Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відповідальність за неподання фінзвітності до податкового органу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність за неподання фінзвітності до податкового органу

 

Якими можуть бути наслідки в разі неподання фінансової звітності до податкового органу разом з декларацією з податку на прибуток?

(м. Донецьк)

 

Згідно з

п. 46.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток — малі підприємства подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність (також у порядку, передбаченому для подання податкової декларації).

Нагадаємо, що критерії того, кого вважати малим підприємством, установлені в

ч. 7 ст. 63 Господарського кодексу України, є такими: середньоблікова чисельність працюючих за рік не перевищує 50 осіб та обсяг валового доходу за рік не перевищує 70 млн грн.

ПКУ

не передбачає спеціальної відповідальності за неподання фінзвітності до податкового органу: фінансова звітність не має статусу податкової декларації, тому штраф за п. 120.1 ПКУ в розмірі 170 грн. не може бути застосовано. Теоретично можливий адмінштраф на посадових осіб платника податків за ст. 1642 КпАП, однак його уповноважені накладати лише органи КРУ, яким є непідконтрольними питання подання фінзвітності до податкових органів.

Можна також припустити, що податкові органи спробують розцінити неподання їм фінансової звітності як ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів або їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених

Кодексом (п. 121.1 ПКУ). Однак, на нашу думку, такі спроби не мають правових підстав, як і використання факту неподання фінзвітності як підстави для позапланової перевірки.

Не можна виключати й того, що на місцях співробітники податкових органів можуть відмовляти у прийнятті податкової звітності з податку на прибуток без одночасного подання фінансової звітності. Однак такі дії, безумовно, матимуть неправомірний характер і можуть бути оскаржені платником податків.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі