Теми статей
Обрати теми

Звільнення у зв'язку з учиненням розкрадання за місцем роботи

Редакція ПБО
Стаття

Звільнення у зв’язку з учиненням розкрадання за місцем роботи

 

Учинення розкрадання майна власника (у тому числі дрібного), установленого вироком суду, що набрав законної сили, або постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу, є підставою для припинення трудового договору за

п. 8 ст. 40 КЗпП. При цьому не має значення, чи застосовувалися раніше до працівника заходи дисциплінарного або громадського стягнення, в робочий або неробочий час учинено розкрадання (п. 26 постанови Пленуму ВСУ з трудових спорів).

За вчинення розкрадання законодавство передбачає кримінальну (

ст. 185 — 191 Кримінального кодексу України) або адміністративну (за дрібне розкрадання) відповідальність.

Відповідно до

ст. 51 КпАП дрібним вважається розкрадання, якщо вартість викраденого майна не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (тобто 94,1 грн. у 2011 році).

Коли йдеться про велику крадіжку, необхідно відразу ж звертатися до органів внутрішніх справ.

Що стосується дрібного розкрадання, то

протокол про адміністративне правопорушення може бути складено як органами внутрішніх справ, так і власником підприємства або уповноваженим ним органом самостійно (ст. 255 КпАП). Протокол повинен містити дані, передбачені ст. 256 КпАП, а саме:

— посаду, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол;

— відомості про особу порушника;

— місце, час учинення та суть адміністративного правопорушення, нормативний акт, що передбачає відповідальність за це правопорушення;

— прізвища, адреси свідків та потерпілих, якщо вони є;

— пояснення порушника.

Крім того, необхідно вказати спосіб учинення розкрадання, вартість викраденого майна з додаванням довідки про його вартість. При складанні протоколу порушнику роз’яснюються його права та обов’язки, передбачені

ст. 268 КпАП, про що робиться відмітка в протоколі. Відповідно до цієї статті особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, має право:

— ознайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, надавати докази, заявляти клопотання;

— при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у сфері права, який згідно із законом має право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юридичної особи;

— виступати рідною мовою та користуватися послугами перекладача;

— оскаржити постанову у справі.

Протокол підписується особою, яка його склала, та особою, яка вчинила адміністративне правопорушення. Також бажано, щоб протокол було підписано свідками. Якщо працівник відмовляється підписати протокол, у ньому робиться запис про це. Складений протокол про адміністративне правопорушення направляється до суду.

Можливість розірвання трудового договору за

п. 8 ст. 40 КЗпП пов’язується з установленням самого факту розкрадання працівником майна, а не із заходом, що застосовується за це. Головне, щоб вину працівника було встановлено. Щодо заходів громадського впливу, про які йдеться в п. 8 ст. 40 КЗпП, то їх застосування може мати місце в разі, якщо суд, узявши до уваги характер учиненого правопорушення та особу правопорушника, звільнив його від адміністративної відповідальності з переданням матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу для застосування до порушника заходів громадського впливу (ч. 1 ст. 21 КпАП). У цьому випадку власник або уповноважений ним орган повинен у десятиденний строк із дня отримання матеріалів повідомити суд про застосовані до порушника заходи громадського впливу (ч. 2 ст. 21 КпАП).

Трудовий договір може бути розірвано власником на підставі

п. 8 ст. 40 КЗпП не пізніше одного місяця з дня набрання законної сили вироком суду або дня прийняття постанови про накладення адміністративного стягнення чи заходів громадського впливу, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці (ст. 148 КЗпП).

Для розірвання трудового договору за

п. 8 ст. 40 КЗпП власнику або уповноваженому ним органу не потрібно отримувати згоду профспілки.

При звільненні працівника у зв’язку з учиненням розкрадання в його трудовій книжці робиться запис: «

Звільнений у зв’язку з учиненням за місцем роботи розкрадання майна, установленого вироком суду, що набрав законної сили (постановою про притягнення до адміністративної відповідальності або про застосування заходів громадського впливу), п. 8 ст. 40 КЗпП».

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі