Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Змінено норму КЗпП щодо гарантій і компенсацій під час службового відрядження

Редакція ПБО
Новини від 19.04.2011 р. № 3231-VI

Змінено норму КЗпП щодо гарантій і компенсацій під час службового відрядження

 

Парламент прийняв

Закон України, яким унесено зміни до ст. 121 «Гарантії і компенсації при службових відрядженнях» Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

Так, цю статтю доповнено частиною четвертою, згідно з якою «

працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку».

У чинній редакції норма щодо оплати праці під час службового відрядження прописана дещо інакше, а саме: «

за відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток». Відповідно до змін, слова «і середній заробіток» буде виключено.

Вважаємо, що зміни не суттєві, тим більш, що працівники Міністерства праці та соціальної політики України і раніше вважали, що не є порушенням законодавства під час службових відряджень нарахування відрядженим працівникам заробітної плати

за системами оплати праці, які передбачені в колективному договорі (див. консультацію Нелі Синько, начальника відділу Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 69). У цій консультації підкреслювалося, що гарантії та компенсації, що передбачені нормами ст. 121 КЗпП для відряджених працівників, є мінімальними державними гарантіями з оплати праці. Ці норми не передбачають систему, порядок та максимальні розміри оплати праці, а визначають її нижню межу — середній заробіток.

Таким чином, те, що раніше встановлювалося у консультаціях працівників Мінпраці, з набуттям чинності зазначеного

Закону, за умови його підписання Президентом буде закріплено на законодавчому рівні. У той же час сподіваємося, що нашу думку найближчим часом підтвердять фахівці Мінпраці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі