П(С)БО 8, згідно з яким витрати, спрямовані на підтримку об'єкта в придатному для використання стані та отримання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, уключаються до складу витрат звітного періоду. При цьому, якщо плату за обслуговування підприємство вносить щомісячно, то в обліку такі витрати відображаються записом Дт 92 — Кт 631. Якщо ж оплату здійснюють одноразово на триваліший строк, то спочатку її відносять на витрати майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 371) і лише після отримання результатів послуг списують на витрати звітного періоду (Дт 92 — Кт 39).

Що стосується відображення витрат на ліцензійний супровід КП

у податковому обліку, то прямої норми, аналогічної наведеній вище з П(С)БО 8, яка дозволяла б віднести такі витрати до складу тих чи інших «податкових» витрат, ПКУ не містить. Немає в ньому й універсальної норми, подібної п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, згідно з яким раніше до валових витрат включалися суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг).

На сьогодні найближчим за змістом до ситуації, що розглядається, є

абз. «в» п.п. 138.10.2 ПКУ, де в переліку адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством, зазначені у тому числі витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів загальногосподарського використання. На жаль, згадки про витрати на утримання НМА загальногосподарського призначення, до яких, вочевидь, належить програма «M.E.Doc», у цьому підпункті немає, хоча в абз. «ж» ідеться про інші витрати загальногосподарського призначення.

Водночас згідно з

абз. «г» п.п. 138.10.1 ПКУ серед інших загальновиробничих витрат, які підлягають включенню до складу інших витрат, названо витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, оперативну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення. Як бачимо, витрати на утримання НМА загальновиробничого призначення дозволено включати до інших (а саме — до загальновиробничих) витрат, оскільки такі НМА охоплюються поняттям «інші необоротні активи», що зустрічається в цьому підпункті.

Підсумовуючи викладене, вважаємо, що за аналогією з

абз. «г» п.п. 138.10.1 ПКУ витрати на ліцензійний супровід КП можна вважати іншими витратами загальногосподарського призначення у складі адміністративних витрат (див. абз. «ж» п.п. 138.10.2 цього Кодексу) та відображати в ряд. 06.2.12 Додатка АВ до Податкової декларації з податку на прибуток з поданням у довільній формі разом із декларацією розшифровки таких витрат. Також додамо, що згідно з п. 138.5 ПКУ інші, у тому числі й адміністративні, витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Цікаво знати й думку податківців щодо цього питання. Так, у відповідній консультації з ЄБПЗ за кодом 110.09.03 зазначено, що згідно з

п.п. 138.12.2 ПКУ витрати з підтримання нематеріальних активів у придатному для використання стані враховуються при визначенні об'єкта оподаткування у складі інших витрат господарської діяльності, відносно яких розд. III ПКУ прямо не встановлено обмеження щодо віднесення до складу витрат. Якщо дотримуватися такої думки, то зазначені витрати слід відображати в ряд. 06.5.37 Додатка IB до Податкової декларації з податку на прибуток, що також потребує розшифровки таких витрат при поданні декларації.

Порядок податкового та бухгалтерського обліку витрат на ліцензійний супровід КП проілюструємо на прикладі (суми умовні).

Приклад.

Підприємство придбало невиключні права на використання спеціалізованої КП «M.E.Doc» за 2400 грн. (без ПДВ — 2000 грн., ПДВ 20 % — 400 грн.). Крім того, було оплачено послуги з ліцензійного супроводу зазначеної програми авансом за липень — грудень 2011 року по 150 грн. (без ПДВ — 125 грн., ПДВ 20 % — 25 грн.) на місяць.

Порядок відображення таких операцій в обліку підприємства наведено в таблиці.

 

Витрати на ліцензійний супровід КП у податковому та бухгалтерському обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

Дт

Кт

Д

В

1

2

3

4

5

6

7

1

Перераховано передоплату постачальнику за КП

371

311

2400

2

Відображено податковий кредит (за наявності податкової накладної від постачальника)

641

644

400

3

Отримано диск з комп'ютерною програмою

154

631

2000

4

Списано раніше відображену суму ПДВ

644

631

400

5

Відображено залік заборгованостей

631

371

2400

6

Програму введено в експлуатацію

127

154

2000

7

Перераховано передоплату за ліцензійний супровід КП за 6 місяців (по 150 грн. з ПДВ на місяць)

371

311

900

8

Відображено податковий кредит (за наявності податкової накладної від постачальника)

641

644

150

9

Відображено витрати майбутніх періодів на підставі бухгалтерської довідки

39

631

750

10

Списано податковий кредит

644

631

150

11

Відображено залік заборгованостей

631

371

900

12

Списано витрати за абонентське обслуговування поточного місяця на підставі підписаного акта

92

39

125

125

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі