Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Витрати орендаря на оплату комунальних послуг включаються до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування

Редакція ПБО
Стаття

Витрати орендаря на оплату комунальних послуг включаються до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування

 

Чи враховується у складі витрат платника податку — орендаря витрати, понесені на оплату вартості комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення) орендованого приміщення?

 

Відповідно до п.п. «д» п.п. 138.10.1 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інші послуги з утримання виробничих приміщень у складі загальновиробничих витрат включаються до витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування.

Витрати на утримання основних засобів загальногосподарського використання (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення) враховуються при визначенні об’єкта оподаткування у складі адміністративних витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством (п.п. «в» п.п. 138.10.2 п. 138.10 ст. 138 ПКУ).

Витрати на утримання основних засобів, пов’язаних зі збутом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (опалення, освітлення) враховуються при визначенні об’єкта оподаткування у складі витрат на збут (п.п. «д» п.п. 138.10.3 п. 138.10 ст. 138 ПКУ).

Згідно з п. 138.2 ст. 138 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II цього Кодексу.

Що стосується включення до складу витрат орендаря витрат, понесених на оплату комунальних послуг

(опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення) орендованого приміщення (виробничого приміщення або приміщення загальногосподарського використання), то під час оренди приміщення комунальними послугами фактично користується орендар такого приміщення і тому в договорі оренди має бути обумовлено порядок розрахунків за комунальні послуги.

Орендар може

самостійно оплачувати вартість комунальних послуг за умови укладення договорів з відповідними підприємствами про надання комунальних послуг та установки окремих лічильників для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії.

Орендар може компенсувати вартість спожитих комунальних послуг орендодавцю за умови, що договір оренди передбачає здійснення

компенсації вартості комунальних послуг на підставі наданих орендодавцем рахунків.

При цьому якщо відсутня можливість обладнання орендованого приміщення окремими лічильниками для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії, то вартість спожитих орендарем комунальних послуг визначається: послуг водопостачання пропорційно чисельності працівників підприємства-орендаря щодо загальної чисельності працівників; вартість спожитої електроенергії — виходячи з потужності електроприладів і фактичного часу роботи; вартість теплопостачання — із співвідношення орендованої та загальної площ.

Враховуючи зазначене,

витрати платника податку — орендаря, понесені на оплату вартості спожитих комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення), за умови наявності первинних документів (договорів, рахунків, платіжних документів, тощо) включаються до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування залежно від призначення орендованого приміщення: до загальновиробничих витрат, адміністративних витрат, або витрат на збут.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі