Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування доходів нерезидентів

Редакція ПБО
Лист від 07.02.2011 р. № 2544/6/17-0715

Щодо оподаткування доходів нерезидентів

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.02.2011 р. № 2544/6/17-0715

 

Державна податкова адміністрація України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) в межах компетенції розглянула <…> запит <…> і надає податкову консультацію.

З 1 січня 2011 року відповідно до підпункту 170.10.1 пункту 170.10 статті 170 розділу IV Кодексу доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів.

Розміри ставок податку, за якими оподатковуються доходи фізичних осіб, визначено статтею 167 розділу IV Кодексу.

Відповідно до пункту 167.1 статті 167 розділу IV Кодексу оподаткування доходів, одержаних у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами, провадиться за ставкою 15 відсотків.

У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених у абзаці першому пункту 167.1 статті 167 розділу IV Кодексу, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 відсотків.

У разі якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом — юридичною або самозайнятою фізичною особою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів.

Під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов’язаний зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів (підпункт 170.10.3 пункту 170.10 статті 170 розділу IV Кодексу). Тобто,

розмір ставки, яку резидент зобов’язаний зазначити в договорі, що укладається з нерезидентом — фізичною особою, не може бути менше 15 відсотків з обов’язковим передбаченням у договорі застосування ставки у розмірі 17 відсотків, якщо заробітна плата за місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Щодо одержання нерезидентом в органах державної податкової служби підтвердження свого статусу резидента України, то така процедура нормами Кодексу не передбачена

.

 

В. о. першого заступника голови С. Лекарь



коментар редакції

Оподаткування доходів фізосіб-нерезидентів

Податкова консультація ДПАУ, що коментується, присвячена порядку оподаткування доходів нерезидентів, який з 1 січня 2011 року регулюється розділом IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Із зазначеної дати доходи фізичних осіб — нерезидентів оподатковуються

за правилами та ставками, визначеними для резидентів, але з урахуванням особливостей, передбачених нормами ПКУ (п. 170.10.1 ПКУ).

У листі податківці звертають увагу на оподаткування зарплати нерезидентів. Зарплата нерезидентів оподатковується в тому самому порядку і за тими самими ставками, що і для резидентів. Причому

підтверджувати статус резидента, як це було в період дії нині скасованого Закону України «Про податок на доходи фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, тепер не потрібно.

Таким чином, при визначенні бази оподаткування дохід нерезидента у вигляді зарплати зменшується на суму єдиного соціального внеску (якщо іноземець є його платником*). Оподаткування зарплати здійснюється за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (крім зарплати шахтарів, яка згідно з п. 167.4 ПКУ оподатковується за ставкою 10 %). Так,

із суми зарплати, що не перевищує 10-кратний розмір мінзарплати, установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), податок на доходи фізичних осіб утримується за ставкою 15 %, із суми перевищення — за ставкою 17 %. Звертаємо увагу: ПСП до зарплати нерезидента, як і раніше, застосовувати не можна. Це випливає з положень п.п. 169.3.4 ПКУ.

* Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI іноземці є платниками єдиного соціального внеску, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

За ставками, передбаченими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %), оподатковуються також, але не виключно, виплати за цивільно-правовими договорами, виграш у державну або недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри, доходи від підприємницької діяльності, роялті.

Доходи нерезидентів у вигляді:

— процентів (крім тих, які почнуть оподатковуватися з 2015 року), доходів від операцій з цінними паперами та дивідендів оподатковуються

за ставкою 5 % (п. 167.2 ПКУ);

— виграшу чи призу (крім таких доходів, отриманих від участі в державній і недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) оподатковуються

за ставкою 30 % (п. 167.3 ПКУ). Слід зауважити, що в листі ДПАУ від 29.12.2010 р. № 14495/6/17-0716, присвяченому також оподаткуванню доходів нерезидентів, було допущено неточність: податківці вказали, що такі доходи оподатковуються за ставками 30 і 34 %. Але в п. 167.3 ПКУ чітко зазначено, що для перелічених у ньому доходів ставка становить подвійний розмір ставки, зазначеної в абзаці першому п. 167.1 ПКУ (15 %), тобто 30 %.

Тепер декілька слів про окремі особливості, передбачені ПКУ для оподаткування доходів нерезидентів. Наприклад, доходи нерезидентів від операцій з продажу об’єктів нерухомого та рухомого майна оподатковуються за тими самими правилами, що і для резидентів, однак за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %). За цими ж ставками оподатковуються доходи нерезидентів у вигляді спадщини та подарунків, отриманих від фізосіб.

Якщо доходи із джерелом їх походження з України нерезиденту виплачує

резидент — юридична особа або фізособа-підприємець, то такий резидент є податковим агентом. У договорі з нерезидентом податковий агент повинен зазначати ставку, за якою оподатковуватимуться доходи, що виплачуються.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі