Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування єдиного внеску на соцстрахування юрособами у разі використання праці фізосіб-підприємців

Редакція ПБО
Лист від 06.01.2011 р. № 167/03-30

Щодо нарахування єдиного внеску на соцстрахування юрособами у разі використання праці фізосіб — підприємців

Лист Пенсійного фонду України від 06.01.2011 р. № 167/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист від 01.12.2010 р. № 787 щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і повідомляє.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), який набирає чинності з 01.01.2011

р., платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Платниками єдиного внеску є

юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб — підприємців за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців.

Оскільки у свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження його виду діяльності роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД

.

 

Заступник Голови правління В. Короневський



коментар редакції

Винагорода за ЦП-договором з підприємцем: коли не обкладати ЄСВ

Необхідність роз’яснень, наведених у листі Пенсійного фонду, що коментується, зумовлена некоректним формулюванням норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) щодо невключення до бази обкладення єдиним соціальним внеском (далі — ЄСВ) винагород за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД), укладеними з підприємцями.

Так, із норм Закону № 2464 випливає, що до бази для справляння ЄСВ винагороди за ЦПД, укладеними з фізичними особами — підприємцями, не включаються тільки в разі, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців. Проте в чинній на сьогодні формі свідоцтва про держреєстрацію фізособи-підприємця не вказуються види діяльності, які він здійснює. Це протиріччя не вирішила й Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою Пенсійного фонду від 27.09.2010 р. № 21-5. Тобто наразі, щоб не обкладати ЄСВ винагороду за ЦПД,

крім свідоцтва про держреєстрацію, від підприємця потрібно отримати документ, в якому зазначені здійснювані ним види діяльності.

В отриманні такого документа зацікавлений насамперед страхувальник. Не маючи такої інформації, він повинен нарахувати та утримати із суми винагороди за ЦПД ЄСВ. Якщо ЄСВ у розмірі 2,6 % утримується за рахунок суми винагороди, то нарахований ЄСВ у розмірі 34,7 % буде для страхувальника додатковими витратами.

Згідно з роз’ясненнями Пенсійного фонду для підтвердження видів діяльності, що здійснює підприємець, страхувальник може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де вказуються види діяльності підприємця згідно з КВЕД. Однак такі рекомендації не знімають усіх питань. У якій формі надається інформація про види діяльності та хто повинен звертатися до держреєстратора?

Для підтвердження видів діяльності, які містяться в держреєстрі, держреєстратор може надати

Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Витяг), форму якого затверджено наказом Держкомпідприємництва від 20.10.2005 р. № 97. Витяг видається на підставі Запиту про видачу Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (додаток 4 до п. 5.1 Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Держкомпідприємництва від 20.10.05 р. № 97), який повинен подати безпосередньо підприємець. У Запиті робиться відмітка в полі «основні види діяльності».

За отримання Витягу

потрібно заплатити (від 51 грн.). Розмір плати вказується в Довідці про вартість витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (додаток 5 до п. 5.7 Положення № 97).

На нашу думку, страхувальнику підприємець повинен надавати копію Витягу.

Зауважимо: отримання Витягу може вирішити проблему тільки у випадку, якщо за ЦПД підприємець виконував роботи або надавав послуги, що відповідають його основним видам діяльності. Якщо з моменту реєстрації у підприємця змінилися здійснювані ним види діяльності, потрібно внести відповідні зміни шляхом подання Реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (форма № 11), затвердженої наказом Держкомпідприємництва від 20.04.2007 р. № 54.

Оскільки Пенсійний фонд вказує на можливість, а не на обов’язковість використання інформації від держреєстратора, на наш погляд, не виключена можливість використання й інформації про види діяльності з довідки з органів статистики (за наявності такої в підприємця). Крім того, інформація про види діяльності має бути зазначена в довідці з податкової (див. лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714 та коментар до нього в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 21, с. 12).

Ураховуючи роз’яснення, наведені в листі, який коментується, те, що фізична особа — підприємець (у всякому разі яка перебуває на загальній системі оподаткування) може здійснювати необмежену кількість незаборонених законодавством видів діяльності, навряд чи переконає пенсійників у відсутності підстав для обкладення ЄСВ винагороди за ЦПД тільки за наявності свідоцтва про держреєстрацію.

Для підприємців-єдиноподатників, крім копії свідоцтва про держреєстрацію, на нашу думку, достатньо надати копію свідоцтва про сплату єдиного податку, в якому зазначені види діяльності, що здійснюються ним у межах підприємницької діяльності.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі