Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Придбання за касовим чеком на суму понад 240 грн.

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбання за касовим чеком на суму понад 240 грн.

 

За готівковий розрахунок за касовим чеком придбано товар вартістю 360 грн. (у тому числі ПДВ — 60 грн.). Як така операція відобразиться в податковому обліку, які записи при цьому буде зроблено в Реєстрі та декларації?

(м. Сімферополь)

 

Як відомо, у деяких випадках податковий кредит може бути відображено

без податкової накладної на підставі інших документів, що її замінюють. Так, зокрема, згідно з п.п. «б» п. 201.11 ПКУ підставою для включення сум «вхідного» ПДВ до податкового кредиту можуть бути касові чеки з фіскальним номером та ІПН продавця на суму (без ПДВ) не більше 200 грн. на день. Отже, гранична сума ПДВ, яку може бути включено за касовим чеком (касовими чеками) до податкового кредиту, становить не більше 40 грн. за день. Якщо ж за день величина «вхідного» ПДВ за касовим чеком (або сумарно за касовими чеками) виявиться більше 40 грн., то суму перевищення до податкового кредиту платник податків віднести не зможе.

Відповідно в ситуації, що розглядається в запитанні, платник податків за касовим чеком із сумою 360 грн. (у тому числі ПДВ — 60 грн.) має право включити

до податкового кредиту лише частину «вхідного» ПДВ у гранично допустимому розмірі — 40 грн., а от решту «вхідного» ПДВ — у сумі перевищення (20 грн.) — віднести до податкового кредиту не зможе. Попутно зауважимо, що підприємству (покупцю) — платнику податку на прибуток у цьому випадку суму перевищення (20 грн.) не вдасться включити й до «податкових» витрат — п.п. 139.1.6 «прибуткового» розд. III ПКУ такої можливості не передбачає (допускаючи її, нагадаємо, тільки щодо «вхідного» ПДВ за придбаними товарами, роботами, послугами, призначеними для використання в пільгових операціях або операціях, що не є об’єктом оподаткування).

Що стосується відображення подібної покупки в Реєстрі та декларації, то, мабуть, розділ II Реєстру потрібно в цьому випадку заповнити так — відповідно вказавши:

— у графі 1 — порядковий номер операції;

— у графі 2 — дату отримання касового чека (дату затвердження авансового звіту, якщо при цьому складається авансовий звіт);

— у графах 3 і 4 — реквізити (відповідно дату і порядковий номер) касового чека;

— у графі 5 — літерне позначення «ЧК» — касовий чек;

— у графах 6 і 7 — реквізити продавця (найменування продавця та його ІПН згідно з касовим чеком);

— у графі 8 — загальну суму придбання з ПДВ (у випадку, що розглядається, — 360 грн.), розбиваючи її відповідно при цьому на:

— суму, що включається до податкового кредиту (заповнюючи за нею відповідно

графи 9 «200 грн.» і 10 «40 грн.» Реєстру);

— суму, що не включається до податкового кредиту (відображаючи її в Реєстрі

у графах 13 «100 грн.» і 14 «20 грн.»).

При цьому частина, що включається до податкового кредиту (240 грн., у тому числі ПДВ — 40 грн.), відповідно потрапить

до загального рядка 10.1 декларації (за умови, звісно, використання товарів, що придбавалися, в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, п. 198.3 ПКУ). А от для відображення суми, що перевищила цю межу (у нашому випадку — 120 грн., у тому числі ПДВ — 20 грн.) спеціального рядка в декларації не передбачено. Водночас, вважаємо, з цією метою можна використовувати рядок 14.1 (відведений для товарів, робіт, послуг, що придбавалися з метою використання не в господарській діяльності).

Щоправда, у цьому випадку, мабуть, доречно пригадати минулі часи, коли розглядаючи схожий випадок із «вхідним» ПДВ за придбаним легковим автотранспортом (забороненим, нагадаємо, у минулому — до 01.01.2011 р. — до включення до складу податкового кредиту «колишнім»

п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ) податківці роз’яснювали, що платнику податків у декларації з податку на додану вартість (через відсутність знову ж таки для цього належного рядка) його взагалі показувати не потрібно. А тому за аналогією в ситуації з касовими чеками невідображення за ними «таких же» сум ПДВ, що не потрапляють до податкового кредиту, у Реєстрі та декларації також, вважаємо, може стати альтернативним варіантом.

На завершення, мабуть, відзначимо роз’яснення податківців, розміщене в Єдиній базі податкових знань на сайті ДПАУ у розділі 130.18, де на запитання про можливість «часткового» формування податкового кредиту з ПДВ (у розмірі 40 грн.) за касовим чеком із сумою (без ПДВ)

понад 200 грн., податківці давали негативну відповідь, зазначаючи, що платник податків за таким чеком не має права віднести до податкового кредиту суму ПДВ ні повністю, ні частково. На наш погляд, така позиція податківців суперечить законодавству, адже, зазначаючи про нарахування податкового кредиту на підставі касових чеків, п.п. «б» п. 201.11 ПКУ в цьому випадку передбачає, що саме з метою такого нарахування при цьому потрібно орієнтуватися на дозволену межу у 200 грн., а не щоб цій межі неодмінно відповідала вся сума придбання.

У зв’язку з цим залишається зауважити, що в подібному випадку (особливо з урахуванням описаної «заборонної» думки контролюючих органів)

платнику податків при придбанні товарів/послуг за готівковий розрахунок набагато «вигідніше» та спокійніше взяти податкову накладну у продавця, на підставі якої всю суму «вхідного» ПДВ може бути віднесено до складу податкового кредиту в повному розмірі без будь-яких обмежень.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі