Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий кредит помилково не потрапив до бюджетного відшкодування. Чи можна виправити помилку?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий кредит помилково не потрапив до бюджетного відшкодування. Чи можна виправити помилку?

 

У декларації з ПДВ за квітень ми помилково вказали суму податкового кредиту як несплачену та не реалізували своє право на бюджетне відшкодування. Чи є це помилкою і якщо так, то чи можна її виправити?

(м. Харків)

 

Зміст запитання дозволяє стверджувати, що у

квітні мало місце від’ємне значення з ПДВ — причому замість того, щоб перенести суму з ряд. 22 до ряд. 23.1 або 23.2, підприємство внесло її до ряд. 24 (неначе квітневий податковий кредит було не оплачено). Розберемося в цій ситуації.

Відповідно до

п. 200.4 ПКУ сума податкового кредиту, яка (1) неперекрита податковими зобов’язаннями протягом двох звітних періодів поспіль та (2) фактично сплачена постачальникам (держбюджету або відображена в декларації — у випадку з отриманням послуг від нерезидента), підлягає бюджетному відшкодуванню, тобто відображенню в ряд. 23.1 та/або 23.2 декларації. Більше того, незважаючи на те що бюджетне відшкодування є правом, податківці у своїх роз’ясненнях в Єдиній базі податкових знань (розділ 130.20.01) наполягають на його обов’язковому відображенні в ряд. 23 — за дотримання умов п. 200.4 ПКУ (та інших умов, що стосуються бюджетного відшкодування). Отже, невідображення бюджетного відшкодування вважається помилкою, а тому має виправлятися в загальному порядку.

Згідно з

п. 1 розд. IV Порядку № 41 при самостійному виявленні помилки платник повинен надіслати уточнюючий розрахунок (може бути самостійним документом або додатком до декларації). Причому, якщо до рядків, що виправляються, повинні подаватися додатки, то такі додатки подаються і до уточнюючого розрахунку (п. 3 розд. IV Порядку № 41). У нашому випадку додаток 3 доведеться подати обов’язково, а додаток 4 — лише за бажання отримати суму бюджетного відшкодування на розрахунковий рахунок. Варто зауважити, що аналогічного висновку доходять і податківці (див. Єдину базу податкових знань — розділ 130.20.01). Ми також вважаємо, що в цьому випадку доведеться подати додаток 2 — зважаючи на те, що сума податкового кредиту, що підлягає перенесенню до ряд. 23 (тобто його сплачена частина), вказується саме в ньому (у графі 4).

Наведемо умовний приклад: припустимо, що підприємство помилково перенесло до

ряд. 24 10000 грн. (причому до цього рядка більше жодних сум не входить) та виправляє помилку за допомогою уточнюючого розрахунку (робиться відмітка в рядку 2 розділу 01).

 

Фрагмент уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ

Код рядка

Рядки декларації

показник, який уточнюється

уточнений показник

різниця

1

2

3

4

5

6

23.2

Д3

Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ в наступних податкових періодах

0

10000

10000

24

 

Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 - рядок 23.1 - рядок 23.2)

10000

0

- 10000

 

До уточнюючого розрахунку доведеться подати додатки 2 і 3 (причому не забудьте вказати в них уточнюючий характер за допомогою відмітки навпроти рядка 013 розділу 1).

У подальшому значення

графи 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку необхідно перенести до ряд. 24 декларації звітного періоду, в якому подавався такий уточнюючий розрахунок (п. 4 розд. IX Порядку № 41).

Зверніть увагу: якщо помилка в ряд. 24 «потягнула» за собою зміну значень рядків 23.1, 23.2 або 25 у майбутніх звітних періодах, то уточнюючі розрахунки доведеться подати і до декларацій за такі періоди (див.

лист № 7273).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі