Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ послуг з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт

Редакція ПБО
Лист від 01.02.2011 р. № 2533/7/16-1517

Щодо оподаткування ПДВ послуг з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.02.2011 р. № 2533/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з численними запитами органів державної податкової служби та платників податків, а також з метою належної організації адміністрування податку на додану вартість надає методичні рекомендації для підготовки податкових консультацій платникам щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг з проведення дезінфекційних, дезінсекційних та дератизаційних робіт.

Відповідно до підпункту 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України звільняються від оподаткування операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, перелічених в абзацах «а» — «о» даного пункту.

Отже, дану пільгу мають право використовувати виключно заклади охорони здоров’я, які мають ліцензію на поставку послуг у сфері охорони здоров’я.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 № 385 «Про затвердження переліку закладів охорони здоров’я» санітарно-епідеміологічні заклади віднесені до закладів охорони здоров’я.

Разом з цим, відповідно до статті 9 Закону України від 01.06.2000 р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» операції з поставки послуг з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт не входять до переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Таким чином,

оскільки операції з поставки послуг з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт не входять до переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, такі операції не відповідають критеріям застосування пільги з оподаткування, встановленим підпунктом 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 Кодексу, а тому не звільняються від податку на додану вартість та оподатковуються у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Послуги з дезінфекції: ПДВ-пільги більше немає

Не надто довго платники податків раділи лояльній позиції податківців з приводу застосування пільги для послуг з дезінфекції, дезінсекції, дератизації (лист ДПАУ від 20.01.2010 р. № 785/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 14, с. 4) — у листі, що коментується, податкове відомство роз’яснило, що ці послуги більше не підпадають під звільнення від ПДВ (п.п. 197.1.5 ПКУ). Їх висновок повністю відповідає законодавству та ґрунтується на тому, що на сьогодні ці послуги не підлягають ліцензуванню, а отже, і одна з умов застосування пільги (наявність ліцензії на відповідний вид діяльності) більше не дотримується.

Зауважте, що зазначені послуги перестали бути об’єктом ліцензування згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності» від 19.10.2010 р. № 2608-VI, який у цій частині набрав чинності ще 16.11.2010 р. Таким чином, дезінфекційні послуги слід було обкладати ПДВ за загальними правилами починаючи з 16 листопада 2010 року, тобто ще у період дії Закону про ПДВ.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі