Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового обліку за договором на виготовлення поліграфічної продукції

Редакція ПБО
Лист від 06.05.2011 р. № 12815/7/15-0317

Щодо податкового обліку за договором на виготовлення поліграфічної продукції*

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.05.2011 р. № 12815/7/15-0317

 

Відповідно до п.п. 135.4.1 п. 135.4 ст. 135 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) визначено, що до доходів від операційної діяльності відноситься дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Пунктом 137.1 ст. 137 Кодексу визначено, що дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар. Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складання акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Пунктом 138.1 ст. 138 Кодексу витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Згідно з пунктом 7 підрозділу 4 розділу XX Кодексу встановлено, що дохід не визначається щодо товарів (результатів робіт, послуг), відвантажених (наданих) після дати набрання чинності розділом III цього Кодексу в частині вартості таких товарів (результатів робіт, послуг), оплаченої у вигляді авансів (передоплата) до такої дати, у тому числі в період перебування на спрощеній системі оподаткування.

Витрати не визначаються щодо товарів (результатів робіт, послуг) отриманих (наданих) після дати набрання чинності розділом III цього Кодексу, у частині вартості таких товарів (робіт, послуг), оплаченої у вигляді авансів (передоплати) до такої дати, у разі якщо аванси були враховані платником податку у складі валових витрат на дату їх оплати, а також у період перебування на спрощеній системі оподаткування.

Пунктом 140.2 ст. 140 Кодексу встановлено, що у разі якщо після продажу товарів, виконання робіт, надання послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, в тому числі перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, в якому сталася така заміна суми компенсації.

Таким чином,

якщо договір був укладений до набрання чинності розділом III Кодексу і за ним платник податку отримав кошти як аванс, то після дати набрання чинності розділом III Кодексу дохід не визначається в частині вартості товарів (робіт, послуг), оплаченої у вигляді авансів (передоплати) до такої дати за  договорами на виготовлення поліграфічної продукції. У разі якщо підприємство розриває договір після 01.04.2011 і контрагент повертає грошові кошти, отримані ним як аванс (передоплати) до 01.04.2011, то підприємство-покупець здійснює відповідний перерахунок доходів або витрат у звітному періоді, в якому сталося таке повернення грошових коштів згідно з п. 140.2 ст. 140 Кодексу. Після 01.04.2011 податковий облік за договором на виготовлення поліграфічної продукції ведеться відповідно до п.п. 135.4.1 п. 135.4 ст. 135 та п. 138.1 ст. 138 Кодексу.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,

заступник Голови ДПА України

О. Любченко

 

* Див. також матеріал на с. 35. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі