Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оплата житла для нерезидента: порядок оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оплата житла для нерезидента: порядок оподаткування

 

Підприємство оплачує проживання фізичних осіб — нерезидентів у період проведення з ними переговорів. Чи потрібно при оплаті рахунків утримувати ПДФО, якщо довідки, які підтверджують, що нерезиденти є резидентами країни, з якою Україною укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування, ними подано не було?

(м. Київ)

 

Фізичні особи — нерезиденти є платниками ПДФО при отриманні доходів із джерелом походження в Україні

п. 162.1.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Оподаткування доходів нерезидентів здійснюється відповідно до вимог, установлених

п. 170.10 ПКУ.

Згідно з

п.п. 170.10.1 ПКУ доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь фізичних осіб — нерезидентів, обкладаються податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених окремими нормами розд. IV ПКУ).

Оплата за рахунок коштів підприємства вартості використання фізичними особами — нерезидентами житла в період проведення переговорів буде для таких осіб

доходом, отриманим як додаткове благо, та включатиметься до їх місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно з п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Дохід нерезидента у вигляді оплати вартості житла є для нього доходом у негрошовій формі. Тому згідно з

абзацом одинадцятим п.п. 164.2.17 ПКУ при визначенні бази оподаткування слід ураховувати норми п. 164.5 ПКУ, відповідно до яких базою обкладення ПДФО є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за формулою:

К = 100 : (100 - Сп)

,

де

К — коефіцієнт;

Сп

— ставка податку, установлена для таких доходів на момент нарахування.

Для визначення звичайної ціни до 01.01.2013 р. необхідно застосовувати

п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р.. № 283/97-ВР, а з 01.01.2013 р. — ст. 39 ПКУ.

Оподаткування доходу, отриманого у вигляді додаткового блага, здійснюється за прогресивною шкалою:

— за ставкою

15 % — для доходу, сума якого не перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (абз. 1 п. 167.1 ПКУ);

— за ставкою

17 % — із суми перевищення (абз. 2 п. 167.1 ПКУ).

У 2011 році ставка в розмірі 15 %

бази оподаткування застосовується до доходу, розмір якого не перевищує 9410 грн. Дохід, що перевищує зазначену суму, обкладатиметься за двома ставками: за ставкою 15 % — частина доходу, що дорівнює 9410 грн., і за ставкою 17 % — сума перевищення.

Оскільки у випадку, що нами розглядається, доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту

резидентом — юридичною особою, то функції податкового агента щодо зазначених доходів у вигляді додаткового блага зобов’язаний виконувати такий резидент (п.п. 170.10.3 ПКУ). Отже, підприємство зобов’язане нарахувати, утримати з доходів у виляді додаткового блага ПДФО та сплатити його до бюджету, а також відобразити зазначену інформацію в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Дохід у вигляді додаткового блага відображається в Податковому розрахунку з ознакою доходу «126». Нагадаємо, що в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, крім зазначеної інформації, у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» податковому агенту необхідно буде вказати реєстраційний номер облікової картки платника податку (ідентифікаційний номер), у зв’язку з цим варто заздалегідь поцікавитися про наявність зазначеного номера у платника податків — нерезидента. Згідно з п. 70.5 ПКУ та п. 1 розд. VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та втрату чинності деяких наказів Державної податкової адміністрації України, затвердженого наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. № 954, якщо фізична особа — нерезидент раніше не отримувала картку платника податку, то такій особі необхідно особисто або через законного представника подати відповідному уповноваженому органу державної податкової служби Облікову картку за формою № 1ДР, яка є заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред’явити документ, який засвідчує особу та одночасно містить необхідні для реєстрації реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство, а також подати засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад українською мовою зазначеного документа. Реєстрація фізичної особи здійснюється в державному реєстрі протягом 10 робочих днів від дня подання до органу ДПС Облікової картки.

Що стосується єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то він із зазначених доходів, що виплачуються підприємством нерезидентам, не утримується, оскільки зазначені особи не є найманими працівниками такого підприємства.

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі