Теми статей
Обрати теми

Звільнення у зв'язку з поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

Редакція ПБО
Стаття

Звільнення у зв’язку з поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

 

Звільнення за

п. 6 ст. 40 КЗпП може застосовуватися тільки за умови, якщо звільнений раніше працівник поновлюється на роботі за рішенням суду або вищого за рівнем органу та якщо неможливо перевести новоприйнятого працівника за його згодою на іншу роботу.

Слід при цьому мати на увазі, що згідно зі

ст. 235 КЗпП рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню. Таке рішення вважається виконаним із дня видання роботодавцем відповідного наказу.

 


Поновлення працівника

Поновлення на роботі можливе у таких випадках:

— згідно з рішенням суду, якщо працівник звільнений без законних підстав;

— якщо працівник звільнений без погодження з профспілковим органом, (у випадку, коли погодження з профспілковим органом є обов'язковим згідно з законом);

— у випадку, якщо працівника звільнено з роботи у зв'язку з незаконним засудженням.

Роз'яснення Мін'юсту від 01.02.2011 р.


 

У разі неправомірного звільнення працівника має бути поновлено на тій посаді, яку він обіймав. Якщо на момент поновлення цю посаду скорочено, роботодавець для виконання рішення суду повинен її ввести до штатного розпису та виплатити працівнику

середній заробіток за час вимушеного прогулу. У подальшому роботодавець може скоротити цю посаду, дотримуючись при цьому всіх установлених вимог до порядку звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП. Наприклад, працівника може бути поновлено на посаді, яку він обіймав раніше, у порядку, передбаченому ст. 6 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду» від 01.12.94 р. № 266/94-ВР, відповідно до якої громадяни, звільнені з роботи у зв'язку з незаконним засудженням або усуненням з посади у зв'язку з незаконним притягненням до кримінальної відповідальності, мають бути поновлені на колишній роботі, а в разі неможливості цього (ліквідація підприємства, установи, організації, скорочення посади, а також наявність інших передбачених законом підстав, що перешкоджають поновленню на роботі) — йому має бути надана державною службою зайнятості інша відповідна робота. При поновленні такого працівника у роботодавця може з'явитися підстава для звільнення працівника, який обіймає посаду, на якій той поновлюється.

Отже, при звільненні за цією підставою роботодавець зобов'язаний:

1. Упевнитися в наявності законних підстав поновлення на роботі працівника, який раніше виконував трудові функції працівника, з яким тепер потрібно розривати договір (рішення суду або вищого за рівнем органу).

2. Переконатися в неможливості переведення новоприйнятого працівника за його згодою на іншу роботу.

3. Отримувати згоду профспілкового органу не потрібно.

При звільненні за цією підставою у трудовій книжці працівника робиться запис: «

Звільнений у зв'язку з поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, п. 6 ст. 40 КЗпП».

 

Ніна Костенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі