Теми статей
Обрати теми

Розірвання трудового договору, укладеного з підприємцем

Редакція ПБО
Стаття

Розірвання трудового договору, укладеного з підприємцем

 

На фізичних осіб — підприємців, які використовують працю найманих працівників, повною мірою поширюється дія трудового законодавства, у тому числі

КЗпП. Тому для розірвання трудового договору працівника використовуються підстави, установлені КЗпП (усі вони перелічені в його ст. 36).

Нагадаємо: згідно з вимогами

п. 6 ч. 1 ст. 24 КЗпП трудовий договір з фізичною особою — підприємцем укладається обов'язково в письмовій формі та реєструється в центрі зайнятості за місцем проживання підприємця. Форму трудового договору та порядок його реєстрації затверджено наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260. Трудовий договір складається у трьох примірниках, один з яких зберігається у підприємця, другий — у працівника, третій — у центрі зайнятості.

Порядок звільнення працівника, який працює у приватного підприємця, відрізняється тільки тим, що трудовий договір необхідно зняти з реєстрації в центрі зайнятості. Саме про цю особливість поговоримо далі.

Відповідно до

п. 8 Порядку № 260 у разі закінчення строку дії трудового договору або припинення його дії достроково підприємець робить у трудовому договорі запис про підстави його припинення з посиланням на відповідні статті КЗпП. При цьому сторони повинні повідомити центр зайнятості, в якому трудовий договір було зареєстровано. Проте порядок повідомлення не визначено.

Водночас у

п. 17 Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю передбачено, що факт розірвання трудового договору завіряється підписами підприємця та працівника. Оскільки трудовий договір складався у трьох примірниках, підписами має бути завірено всі примірники договору, уключаючи той, що зберігається в центрі зайнятості. Без виконання цієї умови трудовий договір не знімуть з реєстрації. Отже, для зняття трудового договору з реєстрації в центрі зайнятості необхідна особиста присутність працівника. Це підтверджує Мінпраці в листі від 01.10.2009 р. № 227/06/186-09.

Відповідальна особа центру зайнятості протягом 3 робочих днів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у книзі реєстрації трудових договорів.

Зазначений варіант розвитку подій можливий тільки у випадках, коли працівник звільняється за власним бажанням або коли трудовий договір розривається за іншими підставами, передбаченими

КЗпП, але при цьому роботодавець і працівник не мають взаємних претензій: працівник готовий з'явитися до центру зайнятості, а роботодавець не збирається затримувати остаточний розрахунок із працівником.

Але на практиці трапляється, що працівник не виходить на роботу без поважної причини або через конфліктні ситуації з роботодавцем не бажає з’являтися до центру зайнятості. Як бути в такій ситуації?

Згідно з

п. 9 Порядку № 260 розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у випадках, передбачених КЗпП, можливе без присутності працівника. У цьому випадку підприємець може самостійно зняти з реєстрації трудовий договір без особистої присутності працівника в центрі зайнятості . Але при цьому слід дотриматися певних вимог.

Так,

попередньо він повинен спробувати знайти працівника, повідомити його (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про намір розірвати договір та запросити відвідати для цього центр зайнятості. Якщо працівник не відгукнеться на прохання роботодавця з'явитися до центру зайнятості, підприємець (або уповноважена ним за нотаріальним дорученням особа) прямує туди сам, маючи на руках доказ того, що він повідомив працівника — повідомлення про вручення рекомендованого листа або про те, що лист не знайшов адресата.

При цьому

для зняття трудового договору з реєстрації подаються:

1) примірник трудового договору;

2)

заява про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання договору;

3) копії документів, що підтверджують:

— направлення працівнику повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) або те, що вручити поштове відправлення неможливо;

— проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати (поверненої на рахунок у банку).

Відповідальна особа центру зайнятості протягом 3 робочих днів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у книзі реєстрації трудових договорів. На підставі цього запису фахівець центру зайнятості робить запис про зняття з реєстрації безпосередньо на трьох примірниках трудового договору (а в разі відсутності працівника — на двох).

Повідомити працівника про зняття з реєстрації трудового договору має центр зайнятості. Крім того, за зверненням працівника, який не був присутній при цьому, посадова особа центру протягом 3 робочих днів із дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому примірнику трудового договору та посвідчує в трудовій книжці запис про звільнення з роботи, унесену фізичною особою.

Про зняття з реєстрації трудового договору центр зайнятості інформує Пенсійний фонд не пізніше наступного робочого дня після його проведення.

Записи про зняття з реєстрації трудового договору

дають право фізичній особі внести записи до трудової книжки працівника про звільнення його з роботи.

 

№ запису

Дата

Відомості про прийняття на роботу, переведення на іншу роботу та про звільнення (із зазначенням причин та посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<…>

11

03

06

2011

Звільнений за власним бажанням (ст. 38 КЗпП)

Трудовий договір № 5 знято з реєстрації Київським районним центром зайнятості м. Харкова 03.06.2011 р.

 

Записи, внесені фізичною особою — підприємцем до трудової книжки працівника, підтверджує посадова особа центру зайнятості особистим підписом та засвідчує їх печаткою.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі