Теми статей
Обрати теми

Про застосування декларації з ПДФО

Редакція ПБО
Лист від 18.03.2011 р. № 04-39/38

Про застосування декларації з ПДФО

Лист Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 18.03.2011 р. № 04-39/38

(витяг)

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики розглянуто численні звернення юридичних та фізичних осіб, які мають статус податкових агентів з податку на доходи фізичних осіб, про подання щомісячної податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб, передбаченої Податковим кодексом України. За результатами розгляду повідомляємо таке.

Подання зазначеної декларації ініційовано Міністерством фінансів України та регулюється нормами статті 176 (підпункт 176.2 «д» пункту 176.2) Податкового кодексу України.

Державною податковою адміністрацією України було розроблено форму щомісячної податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб та затверджено своїм наказом від 31.01.2011 р. № 58.

Водночас замість передбачених нормами Податкового кодексу трьох показників форма декларації містить 15 показників, а саму форму декларації не було своєчасно оприлюднено.

Зазначене свідчить про те, що

форма декларації з податку на доходи фізичних осіб не відповідає згаданим нормам Податкового кодексу України, що унеможливлює її застосування в такому вигляді.

У подальшому в Комітеті буде проаналізовано обґрунтованість та доцільність запровадження декларації та підготовлено висновок про необхідність перегляду норм Податкового кодексу України, якими передбачено подання такої декларації.

Комітетом планується прийняти остаточне рішення з цього питання під час розроблення законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (реєстраційний № 8217), унесеного 12 березня цього року.

Ураховуючи викладене, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики

пропонує негайно припинити застосування такої форми декларації та привести її у відповідність до норм Податкового кодексу України.

Прошу терміново прийняти відповідне рішення та довести його до відома підпорядкованих органів державної податкової служби.

 

Голова Комітету В. Хомутинник



коментар редакції

Обов'язкова незаконна декларація

Цей лист, в якому Комітет ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики закликає

негайно припинити застосування чинної форми декларації з податку на доходи фізичних осіб, адресовано ДПАУ, а тому платники податків могли про нього взагалі й не дізнатись.

Аргументи Комітету власне звелися до того, що замість передбачених нормами ПКУ трьох показників форма декларації містить п'ятнадцять, а сама вона не була своєчасно оприлюднена. Під «трьома показниками» маються на увазі названі в абз. «д» п. 176.2 ПКУ відомості про загальні суми доходів, що нараховані (виплачені, надані) на користь платників податків, загальні суми ПДФО, що утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

У будь-якому разі реакція Комітету, м'яко кажучи, виявилася несвоєчасною, а вжиті заходи безрезультатними (до закликів, що містяться в листі, податкове відомство не дослухалося та скасування декларації в останній день її подання не відбулося).

Утім, навіть за умови більш оперативної реакції Комітету заходи, що вживаються ним за результатами, як зазначено в листі, «розгляду численних звернень юридичних та фізичних осіб, які мають статус податкових агентів з податку на доходи фізичних осіб», навряд чи можна назвати дієвими. У листі, що коментується, ідеться про «

пропозиції негайно припинити застосування форми декларації та привести її у відповідність до норм Податкового кодексу України», тобто про процедуру, що не має чітко визначеного юридичного статусу, а отже, і конкретних правових наслідків.

Дієвим у такій ситуації, на наш погляд, могло б стати звернення до адміністративного суду з вимогою про скасування наказу ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб» з одночасним поданням клопотання про призупинення його дії до винесення остаточного рішення за поданим позовом.

Одним з найбільш дискусійних стало запитання про те, чи повинні подавати декларацію платники податків, в яких немає найманих працівників, або ті, що у звітному періоді не нараховували та не виплачували дохід на користь фізосіб. Насамперед це запитання цікавило самозайнятих осіб, і фахівці податкових органів на нього відповідали ствердно (відповідне роз'яснення було в тому числі розміщено в Єдиній базі податкових знань). Чимало проблем виникло й із самим заповненням декларації, тим більше, що становище погіршувалося відсутністю єдності щодо цілої низки питань серед самих податківців. Тому сьогодні багатьох цікавить, якими можуть бути санкції за неподання або несвоєчасне подання декларації з податку на доходи фізичних осіб, а також за помилки в її заповненні.

На наш погляд, за неподання або несвоєчасне подання декларації за лютий до платника податків має бути застосовано

штраф у розмірі 1 грн. (за умови подання декларації до 30 червня 2011 року) на підставі п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Щоправда, як ми знаємо, ДПАУ наполягає на тому, що зазначений «перехідний» штраф підлягає застосуванню тільки щодо порушень, допущених при обчисленні податкових зобов'язань. Але для таких висновків ПКУ підстав не дає (див. лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2963/7/10-1017/302 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17). А от якщо декларацію було подано, але з помилками, то платники податків цілком можуть розраховувати на звільнення від відповідальності на підставі п. 5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ*, згідно з яким у зв'язку з набуттям чинності ПКУ штрафні санкції, що може бути накладено на платників податків за порушення нормативних актів Кабміну, центрального податкового органу, положень, прямо передбачених ПКУ, починають застосовуватися до таких платників податків за результатами податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти було введено в дію.

* Судячи з роз’яснень єдиної бази податкових знань, податківці на підстваві цього пункту готові не штрафувати за несвоєчасне подання декларацій з ПДФО за січень та лютий.

Залишається сподіватися, що Комітет виконає обіцянку, дану в листі, що коментується, та виступить з ініціативою щодо внесення відповідних змін до ПКУ. Поки ж форма залишається чинною. Почекаємо.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі