Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Платник податку на прибуток має право застосовувати ставку 0 % без попереднього повідомлення податкових органів

Редакція ПБО
Стаття

Платник податку на прибуток має право застосовувати ставку 0 % без попереднього повідомлення податкових органів

 

Підприємство відповідає критеріям для застосування ставки 0 % з податку на прибуток, що встановлені в п. 154.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Чи повинне воно для застосування цієї пільги в якийсь спосіб повідомляти податкові органи?

 

Відповідно до п. 154.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Податковий кодекс) для платників податку на прибуток, які відповідають критеріям, установленим у п. 154.6 Кодексу, у проміжку з 01.04.2011 р. по 01.01.2016 р. застосовується ставка 0 %. Податковим кодексом не передбачено додаткових умов для застосування зазначеної пільги, у тому числі в частині інформування податкових органів про своє рішення застосовувати ставку 0 %.

При цьому в п. 49.5 Податкового кодексу встановлено, що платники податків, які відповідно до п. 154.6 Кодексу обкладаються податком на прибуток за ставкою 0 %, подають податкові декларації з податку на прибуток за спрощеною формою. Водночас у п. 46.5 Податкового кодексу зазначено, що форма такої спрощеної декларації та порядок переходу на її подання встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, для використання ставки 0 % з податку на прибуток відповідно до п. 154.6 Податкового кодексу платники податків можуть вказати цю ставку в декларації без подання будь-яких додаткових заяв до податкових органів. Додаткові умови для переходу на подання спрощеної декларації може бути встановлено Кабінетом Міністрів України.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі