Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Нестача товару: як відкоригувати ПДВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нестача товару: як відкоригувати ПДВ?

 

Під час інвентаризації виявлено нестачу товару. Як у такому разі провести коригування ПДВ? Як така операція відобразиться в Реєстрі та декларації?

(м. Сімферополь)

 

Як відомо, нестача товару (у розмірах понад природний убуток) у податковому обліку розцінюється як використання товару не в господарській діяльності, що, у свою чергу, потребує проведення ПДВ-коригування (адже раніше суму «вхідного» ПДВ за таким товаром було віднесено до податкового кредиту). Нагадаємо: у минулому згідно з правилами Закону про ПДВ у цьому випадку за ТМЦ, яких не вистачає, проводили коригування податкового кредиту з ПДВ, показуючи його відповідно зі знаком «-» у «коригувальному» рядку 16.4 «інші випадки» декларації (та з розшифровкою відомостей у розділі II додатка 1, що подавався до цього рядка). При цьому в «старому» Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних таке ПДВ-коригування (знову ж таки зі знаком «-») заносили на підставі бухгалтерської довідки, що складалася (зауважимо, докладніше всі ці моменти свого часу розглядалися в статтях «Підбиваємо підсумки інвентаризації» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 94; «Заповнення реєстру в різних ситуаціях» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 8; «Заповнюємо Розрахунок коригування (додаток 1 до декларації з ПДВ)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 9).

На сьогодні

ситуація складається так, що в «новій» формі ПДВ-декларації (яку затверджено наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41) «коригувального» рядка, аналогічного колишньому рядку 16.4, просто немає. Тому податківці в цьому випадку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с. 45) радять скористатися положеннями п. 198.5 ПКУ (у тексті якого згадуються також і нестачі) та за товарами, яких не вистачає, визнати умовний продаж, тим самим відповідно замість коригування податкового кредиту нарахувавши ПДВ-зобов’язання. У зв’язку з цим у цьому випадку слід виходити з того, що, як передбачає п. 198.5 ПКУ, при встановленні, зокрема, факту нестачі (крадіжки) товарів (основних фондів), за якими платник податків відобразив податковий кредит, у цілях оподаткування такі товари (основні фонди), яких не вистачає, у періоді виявлення нестачі вважаються проданими за звичайною ціною (але не нижче ціни їх придбання, виготовлення, спорудження).

А отже, у цьому випадку, визнаючи такий умовний продаж, платнику податків на підкріплення ПДВ-зобов’язань, що нараховуються в періоді виявлення нестачі, потрібно

виписати самому собі податкову накладну (із зазначенням у ній згідно з вимогами п. 8 Порядку № 969 типу причини ПН04 — «поставка в межах балансу для невиробничого використання», відображенням у рядках «Особа (платник податку) — покупець», «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця», «Номер телефону» реквізитів продавця — тобто самого підприємства, див., наприклад, роз’яснення, розміщене в Єдиній базі податкових знань у розділі 130.21 щодо заповнення податкової накладної при визнанні умовного продажу; при цьому в рядках, відведених для покупця «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» у правій крайній клітинці проставляється «0» — нуль, див. п. 8.3 Порядку № 969), на підставі якої відобразити операцію в Реєстрі та декларації.

При цьому в розділі I Реєстру в цьому випадку за такою податковою накладною заповнюються графи 1 — 9 відповідно так:

— у графі 1 Реєстру проставляється поточний порядковий номер запису, який відповідає номеру податкової накладної, що виписується, та переноситься при цьому із графи 1 до графи 3 Реєстру;

— у графі 2 — вказується дата виписки податкової накладної;

— у графі 4 — відповідно проставляється скорочене позначення виписаної податкової накладної «ПН04»;

— до граф 5 і 6 Реєстру — переносяться дані з податкової накладної, відповідно до графи 5 — найменування самого платника податків, а до графи 6 (умовний ІПН) «0» — нуль (

п. 8.3 Порядку № 969);

— у графі 7 — відображається загальна сума поставки (з ПДВ);

— у графах 8 і 9 — відповідно сума з графи 7 розшифровується на базу оподаткування (без ПДВ) за графою 8 та суму нарахованого ПДВ за графою 9.

Ураховуючи, що в цьому випадку визнається умовний продаж та нараховуються ПДВ-зобов’язання,

у декларації з ПДВ така операція відповідно відображатиметься в «загальному» рядку 1 з розшифровкою в додатку Д5 за рядком «Інші» (докладніше про заповнення додатка Д5 див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 28, с. 47).

Таким чином, як бачимо, в умовах

сьогоднішнього ПДВ-обліку на зміну колишньому коригуванню податкового кредиту за товарами, яких не вистачає, прийшов умовний продаж з нарахуванням ПДВ-зобов’язань (без зменшення відповідно при цьому раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі