Теми статей
Обрати теми

Щодо печатки на податкових накладних

Редакція ПБО
Лист від 26.05.2011 р. № 14839/7/16-1517

Щодо печатки на податкових накладних

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.05.2011 р. № 14839/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з надходженням запитів органів державної податкової служби та платників податків, а також з метою належної організації адміністрування податку на додану вартість, переглянула Пам’ятку про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (далі — Пам’ятка), надіслану в адресу регіональних ДПА листом ДПА України від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517 як методичні рекомендації для підготовки податкових консультацій платникам податку, та повідомляє про внесення змін до пункту 33 Пам’ятки.

Графу 3 «Правила виконання» пункту 33 Пам’ятки викласти в такій редакції:

«Податкова накладна скріплюється основною печаткою продавця (тією ж, що використовується для платіжних документів);

для скріплення податкових накладних може бути використана спеціальна печатка «Для податкових накладних», порядок її використання та перелік осіб, які уповноважені виписувати податкові накладні, визначається документами платника податку, які визначають його облікову політику.

Для філій, яким делеговано право виписування податкових накладних, можуть бути виготовлені такі ж печатки, але вони мають містити в собі слово «Філія» та назву філії.

Печатки «Канцелярія», «Для документів», «Для довідок» та інші, які мають спеціальне призначення, — на податкову накладну ставитися не можуть

».

 

Заступник голови Комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник голови ДПА України О. Любченко



коментар редакції

Печатка «Для податкових накладних» — легітимна

ДПАУ пішла назустріч тим

платникам ПДВ, які мають філії/структурні підрозділи, наділені правом виписувати податкові накладні, та підкоригувала п. 33 своєї славнозвісної Пам’ятки (лист ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с. 7).

Справа в тому, що після її виходу покупці не бажали приймати від уповноважених філій/структурних підрозділів податкові накладні

з печаткою «Для податкових накладних», оскільки в п. 33 Пам’ятки про таку печатку не йшлося. Там дозволялося використання або основної печатки продавця, або печатки для філій зі словом «Філія» та назвою філії.

У свою чергу, уповноважені філії/структурні підрозділи продовжували діяти за давно відпрацьованою схемою, «добро» на яку було надане ще листом ДПАУ від 26.11.99 р. № 17621/7/16-1220-2, тобто продовжували ставити печатку

«Для податкових накладних». І їх позиція була цілком логічною. По-перше, у частині печатки ПКУ нічого не змінив, по-друге, втратила чинність Інструкція № 17* — єдиний документ, яким регламентувалися вимоги до печатки, по-третє, у п. 16 Порядку № 969 не уточнюється, якою саме має бути печатка на податковій накладній.

* Інструкція про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об’єднанням та громадянам дозволів на право відкриття і функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також про порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів, затверджена наказом МВС від 11.01.99 р. № 17.

У листі, що коментується,

ДПАУ підтвердила легітимність печатки «Для податкових накладних», обидві сторони договору купівлі-продажу можуть зітхнути з полегшенням. Однак абсолютну ідилію порушує незрозуміла вимога ставити на печатці «Для податкових накладних» слово «Філія» та назву філії. Звернемо увагу, що ця вимога стосується філій і не зачіпає структурних підрозділів, яким згідно з п. 2 Порядку № 969 також може бути делеговано право виписування податкових накладних. Мало того, ми вважаємо, що за бажання й філії можуть аргументувати відсутність слова «Філія» на своїй печатці «Для податкових накладних» відсутністю таких вимог у нормативних актах (докладніше див. коментар редакції до п. 33 листа ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с. 7).

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі