Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Договір оренди з директором підприємства: кому підписувати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Договір оренди з директором підприємства: кому підписувати?

 

Підприємство хоче орендувати транспортний засіб у директора саме цього підприємства. Чи може директор підписати такий договір оренди одночасно і з боку орендодавця, і з боку орендаря?

(м. Харків)

 

Питання є вкрай дискусійним і поки що не отримало однозначної відповіді ні на практиці, ні в теорії. Дійсно, можна обґрунтовувати, що та сама особа може підписати договір і з боку орендодавця як проста фізична особа — власник автомобіля, і з боку орендаря як керівник підприємства, уповноважений виступати в договірних відносинах від його імені. Інакше кажучи, для цілей правого регулювання матиме місце фікція: орендодавцем виступає проста фізична особа, а орендарем — підприємство (і не важливо, що від імені підприємства діє та сама людина).

І така позиція має прибічників. Але відразу попередимо: так діяти ризиковано. Справа в тому, що вищі судові інстанції, посилаючись на

ч. 3 ст. 238 ЦКУ, говорять про неможливість підписання договору з обох боків тією самою особою. Нагадаємо: відповідно до зазначеної норми представник не може здійснювати правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або на користь іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також стосовно інших осіб, установлених законом. Отже, особа, яка є директором, не може підписувати договір від обох його сторін — і з боку орендаря, і з боку орендодавця (див., наприклад, постанову ВГСУ від 09.09.2008 р. № 12/122). Інакше договір може бути визнано недійсним (див. постанови ВГСУ від 26.01.2010 р. № 17/75, від 02.02.2011 р. № 32/233-10, ухвалу ВСУ від 01.01.2006 р.).

Оптимальним уявляється варіант, коли у статуті повноваження на підписання договорів надано не лише директору, а і, наприклад, його заступнику. Інакше приймати рішення про укладення договору і надавати повноваження на його підписання доведеться загальним зборам учасників товариства.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі