Теми статей
Обрати теми

Звільнення в разі незадовільного результату випробування працівника

Редакція ПБО
Стаття

Звільнення в разі незадовільного результату випробування працівника

 

Невідповідність працівника обійманій посаді або виконуваній роботі є також підставою для його звільнення як такого, що не витримав випробування згідно зі

ст. 28 КЗпП, якщо строк випробування встановлювався при укладенні трудового договору. При цьому ст. 431 КЗпП передбачено, що в разі незадовільного результату випробування працівника, обумовленого при прийнятті на роботу, розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця допускається без попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації.

Слід зазначити, що працівника може бути звільнено як такого, що не витримав випробування, тільки в разі невідповідності його обійманій посаді, тобто якщо кваліфікації працівника недостатньо для якісного виконання посадових обов'язків. На вимогу працівника або при зверненні працівника до суду роботодавець зобов'язаний обґрунтувати причини звільнення за

ст. 28 КЗпП.

Необхідно звернути увагу, що звільнення за цією статтею можливе тільки в межах строку випробування, тобто до його закінчення. Починаючи з наступного після закінчення строку випробування дня працівника може бути звільнено тільки за загальними підставами.

Можлива ситуація, коли роботодавець має намір звільнити працівника, що перебуває на випробуванні, а, наприклад, в останній тиждень строку випробування такий працівник перебуває на лікарняному і виходить на роботу в останній день випробування або пізніше. У такому разі роботодавець має право продовжити строк випробування. Як тільки роботодавцю стає відомо про непрацездатність працівника, він видає наказ про продовження строку випробування на кількість днів, що припадають на період хвороби. Після одужання працівника протягом періоду, на який продовжено строк випробування, роботодавець має право звільнити працівника як такого, що не витримав випробування.

Днем звільнення

працівника вважається останній день роботи. У цьому випадку це буде останній день строку випробування або день, установлений роботодавцем, який припадає на період строку випробування.

Якщо в період строку випробування виникли обставини, відмінні від тих, за якими працівника може бути звільнено як такого, що не витримав випробування, звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе на підставі відповідних статей

КЗпП. Це зумовлено тим, що на працівника в період випробування законодавство про працю поширюється в повному обсязі.

 

Ніна Костенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі