Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Дивіденди в обліку податку на прибуток: основні моменти з 1 квітня 2011 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дивіденди в обліку податку на прибуток: основні моменти з 1 квітня 2011 року

 

Підкажіть, до яких нововведень в оподаткуванні дивідендів у частині податку на прибуток слід підготуватися з 01.04.2011 р.? Чи можна перенести не перекриту податком на прибуток I кварталу 2011 року суму авансового внеску на наступні періоди 2011 року?

(м. Київ)

 

Як відомо, з 01.04.2011 р. набирає чинності

розділ ІІІ ПКУ, що регламентує порядок оподаткування прибутку підприємств. При цьому він уносить деякі зміни до оподаткування дивідендів. З метою визначення податкових наслідків розгляд цього питання логічно поділити на дві частини: виплата дивідендів та їх отримання.

Виплата дивідендів

. ПКУ так само, як і Закон про податок на прибуток, установлює для платників податків, які прийняли рішення про виплату дивідендів, обов’язок нарахувати і сплатити авансовий внесок з податку на прибуток (п.п. 153.3.2 ПКУ). Причому цей обов’язок поширюється на будь-яких емітентів корпоративних прав — резидентів незалежно від того, чи є вони платниками податку на прибуток, чи мають пільги з цього податку (у чому числі його повинні сплачувати і єдиноподатники).

Водночас авансовий внесок не повинні сплачувати суб’єкти господарювання, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку відповідно до

розділу XIV ПКУ.

Як і в

Законі про податок на прибуток (п.п. 7.8.5), у ПКУ передбачено окремі ситуації, в яких авансовий внесок не сплачується (п.п. 153.3.5). Наводиться перелік таких ситуацій:

— виплата дивідендів фізичним особам* (у тому числі нерезидентам — див. Єдину базу податкових знань) — істотне нововведення порівняно із

Законом про податок на прибуток;

— виплата дивідендів у вигляді акцій (часток, паїв), якщо така виплата не змінює пропорцій участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента;

— виплата дивідендів інститутами спільного інвестування;

— виплата дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що виплачуються в межах сум доходів такої материнської компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо зазначена межа перевищується, то дивіденди в сумі перевищення підлягають оподаткуванню за правилами, установленими

п.п. 153.3.2 ПКУ (тобто на суму перевищення в загальному порядку нараховується авансовий внесок);

— виплата дивідендів управителем фонду операцій з нерухомістю при виплаті платежів власникам сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в результаті розподілу доходу фонду операцій з нерухомістю.

* Якщо дивіденди виплачуються фізичним особам за привілейованими акціями, то такі виплати прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (при цьому вони не обкладаються ПДФО як дивіденди).

Порядок нарахування авансового внеску.

Авансовий внесок нараховується на суму дивідендів за основною ставкою, установленою п. 151.1 (з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. включно вона становитиме 23 % — п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ), до чи одночасно з виплатою дивідендів. У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової, база для нарахування авансового внеску визначається виходячи зі звичайних цін.

Облік авансового внеску в податку на прибуток.

Відповідно до п.п. 153.3.3 ПКУ особа, яка виплатила дивіденди, може зменшити суму нарахованого податку звітного періоду на суму раніше сплаченого авансового внеску протягом саме цього звітного періоду. Це правило не поширюється на податок, зазначений у п. 156.1 ПКУ (податок на прибуток страховика). Так само, як і в Законі про податок на прибуток, у ПКУ (п.п. 153.3.4) передбачено таке: якщо сума авансового внеску, сплаченого у звітному періоді, перевищує суму податкових зобов’язань з податку на прибуток, то суму такого перевищення дозволяється перенести у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів (п.п. 153.3.4 ПКУ).

При цьому може виникнути запитання: що робити з перевищенням авансового внеску над сумою податку на прибуток за підсумками першого кварталу? Виходячи з інформації, розміщеної в Єдиній базі податкових знань,

податківці заперечують проти перенесення такої суми у зменшення податкового зобов’язання за підсумками другого кварталу 2011 року і наступних періодів. На наш погляд, подібні вимоги не мають під собою законних підстав, перенести таке від’ємне значення можна, однак у такому разі, мабуть, доведеться дискутувати з податківцями.

Отримання дивідендів

. Як свідчить п.п. 153.3.6 ПКУ, юридичні особи — резиденти при отриманні дивідендів від емітентів-резидентів не включають їх суму до складу доходів (крім постійних представництв нерезидентів). Якщо джерелом виплати дивідендів є нерезидент, то отриману суму потрібно включити до доходів у періоді їх отримання (винятком є отримання дивідендів від юридичної особи, яка перебуває під контролем їх одержувача відповідно до п.п. 14.1.159 ПКУ та не має офшорного статусу, у такому разі дохід не виникає). Отже, у цій частині ПКУ не містить змін порівняно із Законом про податок на прибуток.

Важливі нововведення

ПКУ містить щодо оподаткування доходів фізичних осіб, які одержують дивіденди. Ставка податку з доходів становить 5 % (п.п. 170.5.3 ПКУ). Згідно з з п.п. 170.5.1 ПКУ податковим агентом при нарахуванні (виплаті) на користь платника податку — фізичної особи дивідендів є емітент корпоративних прав або за його дорученням — інша особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).

Докладніше про виплату та оподаткування дивідендів можна прочитати в тематичному номері «Дивіденди: «до» і «після» в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 16.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі