Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оренда: податковий облік та відображення у звітності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда: податковий облік та відображення у звітності

 

Підкажіть, чи зміниться з 01.04.2011 р. порядок відображення в податковому обліку передачі об’єкта в оперативну оренду? Орендодавець є платником ПДВ, а також звичайним платником податку на прибуток.

(м. Харків)

 

Відповідь на це запитання логічно побудувати в розрізі податків, що нас цікавлять, — ПДВ та податку на прибуток. Причому зауважте: з 1 квітня порядок відображення цієї операції зміниться лише в частині податку на прибуток.

ПДВ (орендодавець)

. Передача об’єкта. Операція з передачі об’єкта в межах оперативної не є об’єктом оподаткування. Причина цього — два факти: по-перше, вона не є постачанням товару (п.п. 14.1.191 ПКУ), а по-друге, необ’єктний статус цієї операції безпосередньо зазначено в п.п. 196.1.2 ПКУ. Викладене дозволяє стверджувати, що при передачі об’єкта податкова накладна орендодавцем не виписується. Окремо звертаємо увагу читачів на те, що вносити операцію до реєстру виданих та отриманих податкових накладних не потрібно. Багатьох може збентежити п. 6 Порядку № 1002, в якому зазначається, що поставки, які не є об’єктом оподаткування, також слід уносити до реєстру. Однак, як уже зазначалося, у нашому випадку поставки немає, а отже, немає й підстав для запису в реєстрі. Відсутність поставки також дозволяє говорити про те, що ця операція не повинна враховуватися при розрахунку частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях (п. 199.2 ПКУ). Логічно, що в декларації ця операція також не відображається.

Орендні послуги.

Відповідно до п.п. 14.1.185 ПКУ орендні послуги зараховуються до постачання послуг, а воно, як відомо, включається до об’єкта оподаткування (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). Звичайно, останній висновок стосується тільки тих послуг, які не віднесено до неоподатковуваних (ст. 196 ПКУ), а також за умови, що місце їх постачання знаходиться на митній території України.

Місце постачання слід визначати згідно з

пп. 186.2 — 186.4 ПКУ, причому воно варіюється залежно від об’єкта оренди (п. 186.4 ПКУ):

— при наданні в оренду нерухомого майна — фактичне розташування такого майна* (

абз. «в» п.п. 186.2.2 ПКУ);

— при наданні в оренду рухомого майна (крім транспортних засобів та банківських сейфів) — місце реєстрації орендаря як суб’єкта господарювання, а за відсутності такого — місце його постійного чи переважного проживання (

п.п. «ґ» п. 186.3 ПКУ);

— при наданні в оренду транспортних засобів чи банківських сейфів — місце реєстрації орендодавця (

п. 186.4 ПКУ).

* Крім операцій з експлуатації готелів, мебльованих кімнат, стоянок для житлових причепів, кемпінгів та інших місць, призначених для короткострокового проживання (розділ 55 за КВЕД).

Дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при постачанні таких послуг визначається в загальному порядку, установленому у

ст. 187 ПКУ (здебільшого цією датою буде дата нарахування орендної плати).

Податкова накладна в цьому випадку має бути — її необхідно виписати за загальними правилами: 1) за датою виникнення податкових зобов’язань, 2) на суму орендної плати, але не нижче звичайних цін** (

п. 188.1 ПКУ). Цю операцію також має бути в загальному порядку внесено до першого розділу реєстру.

** З 01.04.2011 р. звичайні ціни продовжують визначатися в порядку, установленому п. 1.20 Закону про податок на прибуток.

У декларації з ПДВ постачання орендних послуг знайде своє місце в ряд. 1 (з розшифруванням у додатку Д5).

ПДВ (орендар).

Аргументація та висновки з попереднього розділу застосовні і для орендаря: отримання об’єкта в оперативну оренду не спричинює зміни податкових наслідків; у частині орендної плати, але не вище за її звичайні ціни, орендар має право збільшити податковий кредит (за умови, що орендований об’єкт використовуватиметься в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності). Дата виникнення права на податковий кредит визначається в порядку, установленому в п. 198.2 ПКУ. При цьому, щоб отримати реальну можливість на відображення податкового кредиту, орендарю необхідно мати податкову накладну.

У декларації сплачені орендні платежі здебільшого відображатимуться в ряд. 10.1, але можливі ситуації із заповненням ряд. 10.2, 11.1, 11.2, 12.4, 13.3, 14.1, 14.2, 15. При цьому, якщо орендодавцем виступає нерезидент і місце постачання знаходиться на території України, то орендар має виписати податкову накладну і відобразити вартість отриманих послуг у ряд. 7 декларації (

ст. 208 ПКУ).

Податок на прибуток (орендодавець)

. Для визначення наслідків з податку на прибуток п.п. 135.5.2 ПКУ відсилає нас до спеціальних орендних правил, установлених у п. 153.7 ПКУ. У ньому практично дослівно відтворюється правило, зазначене в п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток: орендодавцю необхідно збільшити доходи лише на суму орендної плати в періоді її нарахування, а власне передача об’єкта в оперативну оренду податкових зобов’язань сторін не змінює. При цьому якщо орендодавець передає в оренду об’єкт основних засобів, який у його податковому обліку підлягав амортизації, то він продовжує нараховувати її з віднесенням цієї суми до складу інших операційних витрат (абз. «б» п.п. 138.10.4 ПКУ).

Доходи у вигляді орендної плати для орендодавця є іншим доходом (

п.п. 135.5.2 ПКУ), а це означає, що в декларації з податку на прибуток за другий квартал* їх буде відображено в ряд. 03 з розшифруванням у додатку 1 (ряд. 03.7). Що стосується амортизації, то відповідно до абз. «б» п.п. 138.10.4 ПКУ її слід відображати в ряд. 06.6 із розшифруванням у ряд. 06.6.30 додатка 7.

* Форма декларації з податку на прибуток все ще перебуває на стадії проекту (див. офіційний сайт ДПАУ), але орієнтуватися ми будемо саме на неї — до моменту здавання звітності за другий квартал вона, найімовірніше, уже діятиме.

Податок на прибуток (орендар)

. Для орендаря правила аналогічні, тобто його витрати збільшаться тільки на суму орендної плати в періоді її нарахування. Причому для орендаря такі витрати можуть уключатися до складу:

— інших прямих матеріальних (ряд. 05.2 декларації) — якщо суму орендної плати можна перенести на вартість конкретної продукції (наприклад, орендований об’єкт використовується для виготовлення будь-якої продукції);

— загальновиробничих витрат (ряд. 06.1 декларації з розшифруванням у ряд. 06.1.12 додатка 4) — у разі оренди основних засобів загальновиробничого призначення;

— адміністративних витрат (ряд. 06.2 декларації з розшифруваням у ряд. 06.2.9 додатка 5) — у разі оренди основних засобів загальногосподарського призначення;

— витрат на збут (ряд. 06.3 декларації з розшифруванням у ряд. 06.3.10 додатка 6) — у разі оренди основних засобів, що використовуються для забезпечення збуту продукції;

— інших операційних витрат (ряд. 06.6 з розшифруванням у ряд. 06.6.20 додатка 7) — за неможливості віднесення витрат до наведених вище категорій витрат.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі