Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Обов'язкові термінали з 1 липня 2011 року: чи є відповідальність за їх відсутність?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Обов’язкові термінали з 1 липня 2011 року: чи є відповідальність за їх відсутність?

 

Чи правда, що всі суб’єкти господарювання, які займаються торгівлею, зобов’язані з 1 липня 2011 року працювати з платіжними терміналами? Якою може бути відповідальність за їх відсутність?

(м. Харків)

 

Історія обов’язкового впровадження спеціальних платіжних засобів почалася ще наприкінці 2004 року: саме тоді набрали чинності зміни, унесені до

Закону України «Про платіжні системи та переказ грошових коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III, що зобов’язали «торговців, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування і послуг та які відповідно до закону повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій, забезпечити можливість здійснення держателями спеціальних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням таких спеціальних платіжних засобів (як мінімум трьох міжнародних та/або внутрішньодержавних платіжних систем) » (п. 14.7 Закону).

Одночасно з цим

абзац другий п. 14.7 Закону обумовлював, що умови переведення торговців на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги), а також винятки щодо виконання таких розрахунків окремими категоріями торговців має бути визначено Кабміном.

Відповідний документ —

постанова уряду «Деякі питання здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» — було прийнято 29.03.2006 р. Відповідно до нього в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі перехід торговців на приймання платіжних карток мав завершитися до 01.07.2007 р., у районних центрах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб — до 01.01.2008 р., в інших населених пунктах — до 01.01.2009 р. Крім того, постановою було передбачено низку винятків, якими окреслено коло суб’єктів господарювання, на яких зазначені вимоги не поширюються (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 45, с. 24).

Утім, цей документ реально діючим так і не став.

Йому на зміну прийшла

постанова Кабміну «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 р. № 878 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 80, с. 3). Нею передбачено такі умови переходу на обов’язкове використання платіжних терміналів:

до 1 липня 2011 р.

зобов’язані забезпечити можливість використання спеціальних платіжних засобів суб’єкти господарювання (крім суб’єктів малого підприємництва*), що здійснюють господарську діяльність в населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб;

до 31 грудня 2011 року

:

— суб’єкти

малого підприємництва, що здійснюють господарську діяльність в населених пунктах з чисельністю населення понад 100 тис. осіб;

— суб’єкти господарювання,

уключаючи суб’єктів малого підприємництва, які здійснюють господарську діяльність в населених пунктах з чисельністю населення від 25 до 100 тис. осіб.

* Нагадаємо: згідно зі ст. 1 Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III

до суб’єктів малого підприємництва належать:

— фізичні особи — підприємці;

— юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн грн.

Підприємства торгівлі з торговельною площею

до 20 кв. м (крім автозаправних станцій), а також суб’єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність в населених пунктах з чисельністю населення менше 25 тис. осіб, звільнені від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів.

Крім того, якщо раніше умов у частині кількості платіжних терміналів не було і суб’єкт господарювання міг вирішувати це питання на власний розсуд (див., наприклад,

лист Мінекономіки від 01.08.2007 р. № 91-28/234), то постанова № 878 установлює, що кількість платіжних терміналів повинна становити не менше 50 % кількості реєстраторів розрахункових операцій, а за наявності одного реєстратора розрахункових операцій суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів.

Заходи відповідальності за незабезпечення можливості використання спеціальних платіжних засобів законодавцем окремо не передбачені (на сьогодні є лише проект відповідних змін до

Правил торгівлі). Але не виключено, що на практиці контролюючі органи вже зараз кваліфікуватимуть такі факти як порушення правил провадження торговельної діяльності. Підстави для цього є: згідно з п. 22 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабміну від 15.06.2006 р. № 833, розрахунки за продані товари та надані послуги можуть здійснюватися готівковими коштами та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) відповідно до законодавства. До такого законодавства цілком може бути віднесено постанову № 878, яка вимагає обов’язкового забезпечення можливості використання платіжних карток.

Порушення правил торгівлі тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб суб’єкта господарювання або на фізособу-підприємця в розмірі від 1 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (

від 17 до 170 грн.) за ст. 155 Кодексу про адміністративні правопорушення. Накласти такий штраф можуть управління із захисту прав споживачів. Повідомити про порушення їм може як сам споживач, так і будь-який інший контролюючий орган, що виявив такий факт під час своєї перевірки, зокрема податкова інспекція.

Одночасно з накладенням зазначеного штрафу перевіряючими може бути винесено

припис про необхідність усунення виявлених порушень. У разі його невиконання в установлений у приписі строк на посадових осіб суб’єкта господарювання або на фізособу-підприємця буде накладено адмінштраф за ст. 1882 КпАП у розмірі від 1 до 18 нмдг (від 17 до 306 грн.)

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі