Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Коригування ПДВ у разі списання безнадійної кредиторської заборгованості

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коригування ПДВ у разі списання безнадійної кредиторської заборгованості

 

Підприємство списує безнадійну кредиторську заборгованість (за отриманим авансом товар покупцю так і не було відвантажено). Як у такому разі відкоригувати раніше нараховані податкові зобов’язання з ПДВ?

(м. Донецьк)

 

У цьому випадку за отриманою від покупця передоплатою підприємство свого часу відобразило податкові зобов’язання з ПДВ, виписавши при цьому покупцю податкову накладну. Однак враховуючи, що згідно з

п.п. «а» п. 185.1 ПКУ (у минулому — відповідно до п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ) об’єктом оподаткування є операції з постачання товару, а таке постачання так і не відбулося (у зв’язку з чим продавець згодом вимушений був визнати заборгованість безнадійною за п.п. 14.1.11 ПКУ), то об’єкт для обкладення ПДВ перестав існувати, отже, раніше нараховані ПДВ-зобов’язання підлягають коригуванню.

Зауважимо, що раніше в цьому випадку продавець, проводячи таке коригування, зменшував раніше нараховані ПДВ-зобов’язання, відображаючи їх зі знаком «-» за рядком 8.4 «інші випадки» «старої» декларації з ПДВ (з розшифровкою операції в додатку 1, що складається до цього рядка).

У «новій» формі декларації з ПДВ рядка, аналогічного рядку 8.4, не передбачено. Однак продавець у цьому випадку

має право на проведення коригування. У зв’язку з цим, судячи з усього, платнику податків потрібно дотримуватися роз’яснень, викладених у листі ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25, с. 6, присвяченому новій ПДВ-звітності. У ньому, зокрема, роз’яснювалося, що на відміну від «старої» декларації з ПДВ, у «новій» формі декларації «коригувальні» рядки 8 і 16 призначено лише для проведення коригувань за «вузьким» (чітко визначеним — тобто, як передбачено самою формою згідно зі ст. 192 ПКУ) колом підстав. А ось коригування з решти причин — у результаті самостійно виявлених помилок або з інших підстав — можуть бути проведені лише через уточнюючий розрахунок (з відображенням у відповідних рядках уточнюючого розрахунку — УР).

Тому ураховуючи

такі роз’яснення контролюючих органів, платнику податків для проведення коригування податкових зобов’язань в цьому випадку, очевидно, доведеться подати уточнюючий розрахунок за «новою» формою, затвердженою наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41, за рядком 1 якого (відведеним для відображення оподатковуваних постачань) відобразити зменшення раніше нарахованих ПДВ-зобов’язань. При цьому до графи 4 рядка 1 УР в цьому випадку заноситься більший з показників (тобто з урахуванням нарахованих свого часу ПДВ-зобов’язань), до графи 5 — відповідно показник, зменшений на суму проведеного коригування, унаслідок чого за графою 6 (яка визначається як графа 5 - графа 4) зі знаком «-» відображається відповідна від’ємна різниця, що виникла через зменшення податкових зобов’язань, — по суті сума коригування.

Причому, ураховуючи, що податківці наполегливо виступають за проведення таких «інших» коригувань через уточнюючий розрахунок, в цьому випадку, вважаємо, не повинно виникати ускладнень, за ситуації, коли, наприклад, з допомогою УР коригується ПДВ щодо заборгованості, визнаної безнадійною, скажімо, за зобов’язаннями зі строком позовної давності, що минув (підстава «безнадійності» з

п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ), отже, після наданого ст. 102 ПКУ «податкового» 1095-денного строку. Тобто прийняти такий УР від платника податків у ДПІ повинні.

На закінчення звернемо увагу на консультацію, розміщену в Єдиній базі податкових знань у розділі 130.10, в якій податківці в «передоплатному» випадку не визнавали за продавцем можливості коригування податкових зобов’язань з ПДВ щодо заборгованості, визнаною безнадійною, зокрема, через банкрутство покупця. З таким висновком ми не можемо погодитися, адже постачання товару в цьому випадку не відбулося (товар так і не було поставлено покупцю), а отже, ураховуючи відсутність об’єкта оподаткування, раніше нараховані ПДВ-зобов’язання у продавця підлягають перегляду і

мають бути відкориговані.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі