Теми статей
Обрати теми

Щодо формування податкового кредиту за касовими чеками

Редакція ПБО
Лист від 22.04.2011 р. № 7680/6/16-1515-20

Щодо формування податкового кредиту за касовими чеками

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.04.2011 р. № 7680/6/16-1515-20

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо оподаткування податком на додану вартість деяких операцій і повідомляє.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 та пункту 201.4 статті 201 розділу V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — Кодекс), платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну.

Пунктом 201.11 статті 201 розділу V Кодексу визначено, що підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної є, зокрема, касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

У разі використання платниками для розрахунків із споживачами реєстраторів розрахункових операцій касовий чек повинен містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням податку, та суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми.

Тобто платник

податку має право на формування податкового кредиту на підставі касових чеків, які містять загальну суму отриманих товарів/послуг, що не перевищують 200 гривень за день (без ПДВ).

Якщо платник податку отримав касовий чек, в якому загальна сума отриманих товарів/послуг

перевищує 200 гривень, то відповідно такий платник податку не має права на підставі цього чека віднести до податкового кредиту ні всю суму ПДВ, сплачену при придбанні таких товарів/послуг, ні її частину.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник голови ДПА України О. Любченко



коментар редакції

Якщо сума за чеком РРО більше 240 грн.: вимагайте податкову накладну

Схоже, що ДПАУ готова боротися за будь-які суми для поповнення бюджету в будь-який спосіб. Позиція, викладена в листі, вже була озвучена в консультації, розміщеній у розділі 130.18 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua, про що ми повідомляли на сторінках нашого видання, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 36, с. 7; № 40, с. 4.

Так, з листа випливає, що за чеком РРО, наприклад, на загальну суму 360 грн. (у тому числі ПДВ — 60 грн.) не можна включити до податкового кредиту взагалі ні копійки. Тобто

навіть частина цієї суми ПДВ у розмірі 40 грн. не може поповнити податковий кредит покупця. Хоча, на наш погляд, така можливість випливає з формулювання абз. «б» п. 201.11 ПКУ, адже в ньому немає прив’язки граничної суми (200 грн. без ПДВ) до одного конкретного придбання, цей пункт висуває умову, про неперевищення суми придбання (200 грн. без ПДВ) за день.

Ця ситуація, мабуть, із тих, коли краще зробити, як хочуть податківці, а не сперечатися, оскільки ціна питання невелика, нервові клітини, як мовиться, дорожче. Тому, купуючи товари за готівку через підзвітних осіб, забезпечите їх необхідними документами (зокрема, вашим свідоцтвом платника ПДВ), щоб вони вимагали від продавців виписування податкових накладних, якщо загальна вартість разового придбання перевищує 240 грн. (у тому числі ПДВ — 40 грн.).

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі