Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення різниці, що амортизується

Редакція ПБО
Лист від 09.02.2011 р. № 3610/7/15-0317

Щодо визначення різниці, що амортизується

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.02.2011 р. № 3610/7/15-0317

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо застосування та уточнення п. 6 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України і повідомляє.

Згідно з п. 6 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс) визначено, що з дати набрання чинності розділом III Кодексу (01.04.2011) для визначення переліку об’єктів основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів за групами відповідно до пункту 145.1 статті 145 Кодексу з метою нарахування амортизації з дати набрання чинності розділом III Кодексу застосовуються дані інвентаризації, проведеної станом на 1 квітня 2011 року.

Передбачається, що такому нарахуванню передує отримання даних

інвентаризації основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів за групами відповідно до пункту 145.1 статті 145 розділу III Кодексу, яка повинна бути в обов’язковому порядку проведена станом на 01.04.2011 р.

Крім того, абзацом 2 цього пункту визначено, що

вартість, яка амортизується, по кожному об’єкту основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів визначається як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкції тощо, а також суми накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку на дату набрання чинності розділом III Кодексу.

Абзацом 4 цього розділу визначено, що до переоціненої вартості основних засобів

не включається сума дооцінки основних засобів, що проведена після 1 січня 2010 року.

Відповідно до абзацу 5 цього пункту,

якщо загальна вартість усіх груп основних засобів за даними бухгалтерського обліку менша, ніж загальна вартість усіх груп основних фондів за даними податкового обліку на дату набрання чинності розділом III цього Кодексу, то тимчасова податкова різниця, яка виникає в результаті такого порівняння, амортизується як окремий об’єкт із застосуванням прямолінійного методу протягом трьох років.

При цьому,

якщо загальна вартість усіх груп основних засобів за даними бухгалтерського обліку більша, то різниця, яка виникає, амортизується на загальних підставах.

В абзаці 7 цього пункту законодавчо

обмежено збільшення первісної вартості основних засобів на вартість придбання або поліпшення після дати набрання чинності розділом III Кодексу в частині витрат, віднесених на збільшення балансової вартості об’єктів до такої дати.

 

Заступник голови О. Любченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі