Теми статей
Обрати теми

Припинення трудових відносин з померлим працівником

Редакція ПБО
Стаття

Припинення трудових відносин з померлим працівником

 

Як уже зазначалося, перелік підстав для припинення трудових відносин з працівником наведено у

ст. 36 КЗпП. Однак смерть працівника в ньому не зазначена. Водночас роботодавцю необхідно розірвати трудовий договір, укладений із працівником. Як же це зробити? Для відповіді на це запитання керуватимемося практикою, що вже склалася.

Після надання

копії свідоцтва про смерть, в якій зазначена точна дата смерті працівника, складається наказ (розпорядження) керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства померлого працівника.

Якщо це підприємство було для працівника основним місцем роботи, то необхідно також оформити його трудову книжку.

У трудовій книжці слід зробити запис згідно з

п. 4.3 Інструкції № 58. У розділі «Відомості про роботу» у графі 3 зазначається: «Роботу припинено у зв'язку зі смертю», у графі 4 вказується дата і номер наказу (розпорядження). У графі 2, на нашу думку, має вказуватися дата смерті працівника, оскільки саме цей день вважається датою припинення трудових відносин. При цьому дата, зазначена у графі 2, може не збігатися з датою наказу про виключення померлого працівника з особового складу.

В

Інструкції № 58 у цьому випадку відсутня вимога щодо посилання на норму КЗпП, відповідно до якої припиняються трудові відносини.

Належно оформлена

трудова книжка видається на руки найближчим родичам померлого працівника під розписку або надсилається поштою на їх вимогу.

Що стосується права на отримання заробітної плати та інших виплат, пов'язаних з трудовими відносинами, не отриманих працівником у зв'язку зі смертю, то це питання докладно розглядалося в статті «Помер працівник підприємства: оформлення, виплати, оподаткування» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 23. Звертаємо увагу: відрахування

із заробітної плати за невідпрацьовані дні відпустки в разі смерті працівника не здійснюються (ч. 3 ст. 22 Закону про відпустки).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі