Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Платнику податку, що у минулому році (роках) визначився з порядком сплати податку на прибуток, після 01.04.2011 р. додатково надсилати повідомлення до податкових органів не треба

Редакція ПБО
Стаття

Платнику податку, що у минулому році (роках) визначився з порядком сплати податку на прибуток, після 01.04.2011 р. додатково надсилати повідомлення до податкових органів не треба

 

Чи повинен платник податку у разі застосування консолідованого порядку сплати податку на прибуток повідомляти про це податкові органи після набуття чинності розділом III Податкового кодексу України?

 

Відповідно до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платниками податку на прибуток підприємств є, зокрема, з числа резидентів — суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, а також їх відокремлені підрозділи, визначені відповідно до розділу I цього Кодексу, за винятком представництв (п.п. 133.1.1 та абз. перший п.п. 133.1.5 ПКУ).

Для цілей цього розділу представництво платника податку — відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням, та який здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи, фінансується такою юридичною особою та не отримує інших доходів, окрім пасивних доходів.

Водночас п. 152.4 ст. 152 ПКУ передбачено, що платник податку, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку та сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, визначений згідно з нормами цього розділу та зменшений на суму податку, сплаченого до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.

Указаним пунктом ПКУ також установлено, що

вибір порядку сплати податку на прибуток, визначеного цим пунктом, здійснюється платником податку самостійно до 1 липня року, що передує звітному, про що повідомляються податкові органи за місцезнаходженням такого платника податку та його філій (відокремлених підрозділів). Зміна порядку сплати податку протягом звітного року не дозволяється. При цьому відокремлені підрозділи подають податковому органу за своїм місцезнаходженням розрахунок податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку, форма якого встановлюється центральним органом державної податкової служби України, виходячи з положень цього пункту.

Таким чином,

якщо платник податку, який має відокремлені підрозділи, прийняв рішення про зміну в наступному податковому році порядку сплати консолідованого податку, то він повинен самостійно до 1 липня поточного року повідомити про таке рішення податкові органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх філій (відокремлених підрозділів).

Разом з тим,

якщо платник податку прийняв рішення про сплату консолідованого податку у попередніх податкових роках, про що було повідомлено податкові органи за місцезнаходженням такого платника податку та його філій, як це передбачалося п.п. 2.1.3. п. 2.1 ст. 2 Закону України від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР), що втратив чинність з 01.04.2011 р., то після набуття із зазначеної дати чинності розділом III ПКУ додатково надсилати повідомлення до податкових органів немає необхідності.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник директора Департаменту податку
 на прибуток та інших податків
і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі