Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Орендар відшкодовує суму комунальних платежів: наслідки з ПДВ та податку на прибуток

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Орендар відшкодовує суму комунальних платежів: наслідки з ПДВ та податку на прибуток

 

Підкажіть, які нововведення чекають на платників податків (орендодавців та орендарів) при відшкодуванні орендарями комунальних платежів з 01.04.2011 р. у частині ПДВ та податку на прибуток.

(м. Харків)

 

На практиці існує два найвідоміші способи відшкодування комунальних платежів: уключення їх до суми орендних платежів або оплата рахунка, виставленого орендодавцем. Розглянемо по черзі обидва способи.

Уключення вартості комунальних платежів до суми орендних платежів

. У цьому випадку необхідно застосовувати загальні орендні положення як щодо ПДВ, так і податку на прибуток. Причому нагадуємо, що з 01.04.2011 р. порядок оподаткування змінюється тільки в частині податку на прибуток.

Орендодавець.

Розглянемо наслідки з ПДВ. Відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ПКУ постачання послуг є об’єктом оподаткування. Як випливає з п. 188.1 ПКУ, до складу договірної вартості включаються будь-які суми коштів, що передаються платнику податків у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. Таким чином, сума відшкодування, уключена до орендної плати, має обкладатися ПДВ у загальному порядку. Дату збільшення податкових зобов’язань необхідно визначати за загальновстановленими правилами (ст. 187 ПКУ): найчастіше цією датою буде дата нарахування орендних платежів. Сума відшкодування включається до суми орендних платежів, а отже, її має бути відображено в податковій накладній у загальній сумі таких платежів.

Тепер щодо податку на прибуток. Це питання регулюється

п. 153.7 ПКУ, де зазначається, що орендодавець має збільшити дохід орендного платежу в періоді його нарахування. Причому цей дохід вважається іншим (п.п. 135.5.2 ПКУ) з відповідним віднесенням у декларації. Витрати орендодавця на сплату комунальних платежів є іншими операційними витратами (абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ).

Орендар

. У частині ПДВ орендар має право на відображення податкового кредиту за загальними правилами: за датою, визначеною за допомогою п. 198.2 ПКУ (найчастіше — за датою нарахування орендних платежів); за наявності податкової накладної.

Наслідки з податку на прибуток урегульовано тим самим

п. 153.7 ПКУ, де зазначається, що орендар має право на збільшення витрат на суму орендних платежів у періоді їх нарахування. Для орендаря вид витрат може варіюватися залежно від цільового використання орендованого об’єкта (докладніше див. на с. 40).

Відшкодування комунальних платежів окремою сумою

. У цьому випадку орендар відшкодовує витрати на сплату комунальних платежів на підставі рахунків, що виставляються йому орендодавцем.

Орендодавець.

У частині ПДВ діють аналогічні норми: п.п. «б» п. 185.1 ПКУ та п. 188.1 ПКУ . Таким чином, сума відшкодування підлягає обкладенню ПДВ у загальному порядку (див. думку в Єдиній базі податкових знань). При складанні рахунка орендодавець має нарахувати податкові зобов’язання та виписати податкову накладну. У ній у полі «Вид цивільно-правового договору» слід записати «Договір оренди», а суму відшкодування вказати окремим рядком номенклатури «Відшкодування комунальних послуг».

Тепер розглянемо облік податку на прибуток. Орендодавець має збільшити доходи на суму відшкодування за датою виставляння рахунка. Цей дохід потрібно відносити до інших. Тепер щодо витрат на сплату комунальних платежів — для орендодавця вони будуть іншими операційними витратами.

Орендар.

В обліку ПДВ орендар має право на збільшення податкового кредиту за загальними правилами: за датою, визначеною відповідно до п. 198.2 ПКУ (найчастіше — за датою складання рахунка); за наявності податкової накладної. Орендодавцю також необхідно мати підтверджуючі документи у вигляді рахунків орендодавця з погодженням кількості спожитих послуг*.

* Незважаючи на те, що цю вимогу було висловлено в досить давньому листі ДПАУ від 05.01.2000 р. № 34/6/15-1116, ми вважаємо, що його висновки можуть бути застосовні і сьогодні. Див. також консультацію податківців з Єдиної бази знань на с. 46.

У частині податку на прибуток можна зауважити таке. Для орендаря витрати на відшкодування вартості комунальних платежів мають класифікуватися залежно від напрямку використання орендованого об’єкта (див. також думку на с. 46). При цьому орендарю також необхідно мати документальне підтвердження у вигляді рахунків орендодавця.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі